G7: Τρομερή φωτογραφία Μέρκελ - Τραμπ τα... λέει όλα! Τα «βρόντηξε» και έφυγε ο Αμερικανός πρόεδρος
«Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις», υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός, ωστόσο αυτές από τη Σύνοδο των G7 με πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Τραμπ και την Άνγκελα Μέρκελ ίσως… μαρτυρούν πολλές περισσότερες!
Για την ακρίβεια, όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις, το λένε τα… βλέμματα των δύο ηγετών που έχουν άλλωστε «φλογερό» παρελθόν.
Τραμπ και Μέρκελ συμφώνησαν λοιπόν ότι… διαφωνούν σε όλα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο, τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των G7 στον Καναδά, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τους εταίρους του και ιδίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον… οικοδεσπότη.
Ενδεικτική μάλιστα του τεταμένου κλίματος είναι η φωτογραφία με τη Γερμανίδα καγκελάριο να στέκεται όρθια απέναντι στο μοναδικό καθιστό της… παρέας, τον Τραμπ και μαζί με τους άλλους ηγέτες, όπως τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, να έχουν περιτριγυρίσει (έτοιμοι να… φάνε) τον Αμερικανό πρόεδρο που δεν φαίνεται πάντως να… αγχώνεται ιδιαίτερα από την «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα.
Μια ακόμη εκπληκτική φωτογραφία είναι αυτή που δείχνει τον Τραμπ να έχει εξοργιστεί με κάτι, ενώ δίπλα του κάθονται η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και πιο δίπλα η Μέρκελ. Υπάρχουν, δε, επίσης και τα ενσταντανέ στα οποία η Γερμανίδα… λοξοκοιτά τον Αμερικανό πρόεδρο!
Έφυγε με έναν κάπως πιο… συμφιλιωτικό τόνο
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε πάντως από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά αφού έκανε μια προσπάθεια κατευνασμού, κυρίως με το να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά παραγωγικές» τις συζητήσεις για το εμπόριο, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής.
Πριν φύγει από τη μικρή πόλη Λα Μαλμπέ του Κεμπέκ (ανατολικά) για να ανέβει στο αεροπλάνο για τη Σιγκαπούρη, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιν Γιονγκ Ουν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν ιδίως από την πολιτική προστατευτισμού την οποία ακολουθεί.
«Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις για την ανάγκη να έχουμε δίκαιες εμπορικές συναλλαγές», είπε, καλώντας τους εταίρους του της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, παρότι είναι εκείνος που μόλις επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Κατάργηση των τελωνειακών δασμών, κατάργηση των μη δασμολογικών φραγμών, κατάργηση των επιδοτήσεων» αυτή θα είναι η «τελευταία» απόφαση, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν ξέρω αν αυτό θα προχωρήσει, αλλά το πρότεινα», συμπλήρωσε.
Για το Ιράν, άλλο σημείο ρήξης αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες βρόντηξαν την πόρτα στην ιρανική πυρηνική συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «οι χώρες της G7 παραμένουν αποφασισμένες να ελέγξουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες» της Τεχεράνης.
Μένει να δούμε αν αυτός ο συμφιλιωτικός τόνος εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου που αφιέρωσε μόλις 24 ώρες στους συμμάχους του (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας) θα μεταφραστεί ενδεχομένως σε ένα κοινό ανακοινωθέν για το οποίο οι αντιπροσωπείες εργάζονταν όλο το βράδυ.
Σε ένα εντελώς άλλο θέμα, ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος επέμεινε σε μια πρόταση-πρόκληση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή (χθες): να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.
Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».
Προς το παρόν τη Ρωσία απασχολεί περισσότερο ο συντονισμός με την Κίνα και το Ιράν: οι αρχηγοί κρατών των τριών χωρών συναντώνται με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη μεγάλη κινεζική παραλιακή πόλη Κινγκντάο.
Όποιο κι αν είναι το έγγραφο στο οποίο θα καταλήξει η G7, η σύνοδος κορυφής κατέδειξε για άλλη μια φορά την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να υπαγορεύσει τη δική του ατζέντα, αν όχι να δυναμιτίσει τις συνήθειες και τον ρυθμό μιας πολυμερούς παγκόσμιας τάξης – η οποία εκπροσωπήθηκε στη Μαλμπέ από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.
Για παράδειγμα, σήμερα έφθασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα…
Επιβεβαίωση Μακρόν για κοινή δήλωση
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε αργότερα πάντως πως οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στην Καναδά «κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση για το εμπόριο»μ χαιρετίζοντας την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε η οποία «ωστόσο δεν διευθετεί τα πάντα», όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Μέρκελ.
«Άρα βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε την εργασία τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων στη Λα Μαλμπέ.
Το κείμενο για το εμπόριο αναμένεται, όπως είπε, να επαναβεβαιώσει «την προσήλωσή μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και τη βούληση «να έχουμε μια πολιτική στο θέμα των δασμών, των εμπορικών φραγμών που συνίσταται στη μείωσή τους και να πάμε μπροστά».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters