Κοινό μήνυμα σε Τραμπ ετοιμάζουν Μέρκελ και Μακρόν - «Περισσότερα αυτά που μας ενώνουν» (vids)
Τα σημεία που τους ενώνουν και όχι τις διαφορές τους επέλεξαν να αναδείξουν η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία προηγήθηκε σήμερα (19/04) των συνομιλιών των δύο πλευρών στο Βερολίνο.
Κεντρικά θέματα ήταν οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, οι διατλαντικές σχέσεις και η κατάσταση στη Συρία.
«Η ποικιλία των απόψεων πρέπει να μας εμπλουτίζει και όχι να μας ενοχλεί. Μέχρι τα μέσα του έτους θέλουμε από κοινού να καταθέσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στις προτάσεις για την Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση και στο τέλος τη βούληση και τη δυνατότητα για συμβιβασμό, προκειμένου να δώσουμε κεντρικές απαντήσεις για τους πολίτες της Ευρώπης στις παγκόσμιες προκλήσεις» και συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική, την περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της τραπεζικής ένωσης.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, τόνισε από την πλευρά του πως «ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της ευρωπαϊκής περιπέτειας», ενώ ζήτησε «μια πιο σαφή συγκατάθεση για τις μεταρρυθμίσεις, αντί να μπλέκουμε με τις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι ποιον στόχο θέλουμε να πετύχουμε».
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου δεν έλειψε και η αναφορά στον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε η Μέρκελ, ως υπουργός Οικονομικών είχε επεξεργαστεί σε βάθος προτάσεις για την εξέλιξη της Ευρωζώνης. Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμα στην πρότασή της για συμμετοχή και των υπουργών Οικονομίας στο ECOFIN, προκειμένου, όπως επισήμανε, η συνεργασία και η συνεννόηση να είναι αποτελεσματικότερες.
Με κοινή πρωτοβουλία οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν, έστω την τελευταία στιγμή, και τον πιθανό εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η διατλαντική σχέση συνεργασίας.
«Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ένας μεγάλος θησαυρός, τον οποίο θέλουμε, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, να καλλιεργήσουμε και να φροντίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, ενώ ο κ. Μακρόν αποκάλυψε ότι, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων και των δυο τους στην Ουάσιγκτον, θα επεξεργαστούν ένα κοινό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, όπου έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων για τη χρήση στρατιωτικών μέσων, η 'Ανγκελα Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αξίες και συμφέροντα μπορούμε παγκοσμίως να τα υπερασπιστούμε επιτυχώς μόνο ως Ευρωπαίοι».
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, η Καγκελάριος τον είχε καλωσορίσει με την φράση του Χέρμαν Έσσε, «κάθε αρχή περιέχει και μια μαγεία». Ερωτηθείσα σήμερα σχετικά, εξήγησε ότι τότε δεν πίστευε ότι θα ήταν απασχολημένη για τόσο μεγάλο διάστημα με το σχηματισμό κυβέρνησης. «Για αυτό συντηρήσαμε τη μαγεία για λίγο και τη βάλαμε στην άκρη για λίγους μήνες, αλλά τώρα επανέρχεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πεπεισμένη για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και αισιόδοξη για την τραπεζική ένωση η Μέρκελ – Μακρόν: Η Ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσει σε μηχανισμούς αλληλεγγύης
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει καλά αποτελέσματα σ' ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις που έκανε πριν από τις συνομιλίες της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
«Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, συμφωνήσαμε πως η ευρωζώνη είναι επαρκώς ασφαλισμένη από τις κρίσεις», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας πως ένας τομέας στον οποίο είναι αισιόδοξη είναι η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης.
Η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης: πως η αλληλεγγύη δηλαδή πρέπει να συνδέεται με την ευθύνη κάθε μεμονωμένου κράτους για τους κινδύνους που διατρέχει.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσθέσουν μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως η τραπεζική ένωση, στα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν θέλουν την άνθηση της ένωσής τους.
«Καμιά νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ πριν από τις συνομιλίες τους για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης.
«Το σημαντικότερο σ' αυτό το στάδιο είναι να μην αντιδράμε γι' αυτό ή για εκείνο το εργαλείο, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και ότι έχουμε κοινό πολιτικό στόχο», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες θέλουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις τον Ιούνιο, επανέλαβε ο Μακρόν.