Τραμπ, μόνος του και… όλοι τους - Όλος ο πλανήτης αποφασισμένος να τηρήσει τη συμφωνία για το Ιράν
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν «ανόητη και επιπόλαιη», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.
«Ακούσατε χθες το βράδυ ότι ο πρόεδρος της Αμερικής έκανε κάποιες ανόητες και επιπόλαιες δηλώσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ, προσθέτοντας: «Είπε ίσως και περισσότερα από 10 ψέματα στις δηλώσεις του. Απείλησε την κυβέρνηση και τον λαό (του Ιράν), λέγοντας ότι θα κάνω αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας απαντώ εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος».
«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», πρόσθεσε ο Αγιατολάχ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χαμενεΐ είχε στηρίξει με επιφυλάξεις την πυρηνική συμφωνία, ενώ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.
«Η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία μόνο αν…»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αξίωσε πάντως από τους Ευρωπαίους να δώσουν «πραγματικές εγγυήσεις» στο Ιράν προκειμένου να του επιτρέψουν να παραμείνει στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Τώρα λένε ότι θέλουν να συνεχιστεί η πυρηνική συμφωνία με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, (αλλά) δεν εμπιστεύομαι αυτές τις τρεις χώρες (...) Αν θέλετε να έχετε μια συμφωνία, τότε εξασφαλίστε πραγματικές εγγυήσεις, γιατί αύριο θα κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, απευθυνόμενος προφανώς στους υπέρμαχους της διατήρησης της συμφωνίας, όπως ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Αντιδρώντας χθες το βράδυ στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για την αποχώρηση της χώρας του από την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας στις άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) για τη διάσωσή της, απειλώντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχε αποδεχθεί να σταματήσει για 15 χρόνια βάσει της συμφωνίας αυτής.
«Αν επιτύχετε να εξασφαλίσετε εγγυήσεις (από την πλευρά των Ευρωπαίων) τις οποίες να μπορούμε να εμπιστευτούμε, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια πορεία. Αν δεν επιτύχετε να εξασφαλίσετε μια τέτοιου είδους οριστική εγγύηση - και αμφιβάλλω πραγματικά ότι θα μπορέσετε να το κάνετε - τότε δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε ο Χαμενεΐ.
Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην επίτευξη της συμφωνίας της Βιέννης, τον Ιούλιο του 2015, ο Χαμενεΐ προειδοποιούσε τους Ιρανούς διαπραγματευτές για τους Αμερικανούς συνομιλητές τους, κρίνοντας ότι δεν είναι άξιοι «εμπιστοσύνης»…
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε κυρίως αξιώσει να δοθεί εγγύηση υπογεγραμμένη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την οποία ωστόσο οι διαπραγματευτές δεν εξασφάλισαν ποτέ.
Ο Χαμενεΐ έκρινε σήμερα επί της ουσίας ότι η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία δείχνει εκ των υστέρων ότι είχε δίκιο που προειδοποιούσε κατά της στάσης των Αμερικανών.
Η ΕΈ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συμφωνία
Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.
«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα ... η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.
«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας ... Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.
Εξάλλου πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Αναζητούν τρόπους διαφύλαξης της συμφωνίας
Οι Ευρωπαίοι ξεκινούν μάλιστα ήδη από σήμερα (09/05) διαβουλεύσεις σε μία προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τη διατήρηση της οποίας επιθυμούν επίσης η Ρωσία και η Κίνα, παρά την ηχηρή έξοδο των ΗΠΑ που δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για μία μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Η Κίνα ζήτησε επίσης τη διαφύλαξη της συμφωνίας, την οποία έχει επίσης υπογράψει. Το Πεκίνο καλεί όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα «για την επιστροφή μόλις αυτό γίνει δυνατόν στην τήρηση ενός κειμένου που συμβάλλει στη διαφύλαξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) που έχουν υπογράψει το 2015 τη συμφωνία η οποία έχει ως στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, θα συναντηθούν τη Δευτέρα με εκπροσώπους του Ιράν για να εξετάσουν τρόπους για τη διαφύλαξή της.
«Θέλουμε να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας , να εξασφαλίσουμε επίσης ότι το Ιράν θα παραμείνει και ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «ανάφλεξης» και «συγκρούσεων», εάν το Ιράν αποσυρθεί από τη συμβιβαστική λύση του 2015 και παρασύρει και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής σε μία κούρσα ατομικών εξοπλισμών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία και την επαναφορά όλων των κυρώσεων κατά των εταιρειών που συνεργάζονται με το Ιράν, περιπλέκοντας την θέση των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Χασάν Ροχανί δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους Ευρωπαίους, με τους Ρώσους και με τους Κινέζους πώς θα μπορέσουν να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Ιράν μετά την αμερικανική έξοδο.
Παράλληλα, όμως απείλησε με την επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου «χωρίς περιορισμούς», εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα τις προσεχείς εβδομάδες.
Η διεθνής συμφωνία έχει ως στόχο την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν και την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα με αντάλλαγμα την δέσμευση της Τεχεράνης να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, όμως υπάρχει ο κίνδυνος η αμερικανική αποχώρηση και η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων να αποτρέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την δραστηριοποίησή τους στο Ιράν.
«Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να παίζουν τον οικονομικό χωροφύλακα του πλανήτη»
Ανακοινώνοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την πιο ακραία επιλογή για τις κυρώσεις: όλες οι επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των ξένων εταιρειών, που βρίσκονται ήδη στο Ιράν έχουν από τρεις έως έξι μήνες για να αποχωρήσουν. Στην αντίθετη περίπτωση θα πληγούν από τιμωρητικά μέτρα που θα τους κλείσουν την πρόσβαση προς τις αμερικανικές αγορές. Και όσες βρίσκονται μάλιστα σε διαπραγματεύσεις για νέα συμβόλαια οφείλουν να τα εγκαταλείψουν αμέσως.
Η γαλλική κυβέρνηση θα καλέσει εντός των προσεχών ημερών τις γαλλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν και να εξετάσουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει το μέγιστον της προστασίας από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι αποδεκτό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν τον οικονομικό χωροφύλακα του πλανήτη.
Μία ευρύτερη συμφωνία
«Οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει το Ιράν στην επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μπορεί να επίσης να υποστεί αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ ο Τζον Μπόλτον, νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, άφησε να πλανάται η απειλή «συμπληρωματικών κυρώσεων».
Με άλλα λόγια, θα είναι πολύ παρακινδυνευμένο για μία ευρωπαϊκή εταιρεία να διατηρήσει τις επενδύσεις της στο Ιράν και ειδικά στον πετρελαϊκό τομέα.
Η Σαουδική Αραβία, πρώτη πετρελαϊκή εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως και ενθουσιώδης υποστηρικτής, μαζί με το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, της απόφασης του Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή ελλείψεων στην τροφοδοσία με πετρέλαιο μετά την αμερικανική έξοδο.
Εμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ και Τερέζα Μέι δήλωσαν ήδη από χθες το απόγευμα αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας διατηρώντας τα οικονομικά της πλεονεκτήματα» για τον ιρανικό πληθυσμό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του επανέφερε την πρωτοβουλία του για μία συλλογική συνεργασία με στόχο την επίτευξη μίας «ευρύτερης» συμφωνίας η οποία θα παρατείνει μετά το 2025 τις ιρανικές δεσμεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα συμπεριλάβει το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και την ιρανική επιρροή στην περιοχή.
«Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και ο πρόεδρος Τραμπ άλλωστε δεν την απέρριψε» ανακοινώνοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του 2015.
Der Spiegel: «Η ώρα της Ευρώπης»
«Από την Ευρώπη εξαρτάται τώρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και μάλιστα με τη μέγιστη σκληρότητα. Τίποτα δεν αναβάλλεται, τίποτα δεν αποδυναμώνεται, η κατεύθυνση είναι προς τη μέγιστη δυνατή σύγκρουση», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Τώρα γίνεται σαφές τι διακυβεύεται για την Ευρώπη: Τρομερά πράγματα. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την αποτροπή του να καταστεί το Ιράν πυρηνική δύναμη. Υπάρχει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πυρηνικών εξοπλισμών όλων ενάντια σε όλους. Κινδυνεύει και η ούτως ή άλλως εύθραυστη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και εν τέλει πρόκειται για την από δεκαετίες σημαντικότερη, ειλικρινέστερη και βεβαίως καλύτερη σταθερά της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής: τη σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τη διατλαντική σχέση», προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Οι ΗΠΑ μπήκαν σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Δεν σταμάτησαν τον Τραμπ ούτε τα καλοπιάσματα του Μακρόν ούτε η αυστηρότητα της Μέρκελ. Ποτέ στις δεκαετίες της διατλαντικής συμμαχίας δεν υπήρξε τέτοια προσβολή στα συμφέροντα της Ευρώπης, τέτοια ρήξη. Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν ακολούθησαν τον Τζορτζ Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ήταν απλώς μια ασυμφωνία στο πλαίσιο μιας απρόσβλητης σχέσης συνεργασίας, σημαντική μεν, αλλά δεν κλόνισε τα θεμέλια της σχέσης. Τώρα είναι αλλιώς τα πράγματα. Αυτή η διένεξη ενέχει τη δυναμική της κλιμάκωσης σε καθαρή σύγκρουση Ευρώπης-ΗΠΑ. Στη χειρότερη περίπτωση ο Τραμπ θα έθετε στους Ευρωπαίους το δίλημμα: ή εμείς ή το Ιράν. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».
H Ευρώπη πρέπει να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συνυπογράψει, δηλαδή με τη Ρωσία και την Κίνα
To γερμανικό περιοδικό τονίζει επίσης ότι «η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συνυπογράψει, δηλαδή με τη Ρωσία και την Κίνα, πώς θα μπορέσουν να κρατήσουν το Ιράν στη συμφωνία. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει το Ιράν να πειστεί να απομονωθεί, όπως το θέλει ο Τραμπ. Αντίθετα, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που απομονώνονται όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Υπάρχει μια παγκόσμια κοινότητα, που θέλει τη συμφωνία – και ένας Αμερικανός Πρόεδρος που, υποστηριζόμενος από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, την τορπιλίζει.
Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν μέγιστο συμφέρον να συνεχίσει το Ιράν να τηρεί τη συμφωνία. Αν δεν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δραματικές: Πιθανόν να μην εξοπλιζόταν μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά και άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος. De facto θα σήμαινε το τέλος της συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τότε ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών θα ετίθετο σε κίνδυνο.
Εξίσου επικίνδυνο θα ήταν να προσπαθούσαν το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ να αποτρέψουν με στρατιωτικά χτυπήματα το Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Γιατί τότε θα υπήρχε κίνδυνος πολεμικής κλιμάκωσης και η Τεχεράνη θα μπορούσε να απαντήσει με χτυπήματα των συμμάχων της στο Ισραήλ ή στα αμερικανικά στρατεύματα της περιοχής. Επιπλέον, το Ιράν έχει μετακινήσει εν μέρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του κάτω από τη γη, οπότε θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να τις καταστρέψει απ' ό,τι ήταν η καταστροφή του συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα, τον οποίο βομβάρδισε το Ισραήλ το 2007».
«Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στο Ιράν»
Οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών (τους)» στο Ιράν, «απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση» μέσω της ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ανακοινώνοντας χθες την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όλες τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν, ενώ τους έδωσαν έως 180 ημέρες για να συμμορφωθούν.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλει σταδιακά κυρώσεις, με μια μεταβατική περίοδο 90 ή 180 ημερών. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία με τις εταιρείες μας, για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους και να διατηρήσουμε τα προτρεπτικά αποτελέσματα της συμφωνίας. Θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ΕΕ για πολιτικούς, πρακτικούς και νομικούς λόγους», προσθέτει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Η γαλλική προεδρία παραδέχθηκε πάντως ότι προς το παρόν «δεν είναι πολύ ξεκάθαροι» οι όροι των κυρώσεων που σκοπεύουν να επαναφέρουν οι ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι «θα αποτελέσουν θέμα πολύ πιεστικών συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
«Οι επιχειρήσεις επίσης έχουν ανακοινώσει ότι χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν για το μέλλον», συνέχισαν οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Όταν ρωτήθηκαν τι πρόκειται να γίνει με τις πωλήσεις Airbus στο Ιράν, απάντησαν ότι «τα πράγματα είχαν ήδη αρχίσει να καθυστερούν» εν αναμονή της απόφασης του Τραμπ. «Από τη μία είναι τα συμβόλαια και από την άλλη μεριά οι αμερικανικές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις», εξήγησαν.
Αποκάλυψαν μάλιστα ότι «αν και δεν μιλάμε για ένα μπλοκ» εναντίον των ΗΠΑ, «οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν στη συμφωνία, οπότε οι πέντε άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει συμφωνούν να παραμείνουν σε αυτήν».
Μέρκελ: «Θα κάνουμε τα πάντα για την τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας»
Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες για μία ευρύτερη συμφωνία που θα ξεπερνά την αρχική, δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εκφράζοντας λύπη και ανησυχία για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.
«Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα ώστε η Τεχεράνη να τηρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία», κατέστησε σαφές η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγη ώρα αφότου ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαίτησε εγγυήσεις μετά την αμερικανική αποχώρηση.
«Θα τηρήσουμε την συμφωνία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ.
Το Λονδίνο ζητά από την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την καλή εφαρμογή της συμφωνίας
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρεμποδίσουν την καλή εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ΗΠΑ Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς την «ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια της χώρας του.
«Καλώ τις ΗΠΑ να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τις άλλες πλευρές να συνεχίσουν να κάνουν τη συμφωνία να λειτουργεί προς το συμφέρον της συλλογικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Η Βρετανία δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε ο Τζόνσον, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν το όραμά τους για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας.
«Τώρα που η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από την ΚΣΟΔ (JCPOA, κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης), έχουν την ευθύνη να περιγράψουν πώς, αυτοί στην Ουάσινγκτον, θα οικοδομήσουν με διαπραγματεύσεις μια νέα λύση στις κοινές μας ανησυχίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο.
Αφού σημείωσε, δε, ότι δεν έχει πρόβλημα με το στόχο του Τραμπ για μια λύση διαρκείας στην πυρηνική απειλή του Ιράν, πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι το εξής: πώς προτείνουν οι ΗΠΑ να επιτευχθεί αυτό;»
Η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε επίσης ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από αυτή.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.
«Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών», δήλωσε ο Γκρούσκο.
Το Πεκίνο εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση Τραμπ
Τη λύπη της εξέφρασε η Κίνα αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία και να διατηρήσουν την ακεραιότητά της.
Ο Γκενγκ σημείωσε επίσης ότι η εφαρμογή της συμφωνίας συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, ενώ καταδεικνύει τη σημασία της επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων με πολιτικά μέσα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως, στην παρούσα συγκυρία, η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να κινηθούν «σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη και συνολική κατάσταση με υπεύθυνο τρόπο, να επιμείνουν στην επίλυση και διαχείριση των διαφορών με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στον ορθό δρόμο της συνέχισης της εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας».
«Η Κίνα θα τηρήσει μια αντικειμενική, δίκαιη και υπεύθυνη στάση, θα συνεχίσει το διάλογο και τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση και εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ιαπωνία: Ανησυχία και από το Τόκιο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία
Την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε και η ιαπωνική κυβέρνηση.
«Θα είναι λυπηρό εάν η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βαθμό που να καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο. «Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα με εποικοδομητικό τρόπο», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ιαπωνία θα εργαστεί προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνία, ενώ θα εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο από την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις επακόλουθες εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, η χώρα, που είναι φτωχή σε φυσικού πόρους, εξαρτάται από το Ιράν για το περίπου 7% των εισαγωγών αργού πετρελαίου.
Θεωρητικά, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν, τότε η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να μειώσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη χώρα, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όταν ήρθησαν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης το 2016, οι εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και προϊόντων χάλυβα από την Ιαπωνία στο Ιράν αυξήθηκαν κατά τρεις φορές συγκριτικά με την περίοδο επιβολής των κυρώσεων.
Η Ιαπωνία έχει περίπου 30 εταιρίες – από κατασκευαστές ηλεκτρονικών έως εμπορικές εταιρίες – που διατηρούν θυγατρικές στο Ιράν, με τον αριθμό των Ιαπώνων εργαζομένων στη χώρα να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως έχουν επισημάνει οικονομολόγοι στο Τόκιο, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και οι νέες μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις της Ιαπωνίας με το Ιράν.