Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία; Δείτε νέα έρευνα

Οι νικητές των λαχειοφόρων αγορών βρίσκουν βελτιωμένη ικανοποίηση από την ζωή μετά από ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 100.000 δολαρίων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιο ευτυχισμένοι ή έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, κατέληξαν οι ερευνητές του Stockholm School of Economics και των Πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και της Νέας Υόρκης.
2'

Τα μεγάλα χρηματικά βραβεία συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης που συνεχίστηκαν για περισσότερο από μία δεκαετία, ωστόσο οι επιπτώσεις στην ευτυχία και την ψυχική υγεία ήταν σημαντικά μικρότερες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες στη μελέτη που κέρδισαν συνολικά 277 εκατομμύρια δολάρια, σε διάφορες λαχειοφόρες αγορές από 5 έως 22 χρόνια νωρίτερα, να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «Βάζοντας όλα τα πράγματα στη ζωή σας, πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε από τη ζωή σας τώρα;» και «Δεδομένων όλων των πραγμάτων, πόσο ευτυχισμένοι θα λέγατε ότι είστε;». Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες πόσο συχνά είχαν βιώσει ένα αρνητικό ή θετικό συναίσθημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι απαντήσεις αποκάλυψαν πως ο πλούτος που ήρθε στη ζωή τους έτσι ξαφνικά είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην συνολική ικανοποίηση της ζωή και την οικονομική ικανοποίηση από ότι στην ευτυχία και την ψυχική υγεία. Η «ικανοποίηση από τη ζωή» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται για την ποιότητα της ζωής τους συνολικά, ενώ η «ευτυχία» μετρά τα καθημερινά συναισθήματα των ερωτηθέντων, δήλωσε ο Ρόμπερτ Όστλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να επηρεάσει κανείς την ευτυχία» είπε.

Τα χρήματα επομένως, δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας εάν δαπανηθούν σωστά, όπως αναφέρουν προηγούμενες μελέτες.

Όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα με τρόπο που να ταιριάζει περισσότερο με την προσωπικότητά τους αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ και του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που αναλύθηκαν 76.000 στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ξοδεύουν τα χρήματά τους σε άλλους, αντί για τους ίδιους, ή όταν ξοδεύουν χρήματα για τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου ή επενδύοντας σε εμπειρίες και μνήμες αντί για υλικά περιουσιακά στοιχεία.

Σχετικές ειδήσεις