Τουρκία: «Πνίγεται» ο Ερντογάν - «Θερίζει» πείνα τους Τούρκους

Οι πιέσεις στην τουρκική λίρα και στα ομόλογα της χώρας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.Σε απόγνωση οι Τούρκοι που πληρώνονται με το εθνικό νόμισμα αλλά έχουν υποχρεώσεις σε ξένα. Απίστευτη ακρίβεια στην καθημερινότητα με τιμές απαγορευτικές σε είδη πρώτης ανάγκης.
4'

Οι επενδυτές έχουν «σφυροκοπήσει» το νόμισμα- Κουλούρια… από χρυσάφι, δωμάτια από 5 ευρώ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει αποκτήσει η χρηματοπιστωτική επίθεση που υφίσταται η τουρκική οικονομία. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάρρευση της λίρας για Τούρκους που εισπράττουν το εισόδημά τους στο εθνικό νόμισμα, καλούνται όμως να καλύψουν υποχρεώσεις σε ξένα νομίσματα.

Η Τουρκία έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή εισάγει αισθητά περισσότερα από όσα εξάγει. Οι τιμές των τροφίμων έχουν σημειώσει επίσης έντονη αύξηση. Μάλιστα λόγω του υψηλού πληθωρισμού οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τα προϊόντα εισαγωγής αλλά και τα εγχώρια.

Δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία διατηρεί τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ύψους 6,5%, γίνεται προφανές ότι η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας.

Κάθε κρίση έχει και τους ωφελημένους της. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι τουρίστες. Η Τουρκία έχει ανακτήσει και πάλι τη δημοφιλία της μετά την τουριστική κάμψη των προηγούμενων ετών. Όποιος, λοιπόν, έχει ευρώ στην τσέπη του βλέπει τις τιμές στην Τουρκία να γίνονται εξαιρετικά προσιτές.

Σε ορισμένες ιστοσελίδες κράτησης τουριστικών καταλυμάτων βρίσκει κανείς δωμάτια σε πανσιόν από πέντε ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο! Δωμάτια σε πεντάστερα ξενοδοχεία ξεκινούν από 69 ευρώ.

Φθηνότερες είναι βεβαίως και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το φαγητό σε εστιατόρια, οι επισκέψεις ιστορικών μνημείων, οι εκδρομές και οι αθλητικές εκδηλώσεις. Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για όσους έχουν ευρώ, ωστόσο άκρως προβληματική για την πλειοψηφία των Τούρκων.

Αν κρίνει κανείς από τους ρυθμούς των προκρατήσεων, φαίνεται να ανταποκρίνονται στο δέλεαρ της τιμής που παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι οι τουρκικοί προορισμοί, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν γίνει πιο ακριβοί για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Αυτή, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μπορεί να είναι και μία από τις σημαντικές επιπτώσεις, από την πτώση της τουρκικής λίρας, όσον αφορά τη χώρα μας και τη ροή Τούρκων τουριστών, αφού η Ελλάδα καθίσταται αυτομάτως πολύ πιο ακριβή για τους Τούρκους πολίτες.

Παρόλο πάντως που ο τουρισμός στην Τουρκία πραγματοποιεί, με βάση τα επίσημα νούμερα από τις αρχές του έτους, ρεκόρ διετίας αυτό δεν φτάνει...

Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη

Τα επόμενα τρίμηνα, τα στοιχεία θα δείξουν την πλήρη αποδιοργάνωση της τουρκικής οικονομίας και το πλήγμα για τον Ερντογάν θα είναι τεράστιο. Μεγάλες επενδύσεις έχουν ακυρωθεί, πολλά projects έχουν σταματήσει και οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους.

Με την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά, η μέχρι τώρα μετριοπαθής στρατηγική της CBRT, υπό το φόβο των απειλών του Ερντογάν, άλλαξε με μια επιθετική κίνηση αύξησης του βασικού επιτοκίου από το 13,5% στο 16,5%.

Η κίνηση αυτή σκοπεύει να ανακόψει τις επιθετικές διαθέσεις των κερδοσκόπων και προς στιγμήν το κατάφερε. Ωστόσο, μια συντονισμένη επίθεση δεν ανακόπτεται από τέτοιες ενέργειες.

Η επίθεση στην τουρκική λίρα, γίνεται και σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε αύξηση επιτοκίων με αποτέλεσμα η πολιτική αυτή να ενισχύει το δολάριο και να προκαλεί επιπρόσθετους εφιάλτες σε όλες αυτές τις οικονομίες αλλά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εκδώσει σημαντικό μέρος του χρέους τους σε αμερικανικό δολάριο.

«Ωρολογιακή» βόμβα η οικονομία της Τουρκίας:

Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να χορηγήσουν δάνεια στην Τουρκία με τους προνομιακούς όρους του παρελθόντος. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια δράσης. Ειδικά σε ένα διάστημα που εξαρτώνται τόσο πολύ από προσιτά δάνεια, απειλούνται με «κεφαλαιακή ξηρασία».

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρά εκτοξεύοντας απειλές εναντίον "του λόμπι των επιτοκίων" και των "εχθρών της Τουρκίας κάτω από τον μανδύα οίκων αξιολόγησης". Τέτοιες μετωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν χωρίς τον φόβο παράπλευρων απωλειών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, "αυτή τη φορά μπορεί να γίνει πραγματική ζημιά", σχολιάζει ο οικονομολόγος Ερντάλ Γιαλτσίν.

Διαβάστε επίσης: Το όραμα για τη μεγάλη Τουρκία βυθίστηκε μαζί με την τουρκική λίρα

Σχετικές ειδήσεις