Επίθεση με χημικά στη Συρία: Νέα σενάρια για χρήση του αερίου «σαρίν» - Μαίνονται οι αντιδράσεις
Την άποψη ότι ένα συστατικό, πιθανότατα αέριο «σαρίν», προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα στη Γούτα της Συρίας, προκειμένου να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, εξέφρασε ο Γάλλος γιατρός Ραφαέλ Πιτί.
«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο γιατρός, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), στηριζόμενος σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο της επίθεσης.
Παράλληλα, δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών...».
Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο το βομβαρδισμό.
Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42, υποστηρίζει ο Γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.
«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμα και σε μεγάλη συγκέντρωση... Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε, σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν», συνεχίζει ο Ραφαέλ Πιτί.
Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του σαρίν πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, «ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από τη πρώτη επίθεση».
Τα συμπεράσματά του ο Γάλλος γιατρός τα βάσισε σε φωτογραφίες νεκρών που του εστάλησαν και έφεραν εγγραφές με την ημερομηνία και την ακριβή ώρα.
Ζήτησε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τα μάτια των θυμάτων για να εξετάσει από πιο κοντά τα συμπτώματα που παρουσίασαν.
Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον κατά τη γνώμη του να αποδειχθεί η χρήση του σαρίν με τρόπο άλλον πέρα της εξέτασης βιολογικών δειγμάτων, πράγμα σχεδόν αδύνατον στον πολιορκημένο από το καθεστώς της Δαμασκού θύλακα.
«Το σαρίν προκαλεί συστολή της κόρης του οφθαλμού (μύση), αλλά δεν είναι ένα προϊόν που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα. Στις εικόνες, τα καυστικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε, χλώριο ή άλλο προϊόν σε υψηλή συγκέντρωση, προκάλεσε εγκαύματα στο κερατοειδή χιτώνα. Από το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μύσης που μαρτυρά τη χρήση του σαρίν», εξήγησε ο Γάλος γιατρός.
«Κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη χημική επίθεση, περιλαμβανομένων των ηγετών. Το πρόβλημα είναι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοχος».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα»
Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτειρκών ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης στη Ντούμα της Συρίας αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα και ζήτησε από τη Συρία και τη Ρωσία να ανοίξουν τη ζώνη στους διεθνείς παρατηρητές.
«Η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή όπου επιχειρεί το συριακό καθεστώς, στην Ντούμα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκδιώξουν την αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί του αρνούνται την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Ντούμα», δήλωσαν στο Reuters πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα στη Ντούμα, σύμφωνα με αξιόπιστους ιατρικούς ειδικούς και όπως είναι ορατά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο, αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή από κάποιου είδους νευροτοξικό παράγοντα», κατέληξαν.
Σχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφόρησαν οι ΗΠΑ προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού έρευνας για χημικές επιθέσεις στη Συρία
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν στα Ηνωμένα Έθνη ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την καταφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον έναν οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση στα τέλη του 2017 της JIM, μιας ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.
Νωρίτερα η γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, την οποία ζήτησαν εννέα από τα 15 μέλη του Σώματος, μετατέθηκε για τις 19:00 ώρα Γκρίνουιτς (22:00 ώρα Ελλάδας).
Μέι: Αν επιβεβαιωθεί η χημική επίθεση στην Ντούμα, ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ και οι υποστηρικές του πρέπει να λογοδοτήσουν
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι για την τελευταία φερόμενη χημική επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Γούτα (Συρία), προειδοποίησε με τη σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει σθεναρά την καταφυγή στα χημικά υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και θα πρέπει επειγόντως να προσδιορίσουμε τι συνέβη το Σάββατο», δήλωσε η Μέι έπειτα από συνάντηση στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
«Αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι, το (συριακό) καθεστώς και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων το Σάββατο στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.
Η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, κυρίως η Ρωσία και το Ιράν, διέψευσαν ότι για την επίθεση ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις.
«Άδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο»
Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέπληξε πάντως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις «άτονες καταδικαστικές δηλώσεις» σχετικά με τη χημική επίθεση στη Συρία λέγοντας ότι η απουσία ισχυρής αντίδρασης θα έχει τρομερές συνέπειες για δεκαετίες.
«Ορισμένες πολύ ισχυρές χώρες είναι αμέσως αναμεμειγμένες στη σύρραξη στη Συρία και ωστόσο έχουν αποτύχει πλήρως να σταματήσουν αυτήν την απειλητική υποτροπή προς την ελεύθερη χρήση χημικών όπλων. Αυτή η συλλογική αδιαφορία απέναντι σε μία ακόμη πιθανή χρήση ενός από τα πλέον φρικτά όπλα που έχει ποτέ κατασκευάσει ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.
«Είναι σαφές ότι η φραστική καταδίκη είναι καταφανώς ανεπαρκής και η επονείδιστη αποτυχία ακόμη και της προσήκουσας έρευνας για κάθε μία καταγγελία για χημικές επιθέσεις από όλες τις πλευρές ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση αυτών των αποτρόπαιων όπλων και υπονομεύει τη νομιμοποίηση της διεθνούς έννομης τάξης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ζέιντ.
Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 35 επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές και οι υποστηρικτές τους προχωρούν στη χρήση του απαγορευμένου όπλου.
Η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα έχει επικυρωθεί από 192 χώρες, γεγονός που την καθιστά μία από τις διεθνείς συνθήκες με τη μεγαλύτερη αποδοχή. Ωστόσο οι κανόνες παραβιάζονται, σύμφωνα με τον Ζέιντ.
«Και η απάντηση του κόσμου; Άδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο.
Ο κόσμος πρέπει γρήγορα να αφυπνισθεί απέναντι στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που συντελείται στον παγκόσμιο έλεγχο των όπλων, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες φάνηκε ότι τα χημικά και τα βιολογικά όπλα είχαν με επιτυχία τεθεί εκτός νόμου.
Ο κόσμος κάθεται με απάθεια την ώρα που η χρήση τους συστηματοποιείται στη Συρία», καταγγέλλει ο Ζέιντ.