«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τις θηριωδίες στην Ντούμα – Η διεθνής κοινότητα αναζητά τον ένοχο
«Η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό», υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, την ώρα που πολλές χώρες ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση.
«Το υπουργείο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΟΑΧΟ για την αποστολή διερευνητικής αποστολής για μία επίσκεψη στην Ντούμα και μια έρευνα για τους ισχυρισμούς που αφορούν τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά τη φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» που προκάλεσε δεκάδες θανάτους το Σάββατο στην πόλη Ντούμα, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στις πύλες της συριακής πρωτεύουσας, η Ουάσινγκτον και οι δυτικές πρωτεύουσες επισείουν την απειλή ενός πλήγματος εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο αρνείται κάθε ευθύνη.
Η ανακοίνωση της Δαμασκού γίνεται, ενώ αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα, το οποίο θα αποφανθεί επί ενός αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Απορρίπτοντας αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία, η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, αναμένεται να καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα απαιτεί τη διενέργεια «έρευνας» με τη συμμετοχή του ΟΑΧΟ.
Ψηφοφορία στα ΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης σχετικά με τη Συρία
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Χθες, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
Η Μόσχα θα καταθέσει δικό της σχέδιο ψηφίσματος
Από την πλευρά της, η Ρωσία αναμένεται να καταθέσει στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος ανταγωνιστικό εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μετά τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον Σύρων ανταρτών στην Ντούμα, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Θα καταθέσουμε σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή «ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΑΧΟ».
Για να «εκπληρώσουν οι ερευνητές του ΟΑΧΟ τις υποχρεώσεις τους», πρέπει «απαραίτητα να μεταβούν επιτόπου», συνέχισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και το συριακό καθεστώς είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ερευνητών του ΟΑΧΟ.
«Δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε πίστη στα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται εξ αποστάσεως», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση με αέριο σαρίν εναντίον της συριακής πόλης Χαν Σεϊχούν, που προκάλεσε περισσότερους από 80 θανάτους και την οποία η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απέδωσαν στο συριακό καθεστώς.
Και μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναμένεται να καταθέσουν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για την καταφυγή σε χημικά όπλα στη Συρία, ωστόσο περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία» για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.
Λίγο αργότερα διπλωμάτες δήλωσαν ωστόσο πως η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία σήμερα το βράδυ επί δύο σχεδίων αποφάσεων για τη Συρία.
Ρωσία: Οι ΗΠΑ αρνούνται να αντικρύσουν την πραγματικότητα
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης νωρίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους «ότι αρνούνται να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα» στο θέμα της χημικής επίθεσης που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς στην Ντούμα, στην περιοχή της ανατολικής Γούτα.
«Βλέπετε τη μη εποικοδομητική θέση που έχουν υιοθετήσει διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αρνούνται να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως «κανείς ανάμεσά τους δεν μιλάει για την ανάγκη να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα».
«Το να κάνουν συμπτύξεις και να απαγγέλλουν ετυμηγορίες χωρίς καμία έρευνα είναι μια παλιά παράδοση» των Δυτικών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως αν και η απειλή μιας ισχυρής αντίδρασης της Ουάσινγκτον «μειώνει βεβαίως το περιθώριο ελιγμών για τις διπλωματικές προσπάθειες, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά προτίθεται να σταματήσει την ενεργό εργασία της στη διπλωματική σφαίρα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται η απειλή μιας στρατιωτικής απάντησης εναντίον του συριακού καθεστώτος μετά την επίθεση αυτή που προκάλεσε τουλάχιστον 60 θανάτους, σύμφωνα με τα «Λευκά Κράνη», Σύρους διασώστες στην περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες, και μια αμερικανική ΜΚΟ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες για να βρει πρόσχημα» για στρατιωτική δράση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μπογκντάνοφ δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει απειλή μιας αντιπαράθεσης στη Συρία που θα οδηγούσε σε μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο Μπογκντάνοφ είπε πως υπάρχουν «επαφές εργασίας» ανάμεσα στη Ρωσία και αξιωματούχους των ΗΠΑ για τη Συρία και πως πιστεύει ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική.
«Καλούμε τους Δυτικούς να αποκηρύξουν την πολεμική ρητορική», δήλωσε χθες βράδυ στον ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ένοπλης δράσης της Δύσης και λέγοντας πως σύμφωνα με τη Μόσχα «δεν υπήρξε χημική επίθεση» στην Ντούμα.
Μέι, Τραμπ, Μακρόν: Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για μια επίθεση χημικών όπλων στη Συρία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Μέι, η οποία πραγματοποίησε σήμερα ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι «εντελώς αξιοκατάκριτες» και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας που επιδεικνύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως», δήλωσε μια εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού.
Μακρόν: Ενδεχόμενα πλήγματα θα στοχοθετούσαν τις εγκαταστάσεις με τα χημικά
Η Γαλλία θα ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η Γαλλία «δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» υπογράμμισε.
Από την άλλη, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, που βρίσκεται στο Παρίσι σε επίσημη επίσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά του Σαββάτου.
«Εάν η συνεργασία μας με τους εταίρους μας το αξιώνει, εμείς θα δώσουμε το παρόν» απάντησε ο Σαλμάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει σε πιθανά πλήγματα στη Συρία.
Γαλλία: «Εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή, θα υπάρξει απάντηση»
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».
«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση», ξεκαθάρισε ο Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων», συμπλήρωσε.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ τις προσεχείς 48 ώρες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν το θέμα των χημικών επιθέσεων στην Ντούμα και τάχθηκαν υπέρ μίας «αυστηρής αντίδρασης» της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων τη νύκτα.
Οι δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν ξεκάθαρα το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση του Σαββάτου, που προκάλεσε το θάνατο, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Syrian American Medical Society, περισσότερων των 60 ανθρώπων στην περιοχή της ανατολικής Γούτα, τμήμα της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και της οποίας την κατάληψη επιδιώκει με κάθε τίμημα η Δαμασκός.
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης σύντομα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δια της ισχύος σε μία χημική επίθεση στη Συρία.
Ερωτηθείς εάν ισχύει ή όχι η προγραμματισμένη για το τέλος του Μαΐου επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία, εξαιτίας των εξελίξεων στη συριακή κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται σε αμφιβολία η επίσημη αυτή επίσκεψη».
«Πρέπει πάντα να συζητάμε, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες, αυτή είναι η αρχή της πολυμέρειας, δεν τίθεται θέμα απομόνωσης των μεν απέναντι στους δε, αλλά πρέπει ταυτοχρόνως να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες των μεν και των δε, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή όπου οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις ασκούν την επιρροή τους, είτε πρόκειται για την Τουρκία, για το Ιράν ή τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό
Γαλλία: «Οι σύμμαχοι της Συρίας φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη»
Οι σύμμαχοι της Δαμασκού φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη» για τις «δύο» «χημικές» επιθέσεις που «πραγματοποιήθηκαν» εναντίον της συριακής πόλης Ντούμα, δήλωσε επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, αναφερόμενος, χωρίς να την κατονομάζει, στη Ρωσία.
«Θέλω να πω πως οι σύμμαχοι του καθεστώτος έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη στη σφαγή αυτή» καθώς και στην «παραβίαση της εκεχειρίας» που έχει προβλεφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός στην Εθνοσυνέλευση.
«Αυτή η προσφυγή σε αυτά τα όπλα δεν είναι ουδέτερη, λέει πράγματα για το καθεστώς» του Μπασάρ αλ-Άσαντ, «και η αντίδρασή μας στη χρήση αυτών των όπλων θα λέει τα πράγματα όπως είναι», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του κόμματος LREM (της προεδρικής πλειοψηφίας) Φιλίπ Σαλουμό.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό επέμεινε στην «ευθύνη της Ρωσίας», λέγοντας πως «ούτε ένα συριακό αεροπλάνο δεν απογειώνεται χωρίς να ενημερωθούν οι Ρώσοι». «Υπάρχει λοιπόν μια ευθύνη των συμμάχων της Συρίας», υπογράμμισε.
«Αέρια χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν και να τρομοκρατήσουν», είπε ακόμη η υπουργός, κάνοντας λόγο για «χλώριο» με «συμπτώματα» που «μας κάνουν να σκεφθούμε για μια συνδυασμένη χρήση ενός ισχυρού νευροτοξικού» παράγοντα.
«Για μία ακόμη φορά, το διεθνές δίκαιο - και πέρα από το διεθνές δίκαιο, η απλή ανθρωπιά - χλευάζονται στη Συρία», «χλευάζονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ (...) που έχει αποφασίσει να καταστρέψει εκείνους που αντιστέκονται στις πύλες της Δαμασκού», δήλωσε ενώπιον των Γάλλων βουλευτών ο Εντουάρ Φιλίπ.
«Έναν χρόνο μετά μια άλλη χημική επίθεση, σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο μετά, δύο νέες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Γούτα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Η χρήση χημικού όπλου (...) είναι μια θεμελιώδης παράβαση της διεθνούς τάξης, μια χαρακτηριστική παραβίαση του πρωτοκόλλου του 1925 και της σύμβασης του 1993 και πολλών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Κι όμως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν», επέμεινε.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητεί τη διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή του για την επίθεση με χημικά, που φέρεται ότι
πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της Συρίας, και ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «παρορμητική» στρατιωτική απάντηση.
«Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης», πρόσθεσε.
Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».
Στο μεταξύ, από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως η Κίνα «αντιτίθεται στην παρορμητική προσφυγή στη βία και στις απειλές χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
«Μια πλήρης, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα» πρέπει να διεξαχθεί κατ' αρχάς και κανένα μέρος δεν μπορεί «να προκαταλάβει αποτελέσματα για να αντλήσει αυθαίρετα συμπεράσματα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν μας οδηγούν πουθενά», πρόσθεσε.
Σαουδική Αραβία: «Στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τη φερόμενη χημική επίθεση»
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε, τέλος, από την πλευρά της εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη χημική επίθεση στη Συρία το Σάββατο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 άλλων σε πολλές τοποθεσίες στην Ντούμα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας.
«Η θέση μας είναι πως εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ, στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαουδική Αραβία θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση, ο υπουργός είπε πως διεξάγονται συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ