«Βόμβα»: Ετοιμάζονται για πόλεμο σε χώρα της Ευρώπης - Μοιράζουν φυλλάδια
Η σουηδική κυβέρνηση εκδίδει και διανέμει στα 4,8 νοικοκυριά της χώρας ενημερωτικό φυλλάδιο για τους κινδύνους που συνεπάγεται το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.
“Om krisen eller kriget kommer”: «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος», τιτλοφορείται το φυλλάδιο που συντάχθηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Απροόπτων (Swedish Civil Contingencies Agency – MSB) και δίνει οδηγίες στους πολίτες τι να κάνουν αν «η ζωή τους ανατραπεί».
Το έντυπο περιλαμβάνει λογής οδηγίες για τα πάντα, από το πώς να αναγνωρίζει κανείς τις ψευδείς ειδήσεις και το πώς να προετοιμάζεται για ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι το τι κάνει στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή στρατιωτικής εισβολής.
Στις είκοσι σελίδες του υπάρχουν γλαφυρές εικονογραφήσεις με στρατιώτες στο πεδίο μάχης, ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις ζώνες κινδύνου και ομάδες κυβερνο – ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τον διαδικτυακό «πόλεμο». Ουσιαστικά πρόκειται για μία ανανεωμένη έκδοση του εγχειριδίου που είχε εκδοθεί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και κυκλοφορήσει, για τελευταία φορά, τη δεκαετία του ’80.
«Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα, δε θα παραδοθούμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το ότι αντίσταση σημαίνει κατάπαυση, είναι ψευδείς», αναφέρεται μεταξύ άλλων πολλών στο φυλλάδιο
«Η Σουηδία είναι πολύ πιο ασφαλής από πολλές άλλες χώρες αλλά η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει», λέει ο διευθυντής της MSB, Νταν Ελίασον σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «έχουμε όλοι υποχρέωση για την ασφάλεια και την ετοιμότητα της χώρας μας. Γι’αυτό και είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν πώς μπορούν να συνεισφέρουν όταν κάτι σοβαρό προκύψει».
Η Σουηδία διατήρησε την ουδετερότητά της κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου και δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και δύο αιώνες. Παρόλα αυτά, στο φυλλάδιο συστήνεται στους πολίτες να μην εφησυχάζουν.
Η ανανέωση και επανέκδοση του φυλλαδίου έρχεται ενώ εντείνεται η δημόσια συζήτηση για το αν η Σουηδία θα μπει στο ΝΑΤΟ, μετά τις καταγγελίες για ρωσικές παραβιάσεις του σουηδικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο έχει συμβάλλει σε επιχειρήσεις με τη σφραγίδα του.
Επιπλέον, η χώρα της Σκανδιναβίας επενδύει σοβαρά στην αμυντική στρατηγική της, ενισχύοντας την αμυντική δαπάνη κατά 270 εκατομμύρια δολάρια για μία πενταετία, επαναφέροντας τη στρατολόγηση και στρατιωτικοποιώντας το στρατηγικά κρίσιμο νησί του Γκότλαντ (δυτικά των χωρών της Βαλτικής). Η χώρα είχε αναστείλει τη στρατολόγηση το 2010, υιοθετώντας ένα σύστημα που βασιζόταν σε εθελοντές. Αυτό άλλαξε τον Μάρτιο του 2017, όταν και ανακοινώθηκε η επαναφορά της στρατολόγησης.
Τα φυλλάδια θα διανεμηθούν σε 13 διαφορετικές γλώσσες μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης: