«Φαντασμαγορικό θέαμα» από τη διάλυση του διαστημικού σταθμού - Δεν θα πέσει στα κεφάλια μας!
«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν», καθησυχάζουν οι επιστήμονες
Η Κίνα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και μάλιστα υπόσχεται ένα «εντυπωσιακό» θέαμα που θα θυμίζει βροχή μετεωριτών, από τη διάλυση του διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ-1.
Το πεπαλαιωμένο και εκτός ελέγχου πλέον διαστημικό εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 εκτιμάται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή από αύριο Σάββατο (31/03) μέχρι την Δευτέρα, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA υπολογίζει ότι το «παράθυρο» εισόδου είνα μικρότερο, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν», διαβεβαίωσε η CMSEO, η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.
Αυτού του είδους οι διαστημικοί σταθμοί «δεν συντρίβονται βίαια στη Γη, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύονται και αναμένεται ένα θέαμα (σαν βροχή μετεωριτών) στον έναστρο ουρανό», εξήγησε.
Το εργαστήριο τέθηκε σε τροχιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Κανονικά, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη επιστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα, όμως σταμάτησε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2016, προκαλώντας ανησυχίες για το πότε και πώς θα κάνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.
Η πιθανότητα να χτυπηθεί ένας άνθρωπος από κάποιο συντρίμμι βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CMSEO.
Ένας ειδικός της ESA, ο Στάιν Λέμενς, εξήγησε ότι στα 60 χρόνια των διαστημικών πτήσεων περισσότερα από 6.000 αντικείμενα, κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, επανήλθαν εκτός ελέγχου στη γήινη ατμόσφαιρα και μόνο μια φορά χτυπήθηκε άνθρωπος – χωρίς να τραυματιστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού θα καεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα και μόνο ελάχιστα συντρίμμια θα πέσουν, με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, πιθανότατα στη θάλασσα.
Ο Τιανγκόνγκ-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που θα μπει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμο στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ. «Πολύ πιο ογκώδη πράγματα έχουν πέσει, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους», εξήγησε, εκτιμώντας και αυτός ότι οι άνθρωποι θα δουν ένα «εντυπωσιακό θέαμα» όταν τα συντρίμμια θα μετατραπούν σε «πύρινες μπάλες», σε υψόμετρο περίπου 60-70 χιλιομέτρων.