Βασιλικό πορτρέτο επιστρέφει σε μουσείο

Μετά από 67 χρόνια επέστρεψε σήμερα, σε ένα Πολωνικό μουσείο, ένα βασιλικό πορτρέτο που είχε κλαπεί από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1'


Το πορτρέτο, που βρέθηκε στον οίκο δημοπρασιών Hamburg's City Nord νωρίτερα αυτό το μήνα, πιστεύεται ότι είχε κλαπεί από Γερμανούς στρατιώτες το 1944, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
«Χαιρετίζουμε το Βασιλιά Ιωάννη Γ’, που επέστρεψε στη Βαρσοβία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, καθώς ο πίνακας παραδιδόταν στο Εθνικό Μουσείο στην πρωτεύουσα. Ενώ, τόνισε ότι η Πολωνία θα συνεχίσει το πρόγραμμά της για τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό έργων τέχνης, που βγήκαν από την χώρα σε διάφορες εποχές της ιστορίας της.

Ο πίνακας είναι το πορτρέτο του Βασιλιά της Πολωνίας, Ιωάννη Γ’, ο οποίος θεωρείται μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες στην πολωνική ιστορία, κυρίως λόγω της νίκης του επί στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1683, στη Μάχη της Βιέννης. Υπολογίζεται ότι είναι του 17ου ή του 18ου αιώνα, του οποίου δημιουργός είναι άγνωστος, ήταν ένα από τα πολλά έργα που αγνοούνταν και επεστράφησαν τους τελευταίους μήνες στην Πολωνία από τη Γερμανία.
Ωστόσο αξιωματούχοι του Μουσείου, δήλωσαν ότι το έργο θα υποβληθεί σε καθαρισμό και θα εκτεθεί μέσα στο νέο έτος.