Περού: Ο Μαρτίν Βισκάρα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας
Παράλληλα υποσχέθηκε «διαφάνεια» και προέτρεψε τους λειτουργούς της δικαιοσύνης στη χώρα του να αναλάβουν ταχεία δράση στον αγώνα αυτόν, δύο ημέρες αφότου ο προκάτοχός του, ο κεντροδεξιός Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας ακριβώς ενός σκανδάλου διαφθοράς.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου -που ελέγχει η αντιπολίτευση- μετά την ορκωμοσία του, ο 55χρονος μηχανικός υποσχέθηκε ότι θα σχηματίσει εντελώς νέα κυβέρνηση και πως θα κάνει την οικονομία της χώρας πιο ανταγωνιστική, δίνοντας την έμφαση σε απαραίτητα έργα υποδομής. Υποσχέθηκε «καλύτερους καιρούς».
Ο ψηλόλιγνος, μεθοδικός, αυστηρός, όχι ιδιαίτερα χαρισματικός Βισκάρα αναλαμβάνει την προεδρία την ώρα που το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht και οι πικρές πολιτικές συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα των Άνδεων που κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή χαλκού.
Ο πρώην πρόεδρος Κουτσίνσκι υπέβαλε μέσω φαξ την παραίτησή του την Τετάρτη (21/3), αντιμέτωπος με τη σχεδόν βέβαιη παύση του από το αξίωμα και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη διότι η εταιρεία συμβούλων του είχε λάβει πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων από την Οντεμπρέχτ πριν από περίπου μια δεκαετία. Μετά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες πολιτικών από την μέχρι πρότινος μεγαλύτερη κατασκευαστική ολόκληρης της περιοχής προκειμένου να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις, τα κεφάλια δεν σταματούν να πέφτουν στη Λατινική Αμερική.
Ο 79χρονος Κουτσίνσκι, πρώην ανώτατο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ, που μέχρι πρότινος είχε και την αμερικανική υπηκοότητα, ήλθε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όταν ήλθε στο φως η προσπάθεια συνεργατών του να αγοράσουν ψήφους στο Κογκρέσο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψουν την καθαίρεσή του.
Αφού ο Κουτσίνσκι απώλεσε την προεδρική ασυλία του, δικαστής θα αποφανθεί σήμερα εάν θα του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, καθώς εισαγγελείς διενεργούν έρευνα για τις δοσοληψίες του με την Οντεμπρέχτ.
Ο Βισκάρα τόνισε ότι η δικαιοσύνη του Περού πρέπει να ενεργήσει ανεξάρτητα και άμεσα για να διαλευκανθούν οι καταγγελίες περί χρηματισμού που σπίλωσαν πολλούς πολιτικούς και επιχειρηματίες το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο και να βάζουν πάνω απ' όλα τη χώρα.
«Αυτά που συνέβησαν πρέπει να σημάνουν το τέλος της πολιτικής του μίσους και της σύγκρουσης», δήλωσε ο Βισκάρα, μέχρι χθες αντιπρόεδρος της χώρας και ταυτόχρονα πρεσβευτής του Περού στον Καναδά. «Έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες όλων των Περουβιανών, όχι απλά να εμπλεκόμαστε σε πικρές συγκρούσεις που κάνουν τεράστια ζημιά στο Περού».
Παρότι ήταν αντιπρόεδρος της χώρας και πρεσβευτής στον Καναδά τους τελευταίους έξι μήνες, ο Βισκάρα ουσιαστικά δεν ενεπλάκη σε καμιά από τις υποθέσεις που τελικά οδήγησαν στην πτώση του Κουτσίνσκι.
Θα κληθεί να αποκαταστήσει τη σχέση της κυβέρνησης με το Κογκρέσο και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Τυπικά, η θητεία του θα διαρκέσει -βάσει του Συντάγματος του Περού- μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Αλλά αυτό, σημειώνουν αναλυτές, ενδέχεται να το κρίνει το εάν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη οικογένεια Φουχιμόρι, δύο μέλη της οποίας, η Κέικο και ο Κένχι, πρωταγωνιστούν στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.
Λίγες ώρες πριν ο Βισκάρα επιστρέψει στο Περού, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Λίμας για να απαιτήσουν πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να εξοβελιστεί από τα έδρανα του Κογκρέσου μια πολιτική τάξη που πολλοί στη χώρα θεωρούν βαθιά διεφθαρμένη.
«Έξω όλοι τους!», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η αστυνομία επενέβη, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους.
Ο Βισκάρα δεν αποκάλυψε πολλά για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Δεσμεύθηκε να δώσει την έμφαση στην παιδεία, στην ενίσχυση των θεσμών και στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο Κουτσίνσκι, που εξελέγη στην προεδρία πριν από κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, κατηγόρησε για τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση τη δεξιά αντιπολίτευση, το κόμμα Λαϊκή Δύναμη, του οποίου ηγείται η ατυχήσασα αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές Κέικο Φουχιμόρι.
Τον Δεκέμβριο, ο Κουτσίνσκι είχε σωθεί οριακά από την παύση του σε μια πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, διότι όπως πολλοί πλέον είναι σίγουροι συμφώνησε να απονείμει -πράγμα που έκανε μερικές ημέρες αργότερα- στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι χάρη για «ανθρωπιστικούς» λόγους, ενώ ο πρώην αρχηγός του κράτους εξέτιε ποινή 25ετούς κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.
Η ίδια η Κέικο Φουχιμόρι ευχήθηκε χθες καλή τύχη στον Μαρτίν Βισκάρα. «Είναι καιρός οι Περουβιανοί να ενωθούμε, να αντιμετωπίσουμε με δύναμη και αισιοδοξία τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε η κόρη του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που και η ίδια έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία από την Οντεμπρέχτ, κάτι που αρνείται.
Δύο πρώην πρόεδροι του Περού, ο Ογιάντα Ουμάλα και ο Αλεχάντρο Τολέδο, επίσης αντιμετωπίζουν διώξεις για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Ο πρώτος είναι ήδη προφυλακισμένος. Ο δεύτερος είναι εγκατεστημένος στην Καλιφόρνια, αλλά η Λίμα ενέκρινε την Πέμπτη αίτημα έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές.
Η πολιτική κρίση στο Περού έφθασε στην κορύφωσή της λίγες εβδομάδες πριν η χώρα φιλοξενήσει τη Σύνοδο της Αμερικής (13η-14η Απριλίου) στη Λίμα, όπου αναμένονται περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.