«Χαστούκι» ΕΕ σε Τουρκία: Η συμφωνία με την Ελλάδα για τους μετανάστες πρέπει να εφαρμόζεται
Τουρκικές προκλήσεις | Προσφυγικό: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, έστειλε την Παρασκευή (08/06/2018) από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία παγώνει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις τουρκικές αρχές και προσέθεσε ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές.
Διαβάστε σχετικά:
Η Ν. Μπερτό υπογράμμισε ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι "στοιχείο αναφοράς" για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επανεισδοχές και παράλληλα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον "οδικό χάρτη" για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε επίσης, ότι η επιστροφή των παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν τα τουρκικά παράλια και φτάνουν στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών.
Κληθείσα να σχολιάσει αν η Επιτροπή ανησυχεί για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, η Ν. Μπερτό είπε ότι η συνολική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το 2017 και το 2018 μόνο 25 επιστροφές μεταναστών πραγματοποιήθηκαν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή.
Σημειώνεται ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας -Τουρκίας αφορά την επιστροφή παράνομων μεταναστών από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει συνολικά στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.
Βερολίνο: Δεν επηρεάζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα του να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε με το «πάγωμα», από πλευράς Τουρκίας, της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Χθες, Πέμπτη (07/06/2018), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε γνωστό το «πάγωμα» της συμφωνίας, σημειώνοντας πως αφορμή για αυτή την απόφαση είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ ελπίζει να επιλυθεί το ζήτημα με διάλογο, ενώ επισημαίνει ότι η εξέλιξη δεν επηρεάζει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα θέματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε μία καλή λύση σε μεταξύ τους συζήτηση και με διάλογο», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ.
Η ίδια τόνισε ότι, σύμφωνα με όσα γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση, «δεν επηρεάζουν οι χθεσινές εξελίξεις τη συμφωνία με την ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει τώρα ένας διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ώστε να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν».
Διαβάστε επίσης: