«Βόρεια Μακεδονία»: Πώς αντέδρασε η Αλβανία στην συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων

Σκοπιανό | Ειδήσεις:Τα Μαζικά Μέσα Δικτύωσης επέλεξαν τα μέλη της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας για να χαιρετήσουν τη χθεσινή συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων, χρησιμοποιώντας έναν κοινό όρο: «ιστορική».

«Βόρεια Μακεδονία»: Πώς αντέδρασε η Αλβανία στην συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων
4'

«Η ιστορική συμφωνία φθάνει την πολύ αναμενόμενη στιγμή ως ευρωατλαντική προοπτική για την περιοχή μας» γράφει, μεταξύ των άλλων, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, επίσης στο Twitter, χαρακτηρίζει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών «προοδευτικούς ηγέτες» που «έγραψαν σήμερα την ιστορία». Απευθυνόμενος στους πρωταγωνιστές της συμφωνίας, γράφει: «Σήμερα τα Βαλκάνια είναι ένα καλύτερο μέρος χάρη σε εσάς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια χαιρετίζοντας, από την πλευρά του, τη συμφωνία στο Twitter και εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος σημειώνει: «Θα επιφέρει (σσ. η συμφωνία) την όσο πιο γρήγορη ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και παραπέρα, την κοινή πορεία στη γεμάτη προκλήσεις και ελπίδες διαδικασία της ένταξης των χωρών μας στην ΕΕ».

Το Twitter επέλεξε να χαιρετήσει τη συμφωνία και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσιάτι, ο οποίος απευθύνει ευχές «στους γείτονες και φίλους» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στην Ευρωατλαντική οικογένεια όχι μόνο μίας χώρας, αλλά όλης της περιοχής».

Σημειώνεται ότι τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν απευθείας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε επίσης:

Πώς θα επικυρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια

Όπως προβλέπεται, βάσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τη δυνητική συμφωνία με τα Σκόπια.

Η διαδικασία που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο παραπέμπει υπό κανονικές συνθήκες σε μίνι προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών, καθώς περιλαμβάνει πρωτολογίες και δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τριτολογία του πρωθυπουργού.

Δεδομένης πάντως της κρισιμότητας του ζητήματος, των ισχυρών διαφωνιών που διατυπώνονται, της ρητής διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ και των τριγμών που έχουν προκληθεί στο ΚΙΝΑΛ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι χρόνοι ομιλιών που προβλέπονται δεν θα τηρηθούν και η συνεδρίαση θα προσλάβει γρήγορα χαρακτηριστικά κανονικής προ ημερησίας συζήτησης.

Αναλυτικά το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει ότι το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον, ενώ η ανακοίνωση γίνεται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Η ανακοίνωση ή δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ορίζεται στα 10 λεπτά. Ακολουθούν πεντάλεπτες τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατόπιν ο πρωθυπουργός δευτερολογεί για 5 λεπτά επίσης, ενώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί μπορούν να δευτερολογήσουν για 3 λεπτά έκαστος και η διαδικασία κλείνει με 5λεπτη τριτολογία του πρωθυπουργού.

Νέο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Αντιδράσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς που υπερασπίζονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό και όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας, Γιώργος Τάτσιος, ετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο και μάλιστα στις Πρέσπες την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Τάτσιο, στόχος είναι να συγκεντρωθεί κόσμος από όλη την Ελλάδα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την ημέρα υπογραφής και στο σημείο όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.

«Όπου θα ανακοινωθεί το προσύμφωνο θα είμαστε όλοι εκεί, είτε στις Πρέσπες, είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο ίδιος.

«Θα είμαστε όλοι στις Πρέσπες, γιατί δεν είναι δυνατό να παίζεται η τύχη της Μακεδονίας και να λείπει ο λαός από τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.

Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή