Κόσοβο: Ο πρωθυπουργός «πήρε» κεφάλια μετά την απαγωγή Γκιουλενιστών α αλά Οτσαλάν (video)
Ο Χαραντινάι δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, που συνελήφθησαν χθες Πέμπτη στο Κόσοβο για σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Η όλη επιχείρηση - ανάκληση των αδειών παραμονής, κράτηση, κατεπείγουσα απέλαση και η μυστική έκδοση στην Τουρκία των έξι τούρκων πολιτών από το έδαφος του Κοσόβου - πραγματοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς την άδειά μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χαραντινάι.
Οι έξι Τούρκοι εστάλησαν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροπλάνο, αφού συνελήφθησαν χθες με κοινή επιχείρηση των υπηρεσιών της Τουρκίας και του Κοσόβου.
«Η χθεσινή επιχείρηση ήταν απαράδεκτη και αντίθετη στις αξίες μας, τις αρχές μας ως κράτους», τόνισε ο Χαραντινάι.
Δεν έγινε αμέσως γνωστό πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αντικαταστατών του υπουργού Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Ντριτόν Γκάσι.
Ο Φλαμούρ Σεφάι είναι μέλος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, μιας από τις συνιστώσες του εύθραυστου συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία.
Η απόλυσή του ενδέχεται να καταστήσει ακόμη πιο εύθραυστη την κυβέρνηση του Χαραντινάι, η οποία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση εξαιτίας της απόφασης των βουλευτών που εκπροσωπούν τη σερβική μειονότητα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε κι αυτός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση απέλασης των Τούρκων.
Αίτημα για την παραίτησή του έχει συγκεντρώσει σήμερα 3.000 υπογραφές.
«Η Δημοκρατία έπεσε. Ο Ερντογάν διοικεί το Κόσοβο μέσω του εργαλείου του, του Χασίμ Θάτσι», σχολίασε ο ενημερωτικός ιστότοπος Express.
Ο διευθυντής και τέσσερις καθηγητές του σχολείου «Μεχμέτ Ακίφ» στην Πρίστινα συνελήφθησαν χθες το πρωί. Η ταυτότητα του έκτου προσώπου που απελάθηκε στην Τουρκία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.
Η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν εξασφάλιζε τη λειτουργία σχολείων σε 160 χώρες, από το Αφγανιστάν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει ασκήσει πιέσεις σε συμμάχους της να κλείσουν ιδρύματα που διευθύνονται από την οργάνωση του Γκιουλέν.
Τις τελευταίες εβδομάδες το Κόσοβο αντιμετωπίζει πίεση από την Τουρκία να αναλάβει δράση εναντίον σχολείων που χρηματοδοτούνται από την οργάνωση του Γκιουλέν.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι έξι που συνελήφθησαν χθες Πέμπτη στο Κόσοβο ήταν υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση στο δίκτυο του Γκιουλέν και είχαν βοηθήσει ανθρώπους, που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με το δίκτυο, να φύγουν από την Τουρκία στη διάρκεια της καταστολής, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν από τις δουλειές τους ή φυλακίσθηκαν κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν.
Έντονες αντιδράσεις στο Κόσοβο για την έκδοση των έξι Τούρκων
Την ίδια ώρα, η σύλληψη των έξι Τούρκων υπηκόων, εκπαιδευτικών που συνδέονται με τα σχολεία Mehmet Akif, τα οποία χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, και κυρίως η άμεση έκδοση τους στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, προκαλούν προβληματισμό για τον ρόλο της 'Άγκυρας στο Κόσοβο.
Ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι και ο ΥΠΕΞ Μπετζέτ Πατσόλι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για το γεγονός αφού οι συλληφθέντες εκδόθηκαν στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για τη συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Τέτοιες ενέργειες όπου δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες προκαλούν σοβαρές υποψίες για την δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται», αναφέρει στη δήλωση του ο Κάντρι Βέσελι.
Η εφημερίδα Gazzeta expres αποκαλύπτει ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από τη μυστική αστυνομία του Κοσόβου σε συνεργασία με την συνοριακή αστυνομία και με τη βοήθεια, αλλά και την επιμελητειακή υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση τους, αποδόθηκε στους συλληφθέντες ο χαρακτηρισμός «πρόσωπα υψηλού κινδύνου» κάτι που, σύμφωνα με την νομοθεσία, όταν πρόκειται για ξένους, δεν υποχρεώνει την συνοριακή αστυνομία να δικαιολογήσει τους λόγους απέλασης.
Ο δικηγόρος του ενός από τους συλληφθέντες, ο 'Αντεμ Βόξι, με δήλωσή του στα ΜΜΕ αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν από την συνοριακή αστυνομία την ώρα που πήγαιναν στην δουλειά τους.
Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα με την άδεια παραμονής που επικαλέστηκε η συνοριακή αστυνομία για την ανάκληση της και την απέλαση/έκδοση τους στην Τουρκία επινοήθηκε για να αποκλειστεί από την διαδικασία η δικαιοσύνη. Ο 'Αντεμ Βόξι αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες είχαν νόμιμη άδεια παραμονής ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία που ίσχυε μέχρι το 2023.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, η 'Αγκυρα εδώ και αρκετό καιρό ζητάει από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απαγορεύσει την λειτουργία των σχολείων Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσόβου, αλλά και η σημερινή δεν έδειξαν την πολιτική προθυμία να ικανοποιήσουν το αίτημα αυτό.
Σήμερα στο Κόσοβο λειτουργούν έξι σχολεία Mehmet Akif του εκπαιδευτικού ιδρύματος Gulistan educational institutions και καλύπτουν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσχολική, στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Στα σχολεία αυτά φοιτούν κυρίως παιδιά πολιτικών και εύπορων οικογενειών του Κοσόβου. Από ένα τέτοιο γυμνάσιο αποφοίτησε πέρυσι και γιος του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι.
Η 'Αγκυρα, παράλληλα με το αίτημα να κλείσουν τα σχολεία που ελέγχονται από τον ιμάμη Γκιουλέν, δημιούργησε και ένα δίκτυο δικών της σχολείων για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελίτ του Κοσόβου. Το 2017 το ίδρυμα Maarif που ελέγχεται από τον Ερντογάν ίδρυσε τα σχολεία «International Maarif Schools of Kosova» που λειτουργούν στην Πρίστινα και την πόλη Πρίζρεν.