Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι για Σκριπάλ: Μόσχα: Γελοία πρόκληση – Λονδίνο: Είναι διεστραμμένοι
«Ακόμα και στην περίπτωση της γελοίας πρόκλησης που έγινε με τους Σκριπάλ, η οποία κατασκευάστηκε χονδροειδώς από τις ειδικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ένα μέρος των ευρωπαϊκών κρατών δεν σπεύδει να ακολουθήσει απαθώς το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και προτιμάει να κατανοήσει τι συνέβη», δήλωσε ο Ναρίσκιν σε διεθνή διάσκεψη με θέμα την ασφάλεια στη Μόσχα.
Ο Ναρίσκιν ζήτησε επιστροφή στο διάλογο ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση όπως αυτή με τους πυραύλους στην Κούβα, η οποία έφερε τις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ πολύ κοντά σε μια πυρηνική αντιπαράθεση το 1962.
«Είναι σημαντικό να σταματήσει αυτό το ανεύθυνο παιγνίδι, που συνίσταται στο να ανεβάζουμε πάντα το στοίχημα, και να απαρνηθούμε την προσφυγή στην ισχύ στις διεθνείς σχέσεις και να μην οδηγήσουμε την κατάσταση έως μια νέα κρίση της Κούβας», συνέχισε.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιστρέψει σε έναν υγιή διάλογο, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις εγωιστικές βλέψεις συγκεκριμένων πλευρών, αλλά σε πραγματικές αξίες που συμμερίζονται όλοι αυτοί που σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς», πρόσθεσε.
Η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου σε βρετανικό έδαφος προκάλεσε μια από τις χειρότερες κρίσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κρύβεται πίσω από αυτήν τη δηλητηρίαση που έγινε με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα, ενώ η Ρωσία διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη και δηλώνει αντιθέτως ότι η Βρετανία μπορεί να εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή.
Το Κρεμλίνο κάλεσε εξάλλου σήμερα το Λονδίνο να ζητήσει συγγνώμη μετά την παραδοχή από το βρετανικό εργαστήριο που έκανε την ανάλυση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ ότι δεν έχει αποδείξεις ότι αυτή προήλθε από τη Ρωσία.
«Η θεωρία τους δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση, επειδή είναι αδύνατο να την επιβεβαιώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και η πρωθυπουργός (της Βρετανίας Τερέζα Μέι) θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να κοιτάξουν στα μάτια τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (...) και οφείλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ζητήσουν συγγνώμη από τη Ρωσία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κρίση αυτή «πήγε πολύ μακριά».
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο του Sky ότι ταυτοποιήθηκε η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ ως η Νόβιτσοκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση, ωστόσο σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατό «να εντοπιστεί η ακριβής προέλευσή του».
Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως δηλώνοντας ότι οι έρευνες που έγιναν στο Πόρτον Ντάουν αποτελούν μόνον «ένα μέρος των μυστικών πληροφοριών» που έχει στη διάθεσή της.
Η ανακοίνωση του εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν έρχεται την ώρα που ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) συνέρχεται σήμερα στη Χάγη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.
Καταγγέλλοντας μια «αντιρωσική εκστρατεία», ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως η σύνοδος αυτή θα «επιτρέψει να μπει μια τελεία» στις κατηγορίες που έχουν στόχο τη Μόσχα.
Ορισμένες ημέρες μετά τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε τη Μόσχα, κρίνοντας ότι αυτή είναι «η μόνη εύλογη εξήγηση».
Διεστραμμένη χαρακτηρίζει το Λονδίνο τη ρωσική πρόταση για κοινή ρωσοβρετανική έρευνα
Η βρετανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τη «διεστραμμένη», την πρόταση της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας κοινής ρωσοβρετανικής έρευνας σχετικά με τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.
«Είναι μια τακτική αντιπερισπασμού και ακόμα περισσότερο παραπληροφόρησης που έχει στόχο να αποφύγουν τα ερωτήματα που οι ρωσικές αρχές οφείλουν να απαντήσουν», σημείωσε η βρετανική αντιπροσωπεία σε μήνυμά της στο Twitter κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου που διεξάγεται στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΧΟ στη Χάγη.
Η ΕΕ τόνισε παράλληλα κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής συνεδρίασης του ΟΑΧΟ ότι η Ρωσία οφείλει να συνεργαστεί με το διεθνή οργανισμό στην έρευνα που διεξάγει για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη, η Ρωσική Ομοσπονδία να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα της βρετανικής κυβέρνησης, να αρχίσει να συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία του ΟΑΧΟ και να κάνει πλήρη και απόλυτη αναφορά στοιχείων στον ΟΑΧΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ που αναγνώστηκε κατά την ειδική αυτή συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να συμφωνεί με την Βρετανία ότι η Ρωσία είναι πιθανώς υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ.
«Τίποτε δεν άλλαξε», δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ μετά την παραδοχή από τον επικεφαλής βρετανικού στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου ότι δεν μπορεί να πει αν ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ είχε παρασκευαστεί στη Ρωσία.
«Συμμεριζόμαστε την άποψη της Βρετανίας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ρωσία να κρύβεται πίσω από αυτή», πρόσθεσε η Ουλρίκε Ντέμερ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ανέλαβαν κοινή δράση απελαύνοντας Ρώσους διπλωμάτες μετά την επίθεση αυτή, ενώ η Μόσχα προέβη σε αντίποινα απελαύνοντας κι εκείνη διπλωμάτες δυτικών χωρών.
Βρετανοί αστυνομικοί με προστατευτικές στην περιοχή γύρω από την παμπ που είχε επισκεφθεί ο Σκριπάλ
Την ίδια ώρα, Βρετανοί αστυνομικοί με μαύρες προστατευτικές στολές εργάζονταν σήμερα στην περιοχή που έχει αποκλείσει η αστυνομία γύρω από την παμπ που είχε επισκεφθεί ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, στη Βρετανία, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Reuters.
Οι αστυνομικοί εθεάθησαν να μεταφέρουν αντικείμενα μέσα στον κλοιό που έχει δημιουργηθεί γύρω από την παμπ Μιλ, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, αν και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν έχει αρχίσει η απολύμανση των πληγεισών περιοχών της πόλης αυτής στην οποία δηλητηριάστηκε τον Μάρτιο ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα.