Πολιτικός «εμφύλιος» στην Ιταλία: Έξαλλος ο Μπερλουσκόνι
Σοβαρή ένταση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς, λόγω σαφέστατης ασυμφωνίας σε ό,τι αφορά την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας.
Οι σχετικές ψηφοφορίες άρχισαν το μεσημέρι της Παρασκευής, και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέμεινε στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του, Πάολο Ρομάνι, ως νέου προέδρου της Γερουσίας.
Πρόκειται για όνομα, όμως, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τα Πέντε Αστέρια, λόγω του ότι ο Ρομάνι, στο παρελθόν, έχει καταδικασθεί για διαφθορά.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, κατά την απογευματινή ψηφοφορία στην γερουσία, η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι (σύμμαχος της Φόρτσα Ιτάλια) δεν ψήφισε τον Πάολο Ρομάνι, αλλά επέλεξε την Άννα - Μαρία Μπερνίνι, η οποία ανήκει, επίσης, στο κόμμα του πρώην Καβαλιέρε. Ο Σαλβίνι εξήγησε ότι η κίνηση αυτή έγινε «για να απεμπλακεί η όλη κατάσταση».
Ο Μπερλουσκόνι, όμως, θεώρησε «πολιτική ύβρη» την κίνηση αυτή, και σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πριν λίγο αναφέρεται σε «μια εχθρική και ψυχρή κίνηση, η οποία σπάει την ενιαία δομή της κεντροδεξιάς συμμαχίας και αποκαλύπτει το σχέδιο για κυβέρνηση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια».
Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενδέχεται να γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις, από τις οποίες θα προκύψει ή μια νέα συμφωνία της συντηρητικής παράταξης (με έναν νέο υποψήφιο για την γερουσία), ή την οριστική ρήξη στην κεντροδεξιά. Το δεύτερο ενδεχόμενο, έως τώρα, φαίνεται σαφώς πιθανότερο.
Ο Ρενάτο Μπρουνέττα, από τους στενότερους συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επανέλαβε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση της Λέγκα είναι μια εχθρική κίνηση προς τη «Φόρτσα Ιτάλια», και προαναγγέλλει μια κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια, την οποία δεν θα ανεχθεί το κόμμα του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.
Το Σάββατο (24/03/2018), εκτός απροόπτου, θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος της βουλής και της γερουσίας, αν και μέχρι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις σχετικά με τις συμμαχίες που μπορεί να διαμορφωθούν στο κοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ