Ο Τραμπ ρίχνει «πόρτα» στον Ερντογάν και στρέφεται στην Ελλάδα!

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος και τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει μέσα σε λίγους μόλις μήνες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Δύση και Ανατολή. Και τώρα αρχίζει να εισπράττει τα αποτελέσματα των επιθετικών του ενεργειών, σε βαθμό που γεωπολιτικοί αναλυτές όπως ο Σάιμον Γουόλντμαν της ιστοσελίδας Euobserver, κρίνουν ότι «έχει εκλείψει πλέον η βάση για μία πραγματική συμμαχία ανάμεσα στη Δύση και στην Τουρκία».
6'

Σκηνικό έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ

Η προσέγγιση του Ερντογάν προς τη Ρωσία του Πούτιν, η αγορά των πυραύλων S-400 που έχει παραγγείλει η Τουρκία από τη Ρωσία, η κλιμακούμενη απομάκρυνση από το πλαίσιο των κοινών στόχων με τη Δύση, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η εισβολή στη Συρία, η πολιτική κόντρα με το Κόσοβο, αλλά και το καθεστώς προεδρικής δικτατορίας που έχει επιβάλλει στη γείτονα χώρα ο Ερντογάν, δείχνουν να έχουν «ξεχειλίσει το ποτήρι» της υπομονής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι οι στρατηγικές απειλές της Τουρκίας διαφέρουν σημαντικά από εκείνες της Δύσης. Το κίνημα του Γκιουλέν το οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα δε συνιστά απειλή για τη Δύση και το ίδιο συμβαίνει και με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η εν λόγω κουρδική οργάνωση δε χτυπά ποτέ δυτικούς στόχους και αντιθέτως έχει συνεργαστεί με τη Δύση μέσω του YPG στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Αντιλαμβανόμενες οι ΗΠΑ τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις σχέσεις με την Τουρκία και αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν και Πούτιν, τα εγκαίνια κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου και την επίσπευση των διαδικασιών για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S–400, η Ουάσιγκτον έσπευσε να αποστείλει ηχηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς της Άγκυρας. Υπενθύμισε σήμερα 4 Απριλίου την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», δήλωσε σχετικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθύμισε πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση -ιδίως των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης- από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία», αναφέρει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες (3/4) κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ότι η Μόσχα θα επισπεύσει την παράδοση.

«Σχετικά με τους S-400, είναι μία απόφαση που αφορά την Τουρκία ... Κλείσαμε συμφωνία για το θέμα των S-400, κλείσαμε τον φάκελο αυτόν, είναι μια τελειωμένη υπόθεση», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που επέκριναν την απόφαση της Αγκυρας, εξαιτίας της μη συμβατότητας του ρωσικού συστήματος με τα νατοϊκά αμυντικά συστήματα.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εισβάλει στη Μανμπίτζ της Συρίας μετά τη μάχη του Αφρίν, οι ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους κόντρα στον «Σουλτάνο» ξεκινώντας τις τελευταίες ημέρες να κατασκευάζουν δύο στρατιωτικές βάσεις στη Μανμπίτζ, στέλνοντας μάλιστα και στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, συνεπικουρούμενες από περίπου 100 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε πέντε «στρατιωτικές βάσεις» στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο «αξιόπιστες τοπικές πηγές», ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στο χωριό Νταντάτ, στα βόρεια της Μανμπίτζ. Συγκεκριμένα, θα βρίσκονται στα νότια και τα νοτιοανατολικά του χωριού αυτού, στα σημεία όπου σήμερα υπάρχουν ήδη δύο μικρά παρατηρητήρια.

Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έστειλαν την Κυριακή 300 στρατιώτες ως ενισχύσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ, όπου οι Αμερικανοί έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η νέα στρατηγική της Δύσης σε σχέση με τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας καθίσταται προφανής και από μια ακόμη είδηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», οι ΗΠΑ μετακομίζουν σταδιακά από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Μεγάλα αεροπλάνα έχουν ήδη μεταφέρει κοντέινερ με οπλικά συστήματα που βρίσκονταν στην μέχρι πρότινος στρατηγικής σημασίας βάση στην Τουρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ δείχνουν να σκοπεύουν στην αναβάθμιση των σχέσεων τους με τη χώρα μας με μια σειρά κινήσεων που ξεκινάει ακριβώς με τη μεταφορά μέρους της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα.

Επίσης, οι Αμερικανοί δείχνουν ενδιαφέρον για τέσσερις βάσεις στην Ελλάδα:

- Επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας (μία από τις πλέον οργανικές αμερικανικές βάσεις στη Μεσόγειο).

– Μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones (που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας – ΑΤΑ στη Λάρισα.

-Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Ηδη άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία.

-Δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

(Με πληροφορίες από Euobserver, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, RT)

Σχετικές ειδήσεις