Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ιταλία: Σήμερα ανακοινώνουν κυβέρνηση ή εκλογές
Χθες, ο Κοταρέλι «ενημέρωσε τον αρχηγό του κράτους για την κατάσταση και οι δύο τους θα ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε απλά στον Τύπο ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζοβάνι Γκράσο, λίγη ώρα αφότου ο Κοταρέλι αποχώρησε από το γραφείο του προέδρου, χωρίς να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Η νέα κυβέρνηση θεωρείται ότι δεν έχει απολύτως καμιά πιθανότητα να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Αναμένεται να περιοριστεί στη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων ως τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.
Οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, η Λέγκα (άκρα δεξιά) και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, λαϊκιστικό), που διαπραγματεύθηκαν ένα πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας που προβλέπει η Ρώμη να γυρίσει την πλάτη στη λιτότητα, εναντιώνονται στην κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της οποίας, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενσαρκώνει τη δημοσιονομική πολιτική στην οποία έχουν κηρύξει πόλεμο.
Το όνομα του Κάρλο Κοταρέλι δεν άρκεσε για να φρενάρει την δυσπιστία έναντι της ιταλικής οικονομίας. Το λεγόμενο σπρεντ, η διαφορά των αποδόσεων δεκαετών ομολόγων του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου, έφθασε στο τέλος της ημέρας στις 303 μονάδες (+68), ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 2,65%.
Εν μέσω της έντασης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπαγορεύουν την ψήφο των Ιταλών, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ και προκάλεσαν πολεμική στην Ιταλία.
Ο Έτινγκερ «ζήτησε συγγνώμη» δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να επιδείξει «ασέβεια» έναντι των Ιταλών και διαβεβαιώνοντας πως αναφερόταν στην «εξέλιξη των αγορών στην Ιταλία».
Ο Κοταρέλι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το θεαματικό βέτο του Ματαρέλα στον σχηματισμό κυβέρνησης Λέγκας-M5S χωρίς καμιά εγγύηση για την παραμονή της Ιταλίας στην οικονομική και νομισματική ένωση, απόφαση που οι ηγέτες των δύο κομμάτων κατήγγειλαν κρίνοντας ότι δεν σέβεται τη λαϊκή ψήφο.
Με τις κάλπες να πιθανολογείται ότι θα στηθούν ξανά τον Ιούλιο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν αμετάβλητο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου στο M5S (32% τον Μάρτιο) και αυξημένο για τη Λέγκα, που ξεπερνά πλέον το 20% (17% τον Μάρτιο στις τάξεις του συνασπισμού της δεξιάς).
Διαβάστε επίσης:
Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Απεργιακό μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς