Επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα: Με σκληρά αντίποινα απειλούν οι ΗΠΑ τον Άσαντ (Pics)
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Σάββατο (7/4) ότι οι αναφορές για πολλά θύματα στη Ντούμα της Συρίας έπειτα από φερόμενη χημική επίθεση είναι «τρομακτικές» και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.
«Αυτές οι αναφορές, αν επιβεβαιωθούν, είναι τρομακτικές και απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Η Νάουερτ, επικαλούμενη το ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη φερόμενη αυτή επίθεση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποτραπούν άμεσα οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις».
Οργάνωση των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε χθες Σάββατο τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν φονική χημική επίθεση εναντίον της Ντούμα, της τελευταίας περιοχής της ανατολικής Γούτα που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, με μία οργάνωση αρωγής να κάνει λόγο για 35 νεκρούς.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στη Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλη την ανατολική Γούτα από τους αντάρτες στην επιχείρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και πλέον μόνο η Ντούμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας, βομβάρδισαν σφοδρά την Παρασκευή το απόγευμα την περιοχή, έπειτα από αρκετές ημέρες ηρεμίας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε το Σάββατο ότι 11 άνθρωποι πέθαναν στη Ντούμα λόγω ασφυξίας που τους προκάλεσε η ρίψη μιας βόμβας από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Κατά την ίδια ΜΚΟ, συνολικά 70 άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη αυτής της βόμβας.
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε πάντως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα ή όχι.
Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση (SAMS) από την πλευρά της έκανε λόγο για συνολικά 35 νεκρούς από επιθέσεις με χημικά όπλα στη Ντούμα. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, μία πρώτη βόμβα με χλώριο έπληξε νοσοκομείο στη Ντούμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ μια δεύτερη βόμβα με «ανάμικτα» χημικά στοιχεία ερρίφθη σε κοντινό κτίριο.
«Ενημερώνουμε τον ΟΗΕ και την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μπάσελ Τερμανίνι, αντιπρόεδρος της SAMS με έδρα τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχος του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ κατήγγειλε ότι από τη χημική επίθεση σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι η Τζάις αλ Ισλάμ κάνει «ψευδείς καταγγελίες» περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη σε μια απέλπιδα, «διάφανη προσπάθεια να εμποδίσει την προέλαση» του στρατού καθώς οι άμυνές της καταρρέουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
«Οι άμαχοι πεθαίνουν»
Στο κύριο νοσοκομείο της πόλης του Αφρίν, οι τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν, καθώς μεταφέρονται από τα χωριά που σφυροκοπά η τουρκική πολεμική αεροπορία, διευκρίνισε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένα αγοράκι με το κεφάλι του δεμένο με επιδέσμους μεταφέρθηκε από τον αδελφό του, ενώ ένας άνδρας με τραύματα στο πρόσωπο κρατάει το χέρι του, που είναι επίσης δεμένο με επιδέσμους. Άλλοι τραυματίες είναι ακρωτηριασμένοι στο χέρι ή το πόδι.
«Όλος ο κόσμος ξέρει πως οι άμαχοι πεθαίνουν», είπε ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο, ο οποίος έχασε 12 μέλη της οικογένειάς του.
«Ένα παιδί 45 μηνών, ένα άλλο εννέα μηνών...», προσθέτει θρηνώντας. Το κεφάλι και τα χέρια του είναι δεμένα με επιδέσμους.
Μια τετραμελής οικογένεια έφθασε για να παραλάβει τη σορό του 80χρονου πατριάρχη της. Μια γυναίκα κλαίει με το κεφάλι της γερμένο πάνω στο φέρετρο.
Η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί τους αμάχους και υποστηρίζει πως επιτίθεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές θέσεις της YPG.
Χθες Τρίτη ο τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί διαβεβαίωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του σύροι αντάρτες «δεν έκαναν κακό σε κανέναν άμαχο».
Από τουρκικής πλευράς, μια 17χρονη έφηβη σκοτώθηκε σήμερα στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή απέδωσε την επίθεση αυτή στη YPG. Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, οι μεθοριακές πόλεις της Τουρκίας γίνονται τακτικά στόχοι ρουκετών, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.
«Επιχείρηση εισβολής»
Η τουρκική επέμβαση στο Αφρίν, για την οποία γινόταν λόγος εδώ και μήνες, επισπεύσθηκε εξαιτίας της ανακοίνωσης της δημιουργίας μιας «μεθοριακής δύναμης» που περιλαμβάνει τη YPG και ανάδοχος της οποίας είναι ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του με άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Le Figaro.
«Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση παίρνει τροπή άλλη από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνει επιχείρηση εισβολής, (τότε) καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για μας», δήλωσε ο Μακρόν.
Από τις 20 Ιανουαρίου, έχουν σκοτωθεί 85 κούρδοι μαχητές όπως και 81 αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Εξάλλου 67 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Αφρίν, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Η Άγκυρα έχει εξάλλου ανακοινώσει πως έχει χάσει επτά στρατιώτες στη διάρκεια της επιχείρησής της.
Η επίθεση αυτή περιπλέκει περαιτέρω την αναζήτηση μιας λύσης στον πόλεμο της Συρίας, στον οποίο εμπλέκονται πολλοί τοπικοί, περιφερειακοί και διεθνείς παίκτες και ο οποίος από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 340.000 ανθρώπους.
Την επομένη των συνομιλιών στο Σότσι της Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν «ικανοποίηση» για τη διεξαγωγή τους.
Ωστόσο η πρωτοβουλία κατέληξε ουσιαστικά σε δηλώσεις προθέσεων, κυρίως σε μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα ανατεθεί «να συντάξει ένα σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters