Τραγικό: Γλίτωσε από το Ολοκαύτωμα και τη δολοφόνησε Νεοναζί γείτονας στα 85 της

Έρευνες για τη δολοφονία μιας 85χρονης Εβραίας, το μισοκαμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, διεξάγουν οι Αρχές, κάνοντας λόγο για αντισημιτική επίθεση -«Λευκή Πορεία» στη μνήμη της άτυχης γυναίκας.
6'

Η Μιρέιγ Νολ, η οποία γλίτωσε από τη μεταφορά της στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε νεκρή την Παρασκευή στο διαμέρισμά της στο ανατολικό Παρίσι, όπου ζούσε μόνη της.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε ότι η γυναίκα είχε δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι, προτού οι άγνωστοι δράστες πυρπολήσουν το διαμέρισμά της.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία της και ανακρίθηκαν από την αστυνομία, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή, ο οποίος διέταξε την έναρξη επίσημης έρευνας για δολοφονία, υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα, καθώς και για ληστεία, αλλά και για καταστροφή περιουσίας, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, συχνά αλλά όχι πάντα, οδηγείται στη συνέχεια σε δίκη.

«Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν για πολλά χρόνια γείτονας της Νολ και είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, αφού εξέτισε ποινή για ένα σεξουαλικό αδίκημα», υποστήριξε ο Ντανιέλ Νολ, ο γιος του θύματος, μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι i24News.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο γείτονας αυτός πέρασε μεγάλο μέρος της Παρασκευής συζητώντας με τη μητέρα του στο διαμέρισμά της και ότι εκείνη τον κέρασε ένα ποτό.

Η Μιρέιγ Νολ ζούσε στη γειτονιά αυτή τα τελευταία 60 χρόνια και γνώριζε τον έναν από τους δολοφόνους της από όταν εκείνος ήταν 7 ετών.

Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες αποκάλυψε πάντως στο πρακτορείο Reuters ότι οι δύο συλληφθέντες έδωσαν αντιφατικές καταθέσεις στην αστυνομία. Ο ένας είπε στους ανακριτές ότι άκουσε τον άλλον να φωνάζει στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην ηλικιωμένη γυναίκα.

Ο δεύτερος ύποπτος είναι ένας άστεγος άνδρας, σύμφωνα με το δικηγόρο του θύματος.

Ο Ντανιέλ Νολ εξήγησε ότι η μητέρα του έπασχε από Πάρκινσον και δεν γνώριζε ότι ο γείτονάς της είχε φυλακιστεί επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά ένα 12χρονο κορίτσι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε, έπειτα από την είδηση για τη δολοφονία της, αποφασισμένος να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό στη Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της δυτικής Ευρώπης. Πολλά από τα έως και μισό εκατομμύριο μέλη της κοινότητας καταγγέλλουν μάλιστα εδώ και χρόνια αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.

Σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Τwitter αργά χθες (26/3) το βράδυ, ο Μακρόν ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου μετά το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος της Νολ. Επαναλαμβάνω την απόλυτη δέσμευσή μου να καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό».

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ χθες Δευτέρα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εύλογο» να δολοφονήθηκε η Νολ εξαιτίας της θρησκείας της και είπε ότι ο θάνατός της υπογραμμίζει την ανάγκη για μια «θεμελιώδη και μόνιμη μάχη κατά του αντισημιτισμού».

«Είμαστε απολύτως σοκαρισμένοι. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να σκοτώσει μια γυναίκα που δεν έχει λεφτά και που ζει σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών», δήλωσε ο γιος του θύματος στο AFP.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, βάνδαλοι βεβήλωσαν 250 τάφους σε εβραϊκό κοιμητήριο της ανατολικής Γαλλίας λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία τεσσάρων Εβραίων σε μια επίθεση σε παντοπωλείο με προϊόντα κοσέρ στο Παρίσι.

Η CRIF, μια οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας, ζήτησε «την πληρέστερη διαφάνεια» από τις αρχές που ερευνούν τη δολοφονία της Νολ «ώστε το κίνητρο αυτού του βάρβαρου εγκλήματος να γίνει γνωστό το συντομότερο δυνατόν».

Ο ανώτερος ραβίνος της Γαλλίας χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «φρίκη» το θάνατο της Νολ, ενώ οι αρχές της εβραϊκής κοινότητας ζήτησαν για αύριο Τετάρτη την οργάνωση πορείας στη μνήμη της.

Η δολοφονία της Νολ σημειώθηκε ένα χρόνο έπειτα από εκείνη της 65χρονης Σάρα Χαλίμι-Ατάλ, η οποία τον Απρίλιο του 2017 έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού μέσα στο σπίτι της, πριν οι δράστες την πετάξουν από το παράθυρο.

Ο θάνατός της θεωρείται από τους εισαγγελείς αντισημιτικό έγκλημα.

Όλα τα κόμματα, εκτός του FN, θα συμμετάσχουν στη «Λευκή Πορεία»

Όλοι οι ηγέτες πολιτικών κομμάτων και πολλοί βουλευτές, εκτός από εκείνους του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν αύριο το παρών στη «Λευκή Πορεία» για τη δολοφονία της 85χρονης Μιρέιγ Νολ,.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αυριανή διαδήλωση, ενώ τη δολοφονία της Νολ καταδίκασαν ο πρόεδρος Μακρόν και όλα τα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR)» ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 18.30 τοπική ώρα από την Πλας ντε λα Νασιόν και θα καταλήξει στο σπίτι της Νολ, στο 11ο Διαμέρισμα. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος του κόμματος Λοράν Βοκιέ ο οποίος, με μήνυμά του στο Twitter, καταδίκασε αυτό το «βδελυρό έγκλημα», ζητώντας από όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες των Ρεπουμπλικάνων να κατέβουν στους δρόμους και να καταδικάσουν το γεγονός ότι αυτός ο «νέος αντισημιτισμός» έχει καταστεί κάτι το συνηθισμένο.

Αντιθέτως, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν δεν θα βρίσκεται εκεί γιατί το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις στη Γαλλία (Crif) δεν επιθυμούσε την παρουσία μελών του κόμματος. Ο πρόεδρος του Crif Φρανσίς Καλιφά είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πολλές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρχουν και μέλη της κυβέρνησης». Πρόσθεσε, δε, ότι το FN «δεν είναι επιθυμητό στην πορεία».

Ο βουλευτής του FN Λουί Αλιό σχολίασε ότι το Crif «αντιτίθεται στους πραγματικούς εχθρούς του ισλαμισμού αντί για τον ίδιο τον ισλαμισμό».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, σκοπεύει επίσης να συμμετάσχει στην πορεία. Το Crif επισήμανε πάντως την «ανακολουθία» του αριστερού πολιτικού, δεδομένου ότι στηρίζει ταυτόχρονα το κίνημα BDS που τάσσεται υπέρ του μποϊκοτάζ στο Ισραήλ.

«Δεν γίνεται σήμερα να εκφράζεις την απόρριψη του αντισημιτισμού και να στηρίζεις ένα κίνημα που εκφράζει μίσος για το κράτος του Ισραήλ και τους Εβραίους, δεν μου φαίνεται συμβατό. Δεν αμφισβητώ τη συμπόνοια του κ. Μελανσόν για την τραγωδία που έζησε η Νολ, αλλά χρειάζεται μια συνέπεια μεταξύ λόγω και πράξεων», είπε ο Καλιφά.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, του κυβερνώντος κινήματος REM, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Επίσης, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ θα συμμετάσχει σε μια παρόμοια συγκέντρωση στην Τουλούζη, υπό το σύνθημα «όλοι ενωμένοι κατά του αντισημιτικού μίσους».

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους τους να δώσουν και αυτοί το παρών στις πορείες απηύθυναν επίσης το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και ο πρόεδρος του κεντροδεξιού UDI.

Σχετικές ειδήσεις