Προβλήματα στην Τουρκία λόγω του σεισμού

Στην παραδοχή πως η χώρα του αντιμετώπισε προβλήματα μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κυριακής, προέβη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.
1'

«Στην αρχή, μέσα στις πρώτες 24 ώρες, υπήρξαν πραγματικά ελλείψεις. Όμως το κράτος κινητοποιήθηκε με όλους τους θεσμούς του προκειμένου να βοηθήσουμε τους σεισμόπληκτους», τόνισε αρχικά ο Ερντογάν.

Για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην πόλη Βαν, ο ίδιος είπε: «Η κατάσταση εκεί κάτω είναι τώρα, δόξα τω Θεώ, υπό έλεγχο».

Ο κόσμος πάντως, σήμερα, τρεις μέρες μετά τον σεισμό ξέσπασε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κράτος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Eρντογάν απαντώντας, υπογράμμισε: «Οι 17.000 σκηνές που στείλαμε, ήταν επαρκείς για τους σεισμόπληκτους»

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως κατά τους σεισμούς που συνέβησαν στο παρελθόν, η κυβέρνησή του, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, ουδέποτε έκανε διακρίσεις. «Δεν σκεφτήκαμε 'είναι Κούρδος ή Τούρκος'. Λέγαμε ότι πρόκειται για το λαό μας, για τους συμπολίτες μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον των τοπικών αιρετών αρχόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη ενός φιλοκουρδικού κόμματος που επικρίνει έντονα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους ότι δεν βοήθησαν τους πληγέντες.

«Οι ομάδες διάσωσης όλης της χώρας βρίσκονται στο Βαν, όμως οι τοπικοί δήμοι δεν είναι ικανοί να βοηθήσουν τους γύρω τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης έντονα σχόλια εχθρικά προς τους Κούρδους στα κοινωνικά δίκτυα ή στην τηλεόραση μετά το σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε ενώ ο στρατός πολεμά τους κούρδους αντάρτες, οι οποίοι σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 24 στρατιώτες.

«Τα σχόλια αυτά είναι απάνθρωπα και ανελέητα».