Δηλητηρίαση Σκριπάλ: Η Γιούλια έσπασε τη σιωπή της! Τα πρώτα της λόγια και τo τηλεφώνημα ντοκουμέντο

Η Γιούλια Σκριπάλ, η οποία δηλητηριάστηκε με μια νευροπαραλυτική ουσία μαζί με τον πατέρα της, τον Ρώσο πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στις αρχές Μαρτίου στη Βρετανία, «έσπασε» σήμερα (05/04) τη σιωπή της, για πρώτη φορά αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο την 4η Μαρτίου, ενημερώνοντας πως νιώθει «όλο και καλύτερα μέρα με τη μέρα».
8'

«Συνήλθα πριν από μία εβδομάδα και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι νιώθω όλο και καλύτερα μέρα με τη μέρα», τονίζει η 33χρονη στην ανακοίνωση που εστάλη από τη βρετανική αστυνομία.

«Είμαι ευγνώμων για το ενδιαφέρον που προκάλεσα και για τα πολυάριθμα μηνύματα συμπαράστασης που δέχθηκα», συμπληρώνει, για να καταλήξει απευθύνοντας έκκληση:

«Είμαι βέβαιη πως αντιλαμβάνεσθε ότι το όλο επεισόδιο μού έχει δημιουργήσει κάποια σύγχυση και ελπίζω ότι θα σεβαστείτε την ιδιωτικότητα τη δική μου και της οικογενείας μου κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσής μου».

Υπενθυμίζεται πως η Γιούλια Σκριπάλ και ο πατέρας της Σεργκέι βρέθηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση, την 4η Μαρτίου, σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία), όπου διέμενε ο πρώην κατάσκοπος από το 2010.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο του Σάλσμπερι την περασμένη εβδομάδα, ο Σεργκέι Σκριπάλ παραμένει σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση της Γιούλιας Σκριπάλ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, επισήμανε ότι με χαρά πληροφορήθηκε ότι η Σκριπάλ αναρρώνει μετά τη δηλητηρίασή της τον περασμένο μήνα.

Ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση τονίζοντας ότι «δεν είναι αλήθεια» πως η Μόσχα είχε κίνητρο να σκοτώσει τον πρώην πράκτορα. Ανέφερε, δε, για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του δεν παρήγαγε ποτέ τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, η ουσία που σύμφωνα με το Λονδίνο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον των Σκριπάλ.

«Όλη η ιστορία του Νόβιτσοκ ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Δεν το παρασκευάσαμε ποτέ, δεν είχαμε ποτέ στην κατοχή μας Νόβιτσοκ».

«Είναι δημιούργημα άλλων χωρών και άλλων επιστημόνων» συμπλήρωσε.

Το τηλεφώνημα με τη Βικτόρια

Στο μεταξύ, η εκπομπή «60 λεπτά» του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 1» παρουσίασε τη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία που είχε κάνει η Γιούλια Σκριπάλ με την ξαδέρφη της Βικτόρια. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, η κόρη του Σεργκέι Σκριπάλ ακούγεται να λέει «όλα είναι καλά, όλα αντιμετωπίζονται, όλοι πάμε καλύτερα, όλοι μας είμαστε ζωντανοί».

Η Βικτόρια φαίνεται να ερωτά την ξαδέρφη της Γιούλια για την κατάσταση του πατέρα της, με τη Γιούλια να απαντάει λέγοντας ότι «όλα είναι καλά και αυτή τη στιγμή εκείνος κοιμάται». Συνεχίζει μάλιστα τονίζοντας ότι «η κατάσταση της υγείας μας είναι φυσιολογική, κανένας μας δεν έχει προβλήματα που να μην μπορούν αποκατασταθούν» και «σύντομα θα πάρω εξιτήριο».

Στην αρχή της εκπομπής οι παρουσιαστές, ανέφεραν ότι η ίδια η Βικτόρια Σκριπάλ ήταν αυτή που τους έδωσε την μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε γίνει το προηγούμενο βράδυ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα της συνομιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας της Γιούλια Σκριπάλ έχει βελτιωθεί, ότι ήταν σε θέση να τρώει και να πίνει, ενώ ο πατέρας της Σεργκεί παρέμενε στην εντατική.

Η Βικτόρια Σκριπάλ που είναι ξαδέρφη της Γιούλια είχε δηλώσει ότι θέλει να επισκεφθεί τη Βρετανία και να προσπαθήσει να φέρει τη Γιούλια πίσω στην Ρωσία.

Δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα την προξενική συνδρομή της Ρωσίας

Οι βρετανικές αρχές παρέδωσαν στη Γιούλια Σκριπάλ την πρόταση της ρωσικής πρεσβείας για την παροχή προξενικής συνδρομής, ωστόσο η ίδια δεν την έχει αξιοποιήσει προς το παρόν, ανακοίνωσε την ίδια ώρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών κοινοποιήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο Αλεξάντρ Γιακοβένκο, ο οποίος επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να παράσχει προξενική συνδρομή στη Σκριπάλ, αλλά δεν έχει λάβει από τις βρετανικές αρχές καμία απάντηση.

«Παραδώσαμε στην κυρία Σκριπάλ την πρόταση της ρωσικής πρεσβείας περί προξενικής συνδρομής. Η κυρία Σκριπάλ μπορεί τώρα να λάβει την απόφαση της, να αξιοποιήσει δηλαδή την πρόταση αυτή... αλλά προς το παρόν δεν το έχει κάνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Λονδίνο δεν είναι δυνατόν να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα που θέτει η Μόσχα»

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα να πραγματοποιηθεί μια «ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα» για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και προειδοποίησε πως το Λονδίνο δεν μπορεί «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που τίθενται από τη Ρωσία.

«Δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν τα θεμιτά ζητήματα που θέτουμε, όπως επιβεβαίωσε και η διάσκεψη του ΟΑΧΟ που συγκλήθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαβρόφ σε ομιλία του στη Μόσχα, την επομένη μιας συνεδρίασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και μερικές ώρες πριν από μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό που αποτελεί πηγή ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Επιμένουμε να διεξαχθεί ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα, που να συμβαδίζει πλήρως με τις διατάξεις της συνθήκης του ΟΑΧΟ», συνέχισε.

Ωστόσο, τα 41 κράτη μέλη του ΟΑΧΟ απέρριψαν χθες Τετάρτη τη ρωσική πρόταση να διεξαχθεί κοινή έρευνα από το Λονδίνο και τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Τζούλια, που βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι στο Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία) και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Το Λονδίνο αποδίδει στη Ρωσία αυτή τη δηλητηρίαση που έγινε με χρήση ενός στρατιωτικής παρασκευής νευροπαραλυτικού παράγοντα, όμως η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές. Η υπόθεση προκάλεσε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα απελάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες, που αφορά συνολικά περίπου 300 διπλωμάτες.

«Πάει καιρός που δεν είχαμε δει τέτοια άγνοια της διπλωματικής ηθικής, του διεθνούς δικαίου. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσουμε να αντιδράμε με αρμόζοντα τρόπο στις εχθρικές επιθέσεις, όμως θέλουμε επίσης να αποκατασταθεί η αλήθεια», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Για μια ακόμα φορά καλούμε τους συναδέλφους μας να δουν έντιμα τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου (...) Είμαστε έτοιμοι για μια συνεργασία, όπως το επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του του Ιράκ και της Τουρκίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες Τετάρτη πως ελπίζει ότι «η λογική θα επικρατήσει και θα σταματήσει η πρόκληση αυτής της τεράστιας ζημιάς στις διεθνείς σχέσεις».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Το Λονδίνο οφείλει να αποδείξει πως η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Σκριπάλ»

Η Βρετανία πρέπει να φέρει αποδείξεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ δήλωσε από την πλευρά του ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν τη Ρωσία.

Ο Γκέρνοτ Έρλερ ανέφερε πως η πίεση στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αυξάνεται μετά την ανακοίνωση, την Τρίτη, από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο του Πόρτον Ντάουν πως δεν μπορεί να αποφανθεί ακόμα αν ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε παραχθεί στη Ρωσία.

«Αυτό αντιφάσκει με αυτό που είχαμε ακούσει προηγουμένως από Βρετανούς πολιτικούς και σίγουρα θα αυξήσει την πίεση που δέχεται η Βρετανία να φέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι τα ίχνη οδηγούν στη Μόσχα», δήλωσε ο Έρλερ στο γερμανικό δίκτυο ARD.

Παράλληλα, ανέφερε πως επιπλέον πληροφορίες από τη μυστική υπηρεσία φαίνεται πως έκαναν τη Βρετανία να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόπειρα φόνου του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

«Φαίνεται πως υπήρχαν τέτοιες αναφορές από τη βρετανική πλευρά, βασισμένες σε πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας, έτσι δεν έπαιξε ρόλο μόνο το Πόρτον Ντάουν, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες», δήλωσε ο Έρλερ.

«Όμως αυτές οι αναφορές δεν είναι δημόσια γνωστές και τώρα υπάρχει πίεση να γίνουν γνωστές περισσότερες απ' αυτές τις πληροφορίες, διαφορετικά δεν υπάρχει διαφάνεια στο όλο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο Έρλερ και ζήτησε να υπάρξει μια ανάπαυλα όσο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων πραγματοποιεί ανεξάρτητη έρευνα για την τοξίνη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Σχετικές ειδήσεις