G7: «Απίθανο» να υπάρξει συμφωνία - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Σύνοδο στον Καναδά (Pics+Vids)
Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.
Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο Καναδάς, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη G7, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια «πολύ εγκάρδια» συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Μέρκελ: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανένταξη της Ρωσίας στη G7
Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα αυτή, δήλωσε απόψε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Μέρκελ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, είπε επίσης ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι μια έντιμη παραδοχή τους ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να επιστρέψει η Ρωσία στην G7, άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε μια ανάρτησή του στο Twitter.
Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, για την οποία της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.
Αποκομμένο από τους διαδηλωτές το Λα Μαλμπέ
Πιο εύκολα θα συναπαντιόταν κανείς με μια αρκούδα, παρά με τον Ντόναλντ Τραμπ ή με την Άνγκελα Μέρκελ: η σύνοδος της G7, στον Καναδά, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, διεξάγεται μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, των φιλοπερίεργων και, κυρίως, των διαδηλωτών.
Μια απόσταση 140 χιλιομέτρων χωρίζει την πόλη του Κεμπέκ, όπου βρίσκεται το κέντρο Τύπου, από το γραφικό Λα Μαλμπέ, όπου συναντιούνται οι ηγέτες, σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το Manoir Richelieu, πάνω στον ποταμό Άγιο Λαυρέντιο.
Εκτός από το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, το καζίνο και τα γήπεδα γκολφ είναι συνήθως οι μεγάλες ατραξιόν του Λα Μαλμπέ που πλέον έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με ένα τείχος ύψους τεσσάρων μέτρων. Τα αυτοκινητάκια που χρησιμοποιούν οι γκόλφερ για να μετακινούνται έχουν επιταχθεί από πάνοπλους αστυνομικούς ενώ οι κουλοχέρηδες μπήκαν στις αποθήκες για να δημιουργηθεί χώρος για τους περίπου 150 δημοσιογράφους που πηγαινοέρχονται από το Κεμπέκ στο Λα Μαλμπέ διασχίζοντας δασωμένους λόφους όπου, καμιά φορά, εμφανίζονται αρκούδες.
Μια χούφτα δημοσιογράφοι επιτρέπεται κάθε φορά να πλησιάζουν στο ξενοδοχείο και να παρίστανται, για λίγα λεπτά, στις πρώτες συναντήσεις των ηγετών μεταξύ τους.
Οι συζητήσεις των ηγετών αναμένονται τεταμένες, κυρίως λόγω των διαφωνιών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των άλλων έξι προέδρων και πρωθυπουργών (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας). Οι οικοδεσπότες Καναδοί ελπίζουν ότι θα ελαφρύνουν κάπως την ατμόσφαιρα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που οργανώνουν απόψε και στις οποίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και καλλιτέχνες του Cirque du Soleil.
Πάντως, οι αρχές του Καναδά θα δαπανήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για τη G7, σχεδόν το 70% των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτουν, στα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Ακόμη και στο Κεμπέκ, οι δρόμοι της παλαιότερης καναδικής πόλης είναι σχεδόν άδειοι: η κυβέρνηση έδωσε άδεια σε περίπου 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έχουν αδειάσει ένα μέρος της φυλακής του Κεμπέκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να γίνει καμία σύλληψη.
Οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της G7 μέχρι στιγμής δεν προκάλεσαν τις ταραχές που φοβούνταν οι σχολιαστές των τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη – στο περιθώριο, λίγες δεκάδες μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι που τα έβαλαν με τους φωτορεπόρτερ.
Το πρωί της Παρασκευής, περίπου 100 διαδηλωτές που ήθελαν να αποκλείσουν τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Λα Μαλμπέ βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες αστυνομικούς, οπλισμένους σαν αστακούς. Από πάνω τους πετούσαν δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο. Οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η αστυνομία στην υπηρεσία των πλουσίων και των φασιστών» ή «Δούλευε, κατανάλωνε και βγάλε τον σκασμό».
Το Βερολίνο ζητά ενότητα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη ενώπιον των κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές πώς θα ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7 (G7).
«Έχουμε μια σοβαρή κατάσταση, όχι μόνο από χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί, αλλά μάλλον όλες τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας στο ελεύθερο εμπόριο και τα οικονομικά συμφέροντα, ιδιαίτερα καθώς συνεχίζεται η εσωτερική συζήτηση στις ΗΠΑ για τους τιμωρητικούς δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε χώρες της G7 όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ηγέτες των κρατών της G7 που συνεδριάζουν από σήμερα στον Καναδά είναι πιο διχασμένοι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στα 42 χρόνια ιστορίας της Ομάδας, με τις πολιτικές του Τραμπ που θέτουν «Πρώτα την Αμερική» να δημιουργούν τον κίνδυνο να προκληθεί ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και ένα βαθύ διπλωματικό σχίσμα.
Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και απείλησε να κάνει το ίδιο για τα αυτοκίνητα. Οι αποφάσεις του να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα έχουν επίσης τροφοδοτήσει τις εντάσεις.
Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι η ΕΕ εδώ και καιρό αντιτίθεται στην επιβολή των δικών της δασμών αλλά έχει υπαινιχθεί ότι θα το κάνει εάν δεν έχει άλλη επιλογή.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στο να συνεχίσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ, εάν και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις, δήλωσε, αν και δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ο Μάας επέκρινε τις ενέργειες του Τραμπ αναφορικά με τη συμφωνία του Ιράν, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι ο πρόεδρος συνειδητά αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις του στην Ευρώπη και επικεντρώνεται αποκλειστικά στα αμερικανικά συμφέροντα.
«Τίποτα από αυτά δεν θα κάνει τον κόσμο καλύτερο, ασφαλέστερο ή πιο ειρηνικό», δήλωσε ο Μάας στην εφημερίδα. «Ήμασταν συνηθισμένοι στο να βασιζόμαστε σε αυτό που είχε συμφωνηθεί. Αυτό άλλαξε θεμελιωδώς».