Δεν συμφωνούν για το σύστημα συνταξιοδότησης στην Ιταλία

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Ιταλία.
2'


Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων του για την επείγουσα εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας της κατηγορηματικής αντίθεσης της Λέγκας του Βορρά στην αύξηση στα 67 έτη του ορίου συνταξιοδότησης.


Οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επρόκειτο να παραταθούν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία να ικανοποιεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας.


Ο "Καβαλιέρε" έλαβε το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες αυστηρές προειδοποιήσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, κυρίως από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανεκκίνηση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης για να συναντήσει χθες στη Ρώμη την κατηγορηματική άρνηση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Λέγκας του Βορρά. "Η θέση μας είναι σαφής ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης: δώσαμε", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγετικό στέλεχος της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι

Πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ιταλός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι "κανείς δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του". "Κανείς δεν έχει τίποτε να φοβάται από την Ιταλία", την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση του ευρώ αφορά το γαλλο-γερμανικό τραπεζικό σύστημα που είναι εκτεθειμένο στο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Η Ευρώπη απαιτεί από την Ιταλία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει την δυσπιστία των αγορών και δανείζεται με επιτόκιο που φθάνει το 6%, θέτοντας σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης.

Πέραν της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, το οποίο έχει ήδη αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ζητεί μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για να τονωθεί η απασχόληση των νέων, καθώς και μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις.