Συρία Πόλεμος: Από τα χαλάσματα της Δαμασκού στην «αρένα» του ΟΗΕ το πεδίο των μαχών

Στο διπλωματικό επίπεδο μεταφέρθηκε η σύρραξη υπό την κεντρική καθοδήγηση των ΗΠΑ, σε συνέχεια του βομβαρδισμού πουεξαπολύθηκε χθες 14 Απριλίου από κοινού με τη Βρετανία και τη Γαλλία με περισσότερους από 100 πυραύλους κατά στόχων που σχετίζονται με τα χημικά όπλα της Συρίας,στα περίχωρα της Δαμασκού και κοντά στην πόλη Χομς.
6'

Άγρια κόντρα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ – ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τους βομβαρδισμούς – Την καταδίκη τους ζητά η Ρωσία – Οι ΗΠΑ έτοιμες να βομβαρδίσουν ξανά τη τη Συρία αν ο Άσαντ δε συμμορφωθεί

Η Ρωσία δεν κατάφερε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του. Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που διεξήγαγαν τους βομβαρδισμούς στη Συρία επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν την πολεμική τους δράση καταθέτοντας ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες.

Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα (16/4), ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί το σχέδιο αυτό σε ψηφοφορία, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση».

Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού».

Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».

Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταίων συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές που έχουν παγώσει, θα εστιάσουν στη διακυβέρνηση, στο θέμα του Συντάγματος, στις εκλογές, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15ημερών από την υιοθέτησή του.

Οι ΗΠΑ απειλούν με νέα πλήγματα τη Συρία

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε από τη δική της πλευρά η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες σήμερα (15/04) στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός.

«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία «να δείξει υπευθυνότητα»

Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στη συριακή σύρραξη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, χθες (14/4) έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία.

«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η έσχατη λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.

Οι επιδρομές «υποβάθμισαν τις δυνατότητες της Συρίας να διεξάγει νέες επιθέσεις και την ίδια ώρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποτροπή άλλων επιθέσεων» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα» υπογράμμισε.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τιμωρία και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα ο βομβαρδισμός της Συρίας

Οργή Πούτιν: Σκηνοθετήσατε την επίθεση με χημικά για να βομβαρδίσετε τη Συρία

Σχετικές ειδήσεις