Τραγωδία: Γονείς έμαθαν από την τηλεόραση για το μακελειό σε σχολείο του Τέξας - Νεκρή η κόρη τους
Ανάμεσα στα θύματα ήταν η δεκαεφτάχρονη κόρη του.
Καθώς διέκοπτε τη νηστεία του Ραμαζανιού, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της τραγωδίας, η έκτακτη είδηση προβαλλόταν στην οθόνη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.
Τρομοκρατημένος, έχοντας καταληφθεί από απόλυτη σύγχυση, ο Άμπντουλ σήκωσε το τηλέφωνο και αναζήτησε την κόρη του, τη Σαμπίκα Σέιχ.
Οι κλήσεις του έμειναν αναπάντητες.
«Δεν σταματούσα να τηλεφωνώ και να της στέλνω μηνύματα στο WhatsApp. Κανονικά, η κόρη μου απαντούσε πάντα», αφηγήθηκε ο Αζίζ στο Γαλλικό Πρακτορείο, συγκρατώντας τα δάκρυά του στο σπίτι του, στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του παιδιού του.
«Είμαστε ακόμη σε φάση άρνησης. Είναι σαν εφιάλτης», συνέχισε ο Αζίζ. Η σύζυγός του, καθισμένη πλάι του, εμφανώς σοκαρισμένη, έμοιαζε σαν να μην μπορούσε να προφέρει ούτε λέξη. Συγγενείς προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν.
Η Σαμπίκα, που συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και φοιτούσε σε λύκειο της Σάντα Φε τους τελευταίους μήνες, έπεσε νεκρή από τις σφαίρες ενός συμμαθητή της που άνοιξε πυρ μέσα στην τάξη τους.
Πριν από μόλις τρεις μήνες, 17 άνθρωποι είχαν πέσει νεκροί από τις σφαίρες ενός 19χρονου σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στη Φλόριντα. Εκείνο το μακελειό έδωσε το έναυσμα για μια κινητοποίηση σε εθνική κλίμακα με κεντρικό αίτημα να περιοριστεί η πρόσβαση στα όπλα.
Στο Πακιστάν, η νέα τραγωδία σε αμερικανικό σχολείο και ο θάνατος της 17χρονης Σαμπίκας προκάλεσαν ένα κύμα συμπόνιας προς την οικογένειά της και φρίκης.
Η νεαρή, εξαίρετη μαθήτρια, όπως διαβεβαίωσε ο πατέρας της, θα επέστρεφε σε μερικές εβδομάδες στην πατρίδα της. Ονειρευόταν μια μέρα να γίνει διπλωμάτισσα και να δουλέψει στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι γονείς της την περίμεναν στο Καράτσι για τη γιορτή Έιντ ελ Φιτρ, το τέλος του Ραμαζανιού.
«Θα γύριζε σύντομα», είπε ο Αζίζ. «Υπάρχει η γενική εντύπωση πως ζει κανένας με ασφάλεια στις ΗΠΑ. Αλλά δεν ισχύει αυτό», πρόσθεσε.
Ο κατηγορούμενος για τη σφαγή, ο Δημήτριος Παγουρτζής, συμμαθητής της κόρης του και συνομήλικός της, παραδόθηκε στην αστυνομία. Ο έφηβος εμφανίστηκε αλυσοδεμένος, με το κεφάλι σκυφτό, ενώπιον δικαστή, απαντώντας «μάλιστα κύριε», «όχι κύριε» στις ερωτήσεις του το βράδυ της Παρασκευής. Ένας δικηγόρος του είπε την επομένη ότι του φάνηκε εντελώς ασυγκίνητος.
Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατά συρροή. Επισύρουν την ποινή του θανάτου στο Τέξας. Τα κίνητρά του παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστα.
Η νέα επίθεση είναι η 22η που διαπράττεται μέσα σε σχολείο στις ΗΠΑ το 2018 , σημείωσαν αμερικανικά ΜΜΕ. Τα πυροβόλα όπλα, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στη χώρα, ενοχοποιούνται για πάνω από 30.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Το γεγονός ότι μια πακιστανή έφηβη ήταν ανάμεσα στα θύματα του μακελειού της Παρασκευής προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με πολλές διασημότητες να εκφράζουν τη θλίψη τους στους Πακιστανούς. «Αυτό το κορίτσι θα μπορούσε να είναι δική μου κόρη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να παρηγορούμε απλά τους γονείς των παιδιών που δολοφονήθηκαν», έκρινε η αμερικανίδα ηθοποιός Μίντι Κέιλινγκ μέσω Twitter.
Κάποιοι Πακιστανοί, για τους οποίους η βία αυτού του είδους είναι υπερβολικά οικεία, χαρακτήρισαν το μακελειό «τρομοκρατία».
Παρά τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ, οι ΗΠΑ παραμένουν ο προορισμός που προτιμούν πάρα πολλοί πακιστανοί μαθητές και φοιτητές. Χιλιάδες εγγράφονται σε αμερικανικά σχολεία κάθε χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters