Το πε και το΄κανε ο Πούτιν: Αντίποινα με 60 απελάσεις Αμερικανών και κλείσιμο προξενείου των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε έτσι ότι χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 58 Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου.
Παράλληλα, το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Η Ρωσία προειδοποίησε μάλιστα ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών.
Σημείωσε, δε, ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.
Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ διεμήνυσε ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία».
Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.
Η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και κατηγορεί το Λονδίνο ότι «δεν θέλει να ακούσει» τις απαντήσεις της, ενώ πρότεινε την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια «ειλικρινής συζήτηση, είπε ο Λαβρόφ.
Τι απαντά η Ουάσινγκτον
Οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά.
Η Ουάσινγκτον δεν εξεπλάγη με την απέλαση των 60 Αμερικανών διπλωματών, από τη Μόσχα και το Εκατερίνενμπουργκ, τόνισε η εκπρόσωπος. Δεν θεωρεί όμως ότι πρόκειται για διπλωματικά «αντίποινα» επειδή η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση περί χημικών όπλων.
Σύμφωνα με τη Νόιερτ, οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν τις επιλογές που έχουν σε ότι αφορά την απάντηση που θα δώσουν στη Ρωσία.
Και η Γεωργία απελαύνει Ρώσο διπλωμάτη
Η Γεωργία απέλασε επίσης έναν Ρώσο διπλωμάτη εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη της στη Βρετανία.
Η Γεωργία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, χαρακτήρισε ανεπιθύμητο πρόσωπο έναν Ρώσο διπλωμάτη στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Τμπιλίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Ο διπλωμάτης, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση, πρέπει να εγκαταλείψει τη Γεωργία μέσα σε μια εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Γεωργία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία το 2008, έπειτα από ένα σύντομο πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες για τις περιφέρειες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία και τις οποίες η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη.
Τον πρέσβη της στη Μόσχα ανακάλεσε αιφνιδιαστικά η Βουλγαρία
Τον πρέσβη της στη Μόσχα, Μπόικο Κότσεφ, ανακάλεσε αίφνης η Βουλγαρία σε μια κίνηση που συνδέθηκε με τη δηλητηρίαση, στη Βρετανία, του πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του.
Η ανάκληση «για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση» έγινε με απόφαση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ και προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, και πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε ότι αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να παρουσιάσει τα κίνητρα. «Αυτό είναι ένα βήμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν συντονίστηκε μαζί μου» δήλωσε ο κ. Ράντεφ και σχολίασε ότι η αλληλεγγύη είναι μια σημαντική αρχή, αλλά δεν πρέπει να είναι τυφλή.
Πρόσθεσε, δε, ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση απαιτεί αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία.
Σε ερώτηση για το εάν αναμένει να απελαθούν από τη Βουλγαρία Ρώσοι διπλωμάτες, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να παράσχει τεκμηρίωση.
Ερωτηθείς, τέλος, για τη θέση της Βουλγαρίας, σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, την οποία οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν ισορροπημένη, ο Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνος με αυτήν την εκτίμηση.
Αλλά, και ο γραμματέας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κριστιάν Βιγκένιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ζητάει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις, γιατί ανακλήθηκε ο Βούλγαρος πρέσβης στη Μόσχα. Έως στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ανάκληση, αλλά στη Σόφια ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές θεωρούν βέβαιο ότι σχετίζεται με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα.