Συρία: Παγκόσμιος τρόμος από τους βομβαρδισμούς - Οι αντιδράσεις και η επόμενη μέρα (pics+vids)
Σε μια συντονισμένη επιχείρηση, υπό την κεντρική καθοδήγηση των ΗΠΑ, η δυτική συμμαχία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά στόχων που σχετίζονται με τα χημικά όπλα της Συρίας, στα περίχωρα της Δαμασκού και κοντά στην πόλη Χομς.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.
Σύμφωνα με τη δυτική συμμαχία, χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις χημικών όπλων, εκ των οποίων ένα ερευνητικό κέντρο και χώροι παραγωγής και αποθήκευσης.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν κατάφερε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.
Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».
Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.
H Ουάσινγκτον έτοιμη για νέα πλήγματα
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.
«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.
Συνάντηση Γερμανίας- Γαλλίας- Βρετανίας και ΗΠΑ
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες αύριο (15/04) στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός.
«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.
Το χρονικό
Το χτύπημα ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακολούθησαν μηνύματα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι έδωσαν εντολή για συμμετοχή των δυνάμεών τους στην επιχείρηση.
Δεν άργησε η απάντηση, πάντα σε επίπεδο προπαγάνδας. Η συριακή προεδρία προχώρησε σε ανάρτηση βίντεο με τον Μπασάρ αλ Ασαντ να εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, κανονικά, αν και τις προηγούμενες ώρες υπήρχαν φήμες ότι βρίσκεται σε ρωσικό καταφύγιο.
Η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και οι ρωσικοί στόχοι έμειναν τελικά εκτός… εμβέλειας της συντονισμένης υπό τις ΗΠΑ επίθεσης, ήταν οργισμένη κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, λίγο αφότου οι Ρώσοι απείλησαν ευθέως με αντίποινα.
Οργή εξέφρασε και το Ιράν, με τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να χαρακτηρίζει ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία «εγκληματίες» και τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί να υπογραμμίζει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Δαμασκού.
Ως «κατάλληλη απάντηση» στην επίθεση με χημικά που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους στη Ντούμα στις 7 Απριλίου, χαρακτηρίζει η Άγκυρα τα συντονισμένα πλήγματα που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Συρία οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, την ίδια στιγμή που στις αρχές Απριλίου σύναπτε συμφωνίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου.
Από την πλευρά της, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» μετά τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας.
«Τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε τις αεροπορικές επιδρομές ως μία «απαραίτητη και κατάλληλη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του διεθνούς αποκήρυξης της χρήσης χημικών όπλων και την προειδοποίηση του συριακού καθεστώτος να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις». Τονίζει ακόμη ότι «καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε σε μια διάβρωση της σύμβασης για τα χημικά όπλα» και σημειώνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει αποφασιστικά όλα τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην «αποτρόπαια επίθεση» με χημικά όπλα στη Ντούμα, πριν από λίγες ημέρες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά, γυναίκες και άνδρες, σημειώνοντας ότι «όλα τα υπάρχοντα στοιχεία παραπέμπουν στην ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο και κατά το παρελθόν πολλαπλώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του» και επισημαίνοντας ότι «για πολλοστή φορά η Ρωσία και στην προκειμένη περίπτωση εμπόδισε με την αρνητική της ψήφο στο Σ.Α. του ΟΗΕ τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας των συμβάντων».
Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα ο βομβαρδισμός της Συρίας
Η άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης έπειτα από τους βομβαρδισμούς, διαμορφώνει ένα γεωπολιτικό σκηνικό όπου κανείς δεν είναι σε θέση να σκιαγραφήσει με σιγουριά την επόμενη μέρα.
Όπως είναι φυσικό, λόγω της γεωπολιτικής εγγύτητας της Ελλάδας στην «καυτή» περιοχή της Συρίας, δημιουργούνται φόβοι ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά και τη χώρα μας, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, με έμφαση στην τουριστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.
Πολιτικά πρόσωπα, γεωπολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της ελληνικής αγοράς επικεντρώνουν τους φόβους τους σε τουλάχιστον πέντε τομείς.
Επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης
Αν και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα δείχνουν περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, μια διεθνής πολεμική σύρραξη τέτοιου επιπέδου μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε πιο ασφαλείς περιοχές, και σχεδόν σίγουρα την προσπάθεια προσέγγισης της Ευρώπης από μεγάλο όγκο προσφύγων με βασική πύλη εισόδου την Ελλάδα.
Αλλαγή της γεωπολιτικής σκακιέρας
Η πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τη δικαιολογία της προστασίας των συνόρων του ΝΑΤΟ καθιστούν ξεκάθαρη την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να κυριαρχήσει επιθετικά στις εξελίξεις στην περιοχή με σκοπό να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα του και τους συμμάχους του στη Συρία την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης.
Αν και η πρόσφατη σύναψη στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία -έπειτα και από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 και την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου από ρωσική εταιρεία- έχει απομακρύνει την Τουρκία από τα κράτη της Δύσης, ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται ακόμη σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως καθίσταται αντιληπτό και από την έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες στις 13 Απριλίου.
Ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτήματα ως προς τη στάση που η τουρκική διπλωματία θα επιλέξει να κρατήσει τώρα που οι αμερικανικές πολεμικές απειλές πραγματοποιήθηκαν και η Ρωσία επιλέξιε να απαντήσει αντίστοιχα όπως έχει ήδη διαμηνύσει. Όπως επίσης πώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ισλαμιστική τρομοκρατία
Αν και η Ελλάδα, ως βασική πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών, δημιουργείται φόβος ότι το εν λόγω δεδομένο θα αλλάξει αν η Ελλάδα κληθεί στο άμεσο μέλλον να παρέχει διευκολύνσεις στα πολεμικά σχέδια των στις ΗΠΑ, τα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνουν τη χρήση των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα και τη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Χτύπημα στην οικονομία
Σχεδόν δεδομένο θεωρείται ότι μία πιθανή πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε πολυεθνικές δυνάμεις θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και άνοδο των επιτοκίων, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε έξοδο στις αγορές, δανεισμό με ευνοϊκότερα επιτόκια και ενδεχομένως ελάφρυνση του χρέους.
Οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό
Μια ενδεχομένη πολεμική σύρραξη μπορεί να επιφέρει σημαντικό χτύπημα στον ελληνικό τουρισμό που αποτελεί και τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε αν η πολεμική ένταση στην περιοχή παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr