«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ στη Συρία» – Χωρίς τέλος το αιματοκύλισμα αμάχων
Τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί από την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Σύροι αντάρτες σε μια «αγορά» στα προάστια της Δαμασκού, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης - «Ο Ερντογάν δεν έχει τα στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του», υποστηρίζει αναλυτικής.
Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς από επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες.
Οι αντάρτες εκτοξεύουν σχεδόν καθημερινά οβίδες όλμων και ρουκέτες στη Δαμασκό, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα.
Η συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» εκτόξευσαν τον πύραυλο που έπληξε το προάστιο Τζαραμάνα, στα ανατολικά της Δαμασκού. Το επίσημο πρακτορείο Sana έκανε λόγο για 29 νεκρούς και 23 τραυματίες, επικαλούμενο μια πηγή της αστυνομίας.
Στο μεταξύ, στην επαρχία του Ιντλίμπ, τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που έπληξε έναν άτυπο καταυλισμό εκτοπισμών.
Το συριακό καθεστώς, με τη στήριξη της Ρωσίας, διεξάγει από τον Δεκέμβριο μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην επαρχία αυτή, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους τζιχαντιστές της Χαγιάρ Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας οργάνωσης βασική συνιστώσα της οποίας είναι το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Ο καταυλισμός που επλήγη φιλοξενούσε εκτοπισμένους από τη γειτονική επαρχία Χάμα.
Σε βίντεο που τράβηξε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή διακρίνεται ένα καμένο αυτοκίνητο καθώς και πολλές σκισμένες, κατεστραμμένες σκηνές. Στο έδαφος, φαίνονται σκόρπια χαλάκια, στρώματα και διάφορες οικιακές συσκευές.
Οργισμένοι οι Κούρδοι από την αδράνεια της Δύσης
Αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, οι Κούρδοι της Συρίας είναι οργισμένοι γιατί «εγκαταλείφθηκαν» από τους δυτικούς συμμάχους τους απέναντι στους Τούρκους στο Αφρίν και καταγγέλλουν μια «εθνοκάθαρση» την οποία ο κόσμος παρακολουθεί «ως παρατηρητής».
«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι μέρος του μακάβριου σχεδίου που σχεδίασε ο (Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν. Σιωπή ίσον αποδοχή», δήλωσε μια συλλογικότητα Κούρδων από το Αφρίν που ζει στην Ευρώπη, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Μην εγκαταλείπετε τους συμμάχους σας!», λένε καθώς η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) εκδιώχθηκε από το προπύργιό της, το Αφρίν, την Κυριακή από Τούρκους στρατιώτες και Σύρους συμμάχους τους.
Χαρακτηρισμένοι ως «τρομοκράτες» από την Άγκυρα λόγω των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οι Κούρδοι των YPG είναι παράλληλα ένας πολύτιμος σύμμαχος στη Συρία του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.
Όμως, παρά τη δέσμευση αυτή από την πρώτη στιγμή, «οι ίδιοι μαχητές που πολεμούσαν θαρραλέα εναντίον του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) έχουν σήμερα αφεθεί στο έλεος του τουρκικού στρατού», λέει ο Χάλεντ Ίσα, επίσημος εκπρόσωπος στη Γαλλία του συριακού Κουρδιστάν (Ροζάβα), καταγγέλλοντας μια «εθνοκάθαρση» στην οποία «οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν παρατηρητές».
Η απώλεια της Αφρίν αποτελεί μια οδυνηρή υποχώρηση για τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είχαν καταπιεστεί επί πολλές δεκαετίες από το καθεστώς Άσαντ, αλλά απέκτησαν ντε φάκτο αυτονομία σε μεγάλες εκτάσεις εδάφους χάρη στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία από το 2011.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Αφρίν λόγω των εχθροπραξιών και δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν, καθώς και 1.500 Κούρδοι μαχητές.
Όμως «εξαιτίας του ότι ο επιτιθέμενος (η Τουρκία) είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτή η πολλαπλή παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα τιμωρηθεί ποτέ», λέει η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Κούρδοι.
«Η Αφρίν είναι η πιο ωμή έκφραση εκείνου που αποκαλείται Realpolitik», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιντιέ Μπιγιόν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).
«Οι Δυτικοί, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, ήταν πολύ ευχαριστημένοι που είχαν τα στρατεύματα των Κούρδων της Συρίας να πολεμούν εναντίον του ΙΚ. Αλλά η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι πάντα πιο σημαντική από το Αφρίν», σχολιάζει αυτός ο Γάλλος ειδικός στην Τουρκία.
Αμηχανία
«Η Αφρίν προκαλεί αμηχανία στους Δυτικούς», υπερθεματίζει η Ντοροτέ Σμιντ, υπεύθυνη του προγράμματος για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI).
«Η δέσμευσή μας στο πλευρό των Κούρδων προϋπέθετε ότι θα υποστηρίζαμε την κουρδική πολιτική προοπτική στη Συρία, στη Ροζάβα ιδιαίτερα, όμως οι Δυτικοί ποτέ δεν αντιμετώπισαν αυτό το ζήτημα. Στη συνέχεια αυτό θα σήμαινε επαναδέσμευση στη συριακή σύγκρουση ενώ όλοι θέλουν να αποδεσμευθούν. Η γενική αίσθηση είναι πως έχουμε μόνο να χάσουμε», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η ερευνήτρια.
Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε πάντως τη Δευτέρα την Άγκυρα, εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» της μετά την κατάληψη της Αφρίν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία του» και κάλεσε τη Μόσχα «να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να σταματήσουν οι μάχες και οι απώλειες αμάχων».
Όμως οι αντιδράσεις αυτές δεν στέκονται στο ύψος του δράματος που παίζεται στην τουρκο-συριακή μεθόριο, προειδοποιούν οι Κούρδοι, που κατηγορούν την Άγκυρα ότι συμμάχησε με τους τζιχαντιστές για να καταλάβει την Αφρίν.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται μόνο για την ασφάλεια του λαού μας, γιατί η πτώση της Αφρίν σημαίνει ότι δημιουργείται μια νέα τζιχαντιστική εστία που απειλεί την ασφάλεια του Παρισιού, του Βερολίνου, του Λονδίνου», προειδοποιεί η συλλογικότητα των Κούρδων από την Αφρίν.
Κάτι τέτοιο θα ήταν εν δυνάμει εκρηκτικό γιατί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που υποστηρίζουν τις YPG εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, έχουν αναπτυχθεί εκεί.
Ωστόσο, αναρωτιέται ένας καλός γνώστης του φακέλου, «ο Ερντογάν έχει τα στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες που επιδεικνύει στη Συρία; Αμφιβάλλω».
«Παρά τις εξαιρετικά φιλοπόλεμες δηλώσεις του Ερντογάν, η Τουρκία δεν μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά», υπερθεματίζει ο Ντιντιέ Μπιγιόν, σύμφωνα με τον οποίο η κουρδική υπόθεση κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων «απαιτεί να ακολουθηθεί ο δρόμος των διαπραγματεύσεων».