Μουσείο πάνω σε Μουσουλμανικό νεκροταφείο

Έκκληση στο Δήμο της Ιερουσαλήμ, κάνουν αρχαιολόγοι από Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή, για να εγκαταλείψει ένα σχέδιο ενός μουσείου, του οποίου η κατασκευή έχει προγραμματιστεί στο χώρο ενός Μουσουλμανικού νεκροταφείου.
1'

Ο Δημάρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ, μέσω του αντιπροσώπου του Στέφαν Μίλερ, δεν διευκρινίζει αν έχει λάβει το μήνυμα των αρχαιολόγων και δηλώνει σε Γαλλικό πρακτορείο «Το σχέδιο του Μουσείου της Ανεκτικότητας στην Ιερουσαλήμ έχει ξεπεράσει τα εμπόδια στον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και στο νομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου του κράτους του Ισραήλ».

Ωστόσο, στο Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχουν συνυπογράψει 84 αρχαιολόγοι, ανάμεσά τους Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πανεπιστημιακοί, που ζητούν την άμεση διακοπή του σχεδίου. Και όπως καταγγέλλουν «Οι τελευταίες και πιο επιθετικές παρεμβάσεις στο νεκροταφείο για την οικοδόμηση του "Μουσείου της Ανεκτικότητας", προκάλεσαν εκσκαφές σε βάθος που οδήγησαν στην εκταφή εκατοντάδων ανθρώπινων οστών και άλλων σημαντικών αρχαιοτήτων με ένα μη-επιστημονικό και ασεβή τρόπο».

Στο συγκεκριμένο Μουσουλμανικό νεκροταφείο «Ma' man Allah», είναι θαμμένοι πολλοί Σούφι άγιοι, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του Μουσουλμανικού πληθυσμού και δυσφορία στην κοινή γνώμη στο Ισραήλ και σύμφωνα με το Ισραηλινό Τμήμα Αρχαιοτήτων, πρέπει να έχει γίνει η εκταφή 200 σκελετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο είχε ζητήσει αρχικά την αναστολή των εργασιών, έδωσε τελικά το πράσινο φως τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αυτής, χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα ως χώρος στάθμευσης.