Ανακάλυψαν κι άλλες ανεξήγητες «Γραμμές των Νάσκα» στο Περού
Έχουν ειπωθεί τα μύρια όσα στην προσπάθεια να τα ερμηνεύσουν, ακόμη και το ότι είναι σημάδια που άφησε ανώτερος πολιτισμός εξωγήινων σε παλαιότερη επίσκεψή του στον πλανήτη μας. Τώρα, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Νάσκα, στην έρημο του νότιου Περού, καινούργια γεώγλυφα, τα οποία οι δορυφόροι δεν είχαν έως σήμερα καταγράψει.
Το National Geographic αναφέρει ότι Περουβιανοί επιστήμονες βρήκαν 50 καινούργια «έργα» - ή, γραμμές, αν θέλετε - στη διπλανή επαρχία Πάλπα. Κάποια από αυτά ανήκουν στον πολιτισμό Νάσκα, ο οποίος άνθησε στην περιοχή από το 200 έως το 700 μΧ. Αν και, οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τους προγενέστερους πολιτισμούς Παράκας και Τοπαρά μπορεί να ήταν εκείνοι που φιλοτέχνησαν κάποια από αυτά τα έργα, μεταξύ του 500 πΧ και του 200 μΧ.
Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν τέσσερα χρόνια, όταν μέλη της Greenpeace - για να τραβήξουν την προσοχή, όπως σημειώνει το Nat Geo - βανδάλισαν και κατέστρεψαν κάποιες από τις «γραμμές» του πολιτισμού Νάσκα. Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση και, σε αυτό το πλαίσιο, ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον πρώην υφυπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Περού, Λουίς Χάιμε Καστίγιο εντόπισε καινούργιες «γραμμές».
Ο εντοπισμός έγινε με τη βοήθεια δεδομένων από την πρωτοβουλία GlobalXplorel - είναι πρωτοβουλία τύπου «πολίτης-επιστήμων» - της εξερευνήτριας του Nat Geo, Σάρα Πάρκακ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «είδαν» αυτό που οι δορυφόροι δεν μπορούσαν να «δουν», καθώς πολλές από τις γραμμές ήταν πολύ λεπτές. Και ίσως εντοπιστούν και άλλες, καθώς η έρευνα GlobalXplorel συνεχίζεται.
Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν καλύτερα το σε τι αποσκοπούσαν αυτές οι γραμμές, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος για θέματα αρχαιολογίας στο Nat Geo, Κρίστιν Ρόμεϊ. Και πρόσθεσε ότι δείχνει, επιπλέον, το πώς οι τεχνολογική πρόοδος βοηθά στην εξερεύνηση της Γης. «Πραγματικά, είναι μια καινούργια εποχή εξερεύνησης» τόνισε η Ρόμεϊ.