Νέα επίθεση Ροχανί σε Τραμπ – «Πρωταρχικής σημασίας η συμφωνία για τα πυρηνικά», επιμένει η Ευρώπη

Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μία ημέρα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον μετά την αποχώρησή της από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Νέα επίθεση Ροχανί σε Τραμπ – «Πρωταρχικής σημασίας η συμφωνία για τα πυρηνικά», επιμένει η Ευρώπη
6'

«Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν το ιρανικό έθνος να υποχωρήσει με το να ασκούν πιέσεις στο Ιράν, με κυρώσεις και ακόμη με απειλές πολέμου.... Το ιρανικό έθνος θα αντισταθεί στις μηχανορραφίες των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Ροχανί υποστήριξε ακόμα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέμενε πως η Τεχεράνη θα αποχωρούσε από την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Η Τεχεράνη αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο με το να καταβάλλει προσπάθειες να διασώσει τη συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν», τόνισε.

«Ο Τραμπ έπαιξε το πρώτο του χαρτί, αλλά δεν υπολόγισε καλά τη δεύτερη κίνηση... καθώς το Ιράν δεν ακολούθησε το σχέδιο αυτό», επέμεινε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ISNA.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν είναι μία απόπειρα να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε χθες (15/05) κυρώσεις εις βάρος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, του Βαλιολάχ Σεΐφ, τον οποίο κατηγορεί ότι συμμετείχε στη μυστική χρηματοδότηση του σιιτικού λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, σε βάρος ενός άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας, του Αλί Ταρζαλί, ενός εκπροσώπου της Χεζμπολάχ τον οποίο κατηγορεί ότι συνεργάζεται με την επίλεκτη στρατιωτική δύναμη Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, Μουχαμάντ Κασίρ, καθώς και σε βάρος της τράπεζας Al-Bilad, με έδρα το Ιράκ και του διευθυντή της Αράς Χαμπίμπ.

Το Ιράν χαρακτήρισε τις κυρώσεις παράνομες και προειδοποίησε πως αν αποτύχουν οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας, θα αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο σε σχέση με πριν.

«Με αυτά τα ολέθρια μέτρα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει τη βούληση και την απόφαση των υπόλοιπων χωρών που υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης [την πυρηνική συμφωνία]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να δουν πώς μπορούν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για το πώς οι εταιρίες τους θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον θα αρχίσει την επαναφορά των κυρώσεων.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η συνάντηση ήταν μια καλή αρχή αλλά θέλει να δει τις εγγυήσεις να υλοποιούνται.

Οι Ευρωπαίοι και οι Ιρανοί έχουν αναθέσει τώρα στους εμπειρογνώμονες να προτείνουν πολύ σύντομα κάποια μέτρα και θα συναντηθούν εκ νέου στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι πρωταρχικής σημασίας για την ειρήνη»

Τη βούληση της ΕΕ να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν επισήμανε πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη συμφωνία που με άλλους εταίρους έχουμε πετύχει με το Ιράν. Δε θέλουμε να καταστραφεί γιατί είναι πρωταρχικής σημασίας για την ειρήνη στην περιοχή και την ειρήνη στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ΕΕ και ευχήθηκε καλή επιτυχία, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες αυτές.

Εξάλλου, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον Α. Γκουτέρες να διορίσει έναν ειδικό αντιπρόσωπο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, μετά τα τελευταία γεγονότα που δημιουργούν ανησυχία στην Ευρώπη και εκτός.

Τέλος, ο Α. Γκουτέρες έκανε λόγο για επιστροφή του «ψυχρού πολέμου» με μία διαφορά». «Σήμερα δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί διαλόγου και επαφής που διασφάλιζαν στο παρελθόν ότι η κατάσταση δε θα φύγει εκτός ελέγχου», τόνισε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αναφέρθηκε σε «συγκρούσεις» που πολλαπλασιάζονται όλο και περισσότερο και είναι «αλληλένδετες» μεταξύ τους και με μια παγκόσμια «απειλή τρομοκρατίας».

«Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι η ιδεώδης, αλλά…»

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η διεθνής ανησυχία σχετικά με το ρόλο του Ιράν στην περιοχή και το βαλλιστικό πρόγραμμά του είναι μέσα στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, ακόμα και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ απ' αυτή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Το ερώτημα είναι, αν μπορείς να μιλήσεις καλύτερα αν τερματίσεις μια συμφωνία ή αν παραμείνεις μέσα σ' αυτή ... εμείς λέμε πως μπορείς να μιλήσεις καλύτερα αν παραμείνεις μέσα σ' αυτή», δήλωσε η Μέρκελ απευθυνόμενη στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ζωντανή την πυρηνική συμφωνία του 2015 προσπαθώντας να διατηρήσουν τη ροή του ιρανικού πετρελαίου και των επενδύσεων, όμως παραδέχθηκαν ότι θα είναι δύσκολο να παράσχουν τις εγγυήσεις που ζητάει η Τεχεράνη.
Το 2016 η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις ήρε τις περισσότερες διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, υπό την αυστηρή επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Η συμφωνία αυτή είναι κάθε άλλο παρά η ιδεώδης, όμως το Ιράν, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι διεθνείς πυρηνικές αρχές, τηρεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας», δήλωσε η Μέρκελ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «τη χειρότερη που έγινε ποτέ», και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

«Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αυτές τις μέρες, η διατλαντική σχέση είναι και παραμένει κορυφαίας σημασίας», δήλωσε η Μέρκελ στους βουλευτές, καταλήγοντας: «Όμως αυτή η διατλαντική σχέση πρέπει επίσης να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές απόψεις».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή