Σκάνδαλο Cambridge Analytica - Ζούκερμπεργκ: Και τα δικά μου στοιχεία διέρρευσαν
Ο Ζούκερμπεργκ, υπερασπίστηκε κατ' επανάληψη την πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία του, λέγοντας ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων και αποφασίζουν μόνοι τους τι θα μοιραστούν.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεγκ δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι και ο ίδιος ήταν μεταξύ των 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, της εταιρείας του, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως από την εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica.
Ταυτόχρονα όμως ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι χρήστες δεν έχουν επαρκή έλεγχο επί των δεδομένων τους στην πλατφόρμα.
«Κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να μοιραστεί κάτι στο Facebook... γίνεται ένας έλεγχος. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Δεν θάβεται κάπου στις ρυθμίσεις, αλλά είναι ακριβώς εκεί» είπε ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η παραδοχή του Ζούκερμπεργκ ότι ακόμη και τα δικά του προσωπικά δεδομένα κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica δείχνει ωστόσο ότι ακόμη και ο ιδρυτής της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να προστατευτεί από τρίτα μέρη που επιδίωκαν την εκμετάλλευσή τους. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει πόσο θα δυσκολευτεί το Facebook να πείσει το Κογκρέσο ότι οι χρήστες μπορούν να διαφύλάξουν τα δεδομένα τους μόνοι τους, αν διαχειριστούν προσεκτικά τις προσωπικές ρυθμίσεις τους και ότι δεν είναι απαραίτητος κάποιος νόμος που θα αφορά τη χρήση των δεδομένων.
«Πώς μπορούν οι καταναλωτές να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων όταν το Facebook δεν έχει τον έλεγχο των δεδομένων», διερωτήθηκε ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόουν στην έναρξη της κατάθεσης.
Ο Ζούκερμπεργκ, υπερασπίστηκε κατ' επανάληψη την πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία του, λέγοντας ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων και αποφασίζουν μόνοι τους τι θα μοιραστούν. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν τα δικά του δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα, απάντησε μονολεκτικά: «Ναι». Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Αναφερόμενος στην εφαρμογή κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου στις διαδικτυακές εταιρείες και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι είναι «αναπόφευκτη» μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και πάλι απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Είπε ότι δεν είναι αντίθετος αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για τις μικρές εταιρείες του τομέα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ορισμένοι βουλευτές εκνευρίστηκαν λόγω του χρονικού ορίου των τεσσάρων λεπτών που είχαν στη διάθεσή τους για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Ζούκερμπεργκ και κάποιες φορές τον επέπληξαν επειδή τους επαναλάμβανε κοινοτοπίες περί του πόσο εκτιμά την ιδιωτικότητα των χρηστών. «Δεν μπορώ να σας επιτρέψω να κωλυσιεργείτε τώρα» είπε κάποια στιγμή η Ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλάκμπερν που τον διέκοψε αρκετές φορές.