Παίρνουν «φωτιά» τα Βαλκάνια: Σερβικά μαχητικά «κλειδώνουν» αλβανικούς στόχους

Συνεχίσεις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Πρέσοβο – Κινητικότητα από τον σερβικό στρατό στα νότια σύνορα της χώρας

Παίρνουν «φωτιά» τα Βαλκάνια: Σερβικά μαχητικά «κλειδώνουν» αλβανικούς στόχους
2'

Εντείνεται η ανησυχία για εκτράχυνση της όλης στρατιωτικής κατάστασης Σερβίας –Κοσσυφοπεδίου.

Το υπουργείο άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε την Μ. Πέμπτη ότι η Πολεμική Αεροπορία με πτήσεις αεροσκαφών της θα πετάξει στην νότια Σερβία (Πρέσεβο), δίνοντας με ένα λιτό τελεσίγραφο την όλη κατάσταση στην περιοχή η οποία «θερμαίνεται» συνεχώς.

Η ανακοίνωση του σερβικού γενικού επιτελείου αεροπορίας προκαλεί πολλά και ποικίλα ερωτηματικά για το τι μέλει γενέσθαι στην περιοχή.

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο «αεροπορικών διελεύσεων» σερβικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή του Πρέσεβο στο οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλβανικής καταγωγής.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, σύμφωνα με δύο νέα βίντεο, παρουσιάζονται σερβικά τρένα ασφυκτικά γεμάτα με άρματα μάχης , ΤΟΜΑ, μπουλντόζες και γεφυροφόρα του στρατού της Σερβίας να κινούνται στα νότια με κατεύθυνση το Πρέσεβο προκαλώντας πολύ μεγάλη πλέον «ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Πρόκειται σαφέστατα για μετακινήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις 2 επιλαρχιών και τουλάχιστον 2-3 μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, συν μία μηχανικού , δηλαδή μιλάμε για περίπου δύο τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ) προς την έδρα του Β΄Σώματος στρατού που έχει χώρο ευθύνης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι συνεχιζόμενες μαζικές μετακινήσεις σερβικών οπλικών συστημάτων, ανδρών επίλεκτων δυνάμεων και οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από περιοχές του Πρέσεβο, προδικάζουν σαφώς «πολεμικά σενάρια», σύμφωνα με την στρατιωτική «πρακτική» στην περιοχή αυτή με φόντο την 20η Απριλίου , η οποία αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία απόφασης των Κοσοβάρων σχετικά με την συνένωση 10 σερβικών δήμων σε μια «οντότητα».

Επίσης δημοσιεύματα φέρουν τις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας να αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό «αιχμής».

Οι υπουργοί άμυνας των δύο χωρών, Αλεξάντερ Βουλίν και Σεργκέι Σόιγκου, συζήτησαν τη δυνατότητα να εφοδιάσουν τη Σερβική Δημοκρατία με τέσσερα ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων Mi-17, επιθετικά ελικόπτερα ΜΙ-35, καθώς και ΤΟΜΑ BMP-2 .

Η Ρωσία θα μεταφέρει επίσης τέσσερα αεροσκάφη Yak-130 στη Λευκορωσία και μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων «Tor-M2» με σκοπό να μεταφερθεί στην Σερβία .

Επίσης, Ρωσία και Σερβία υπέγραψαν σύμβαση για 12 μαχητικά πολλαπλών χρήσεων Su-30SM, τα οποία θα παραλειφθούν σε περίπου ένα χρόνο.
Επιπλέον, η Σερβία σχεδιάζει να συνεχίσει να αγοράσει εκ νέου νέα παρτίδα MiG «απροσδιορίστου τύπου» και άρματα μάχης T-72BM.

Όπως ανέφερε ο Σέρβος ΥΠΑΜ , «ο στρατός της Σερβίας ανασυγκροτείται, καθώς είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί για τις «χειρότερες εξελίξεις». Επιπλέον, ένας ισχυρός σερβικός στρατός αποτελεί εγγύηση σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Σίγουρα όπως δείχνουν τα πράγματα θα υπάρξει μια νέα γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου-σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Σκοπίων, η οποία όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει ολόκληρα τα Βαλκάνια φτάνοντας μέχρι τα βόρεια ελληνικά σύνορα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή