«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Οι ΗΠΑ παγώνουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας

Εγκρίθηκε τελικώς στην Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία που προβλέπει το πάγωμα παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία μέχρι το Πεντάγωνο να συντάξει και να παραδώσει ειδική έκθεση στο Κογκρέσο για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.
6'

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (351-66) δείχνει την διακομματική στήριξη στο ίδιο το σχέδιο του νόμου αλλά και στην επιμέρους τροπολογία που αφορά την Τουρκία.

Τα επόμενα βήματα είναι να συμφωνήσει η Γερουσία και να υπογράψει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος Τραμπ.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, Αμερικανοί βουλευτές είχαν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιελάμβανε κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείτο από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.

Μολονότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Σε σχέση με την απόφαση αυτή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει «λανθασμένη» και «παράλογη» την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία ήταν λανθασμένη και παράλογη.



«Ως εδώ με τον Ερντογάν!»

Στη χθεσινή του κατάθεση (23/5) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Μάικ Πομπέο δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την Τουρκία, σε σχέση με τους Κούρδους, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους S-400 και τα F-35, αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει να χαρτιά του.

Με αφορμή ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή Νέας Ιερσέης, Αμπιο Σίρες, που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά.

(Παρακολουθήστε ολόκληρη την κατάθεση του Μάικ Πομπέο)

Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».

Απαντώντας ταυτόχρονα και στον ρεπουμπλικανό Ντάνα Ρορμπάχερ και άλλα μέλη που μνημόνευσαν την Τουρκία, ο κ. Πομπέο είπε πως έχουμε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος. «Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία» ενημέρωσε.

Ο Ντάνα Ρορμπάχερ είχε ρωτήσει αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τους Κούρδους, που χρειάζονται τη βοήθεια της Αμερικής. «Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας» είπε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο βουλευτής Αμπιο Σίρες εξέφρασε την ελπίδα να μην δοθούν F-35 στην Τουρκία. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι» πρόσθεσε.

Και ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να αντιταχθεί στην πώληση F-35 στην Τουρκία. «Δεν είναι ένα όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών. Είναι όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας» υπογράμμισε.

«Κακό παιδί του ΝΑΤΟ» αποκάλεσε την Τουρκία ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τεντ Πόε.

Σε όλα αυτά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως εργάζεται να πείσει την Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

«Είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιο τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του» επισήμανε.

Για τους S-400 είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν. «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν» σημείωσε. Όσο για τα F-35 είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα παραχωρηθούν.

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν γνωρίζει το θέμα.

Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ήγειρε και ο βουλευτής Μπράντ Σέρμαν, ευχόμενος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει τουλάχιστον ουδέτερο, όταν το Κογκρέσο θα αποφασίσει «για την μνήμη των εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδέων και Σύρων θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα».

«Αγαπώ τον τουρκικό λαό, αλλά δεν δείχνω καμιά εύνοια με το καθεστώς Ερντογάν. Νομίζω δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο δημοκρατικός βουλευτής της Πενσυλβάνιας Σκοτ Πέρι.

Ο βουλευτής Κρις Σμιθ εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία του Ερντογάν» να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας» αναφορικά με την κατάσταση θρησκευτικών ελευθεριών, εξ αιτίας «όσων έχει κάνει επί πολλά χρόνια σε βάρος των Ορθοδόξων και πολλών άλλων».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις