Έξαλλος ο Ερντογάν με το «Ταμάμ»: Εκατομμύρια μηνύματα ζητούν την παραίτηση του «Σουλτάνου» (Pics)

Οι Τούρκοι χρήστες του Διαδικτύου έχουν επιδοθεί σήμερα (9 Μαΐου) σε έναν ανελέητο πόλεμο στο Twitter με όπλα… τις λέξεις-κλειδιά, με τις αντίπαλες πλευρές να εκφράζουν από τη μία τη συμπάθειά τους από την άλλη την αγανάκτησή τους προς το πρόσωπο του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί άλλη μια θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας του.
2'

Μια ένδειξη των διαστάσεων που έχει λάβει αυτή η διαδικτυακή μάχη, όπου οι επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν το προβάδισμα, είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διαβεβαίωσε σήμερα ότι στις εκλογές της 24ης Ιουνίου τον νικητή θα τον κρίνουν «οι κάλπες, όχι το Twitter».

Το hashtag #Tamam (Αρκετά) είχε περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο tweets, καταλήγοντας να μεταβληθεί σ' ένα παγκόσμιο κίνημα.

Χθες Τρίτη, το hashtag #Tamam σάρωσε γρήγορα το διαδίκτυο, καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και αστέρια του Χόλιγουντ προσχώρησαν στην εκστρατεία. Ο Τζίμι Γουέιλς, ο ιδρυτής της Wikipedia, προσχώρησε στο hashtag, καλώντας τον Ερντογάν να άρει την απαγόρευση του ιστοτόpου της Wikipedia στην Τουρκία. Η Wikipedia έχει μπλοκαριστεί στην Τουρκία από τον Απρίλιο του 2017.

Ακόμη και σήμερα το tamam επικρατεί μεταξύ των δημοφιλέστερων στο τουρκικό Twitter.

Το διαδικτυακό «μέτωπο» ξεκίνησε με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ο Ερντογάν χθες όπου διαβεβαίωσε ότι θα αποσυρθεί από τα πολιτικά πράγματα εάν το έθνος του πει "tamam".

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια και θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία επιπλέον 10 χρόνια δεδομένης της συνταγματικής αναθεώρησης που εγκρίθηκε τον περασμένο χρόνο, αποφάσισαν να αντεπιτεθούν και έστειλαν μαζικά μηνύματα στο Twitter με ετικέτα τη λέξη "devam" («κι άλλο», «συνέχισε», στα τούρκικα).

Εκνευρισμένοι από την εξάπλωση των tweets "tamam", κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καταγγέλλουν ένα τέχνασμα ή μια συνωμοσία.

«Οι απόπειρες χειραγώγησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δεν οδηγούν πουθενά, πρόκειται για μάταιες προσπάθειες» σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Θα δούμε ποια απόφαση θα λάβει το έθνος την 24η Ιουνίου. Προβλέπουμε ότι θα είναι "devam"».

Μέρος του φιλοκυβενητικού Τύπου επιχειρεί εξάλλου να κάνει μια διασύνδεση μεταξύ των tweet "tamam" και του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, κατηγορίες που απορρίπτει ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2017, οι αντίπαλοι του Ερντογάν είχαν οργανώσει εκστρατεία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την ετικέτα "hayir" ("όχι").

Δείτε ΕΔΩ όλα τα σχετικά Tweets.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις