Η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών
Σκοπιανό | Ειδήσεις: Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης (20/06/2018), σε ειδική συνεδρίαση, τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.
ΑΠΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ VMRO-DPMNE
Το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση, τη συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού και τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».
Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.
«Έχουμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας για πάντα», είπε ο Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. «Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (...) αλλά (επίσης) ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», πρόσθεσε.
Η συμφωνία επίκυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Ωστόσο 51 βουλευτές της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία. Η διαδικασία της επικύρωσης είχε ξεκινήσει χθες Τρίτη, όταν το κείμενο υποβλήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες»
Η συμφωνία είναι ένας «καλός συμβιβασμός» μεταξύ των δύο χωρών και επίσης είναι «καλή και για τις δύο χώρες», δήλωσαν τέσσερεις βουλευτές των Σκοπίων από διαφορετικά κόμματα, οι οποίοι υπερψήφισαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, στη σημερινή ψηφοφορία, στο κοινοβούλιο της χώρας.
Οι τέσσερεις βουλευτές δήλωσαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι η συμφωνία λύνει ένα «δύσκολο πρόβλημα», μιας εικοσιπενταετίας, ανοίγει προοπτικές για τα Σκόπια σε ότι αφορά την πορεία ένταξης της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και προοπτικές για την ειρηνική συνύπαρξη και για τη φιλία των δύο χωρών και των λαών της περιοχής.
«Η χώρα μου είναι μια δημοκρατική χώρα, η πλειοψηφία (του κοινοβουλίου) ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Aυτό το πρόβλημα, ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα, όλα τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου των Σκοπιών και βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Γκιουλουμσέρ Κασάπι (Gjulumser Kasapi) και υπογράμμισε: «Είναι ένας καλός συμβιβασμός, ψηφίζουμε για την προοπτική των παιδιών μας, των παιδιών και των δύο χωρών. Είμαι παιδαγωγός και γνωρίζω, ότι οι σπουδαστές μου δεν έτρεφαν πολλές ελπίδες για ένα καλό μέλλον. Τώρα, ανοίξαμε ένα παράθυρο ελπίδας. Αυτός είναι ο δρόμος για να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε περισσότερες προσδοκίες - οι πολίτες και τα παιδιά μας - για ειρήνη και προοπτική».
«Πιστεύω ότι είναι καλή συμφωνία, ανοίγει προοπτικές και για τις δύο χώρες, είναι καλή, πιστεύω ότι η χώρα μου θα είναι στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο βουλευτής άλλου κόμματος της συμπολίτευσης, Ενές Ιμπραχίμ (Enes Ibrahim).
«Νομίζω, ότι η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, είναι καλή και για τους πολίτες τους. Ειδικά για τους πολίτες της χώρας μας, επειδή αυτό το πρόβλημα των εικοσιπέντε ετών, δημιουργούσε ένα πρόβλημα προοπτικής για το μέλλον», είπε βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος BESA, Φαντίλ Ζεξιντέλι (Fadil Zexideli) και συνέχισε: «Αυτή η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες για τη χώρα μου για να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και βέβαια για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά, νομίζω, ότι είναι καλή και για όλους και για τις δύο χώρες, για τη φιλία των δύο χωρών, για τη φιλία των πολιτών των δύο χωρών, ώστε όλα τα Βαλκάνια να ζουν σε μια ειρηνική περιοχή, σε μια ειρηνική και ελπιδοφόρα προοπτική».
«Φυσικά, δε μπορεί να βρεις όλους, 100% σύμφωνους, από τη μία πλευρά, αυτό είναι φυσικό, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κατά της συμφωνίας, το VMRO διακήρυξε τη διαφωνία του, αλλά όλοι οι πολίτες θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα. Σήμερα ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο την επικύρωση αυτής της συμφωνίας, αλλά οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. Νομίζω, ότι θα ψηφίσουν υπέρ» πρόσθεσε ο Fadil Zexideli .
«Είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης και ψήφισα υπέρ, όλοι οι αλβανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ» δήλωσε ο βουλευτής, Syrija Rashidi και πρόσθεσε: «Πιστεύω, ότι είναι καλή συμφωνία, θέλουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και φίλοι με την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις των τεσσάρων βουλευτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έγιναν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
Στα άκρα η πολιτική κόντρα Ζάεφ - Ιβάνοφ
Νωρίτερα την την Τετάρτη (20/06/2018) ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκιε Ιβάνοφ έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με τον πρωθυπουργό, και απαντώντας στην απειλή του Ζόραν Ζάεφ, ότι σε περίπτωση που εμποδίσει το δημοψήφισμα στη γείτονα, θα κινήσει τις διαδικασίες για την αποπομπή του, τον κάλεσε να ασκήσει πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Σκοπιανής Προεδρίας της Δημοκρατίας που δημοσιεύεται στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε: «Καλώ τον πρωθυπουργό Ζάεφ, με τα ίδια δύο τρίτα της Βουλής που είναι απαραίτητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να καθοριστούν οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή, να ασκηθεί πρόταση μομφής εναντίον μου. Η θέση μου αναφορικά με την επιζήμια συμφωνία για το όνομα παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις».
Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ιβάνοφ επισημαίνει πως η θέση για το ονοματολογικό είναι τελική. Δηλαδή, ο ίδιος επιμένει στη διαφωνία του επί της προωθούμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο κ. Ζάεφ είχε προαναγγείλει την αποπομπή του Προέδρου Ιβάνοφ, σε περίπτωση που ο ίδιος θα επιχειρούσε να εμποδίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη γείτονα για το όνομα.
Όπως όλα δείχνουν, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιχειρεί να απομονώσει πλέον τον κ. Ιβάνοφ, ο οποίος εδώ και καιρό «τορπιλίζει» σε κάθε δυνατή ευκαιρία τη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό.
«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ζάεφ: «Επιτέλους η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως μακεδονικό έθνος με μακεδονική γλώσσα»
Την ίδια στιγμή, απολύτως ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για τη συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος για το επικείμενο δημοψήφισμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (19/06/2018)στην εκπομπή «Μόνον η Αλήθεια» του σκοπιανού τηλεοπτικού δικτύου Kanal 5 TV, ο κ. Ζάεφ δήλωσε: «Με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».
«Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη γείτονα, ο κ. Ζάεφ, το χαρακτήρισε ως «απολύτως δεσμευτικό».
«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Είχαν ήδη γίνει πολλές διαπραγματεύσεις πριν από μένα κι αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει μια συμφωνία. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία και θα αποφανθούν οριστικά σε δημοψήφισμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρεία πλειοψηφία θα στηρίξει αυτές τις προοπτικές που είναι εφικτές για τη Μακεδονία», είπε.
«Πιστεύω πολύ στη συμφωνία», συνέχισε ο κ. Ζάεφ, «αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν επί τέλους για το μέλλον μας. Για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ, τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν κατά, τότε ούτε η επικύρωση της συμφωνία ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι προδιαγεγραμμένα».
«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος», είπε, «είναι η κορύφωση της δημοκρατίας αναφορικά με ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα κι οι πολίτες θα σκεφθούν και θα προσδιορίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στο παρελθόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήταν κατά του δημοψηφίσματος για το όνομα, τώρα είμαστε υπέρ, ενώ το VMRO-DPMNE ήταν ανέκαθεν υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνδράμει στην διοργάνωσή του και ο Πρόεδρος (της χώρας) Γκιόργκε Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να βρει τρόπο να μην ακυρώσει το κονοβούλιο μ’ ένα βέτο, όπως έγινε με το Νόμο για την (αλβανική) γλώσσα», δήλωσε.
«Αυτή η συμφωνία που επιτύχαμε», πρόσθεσε, «δίνει σε όλους την ευκαιρία να μάθουν τις λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνον συζητήσεις και προσπάθειες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρείχαν ελλιπή ενημέρωση για τις συζητήσεις, έγιναν διάφορα πράγματα. Τώρα έχουμε μια διάφανη διαδικασία, μια δημόσια συμφωνία, όλοι γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της. Η κριτική στάση των δύο αντιπολιτεύσεων στην “Μακεδονία” και την Ελλάδα από μόνη της δείχνει ότι και οι δύο πλευρές έχασαν από κάτι».
Κατά τα λοιπά, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισερ επιβεβλημένη τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος, «επειδή», όπως είπε, «μόνον έτσι θα το αποδεχόταν η Ελλάδα και θα οικοδομούσαμε μια φιλία με τη γειτονική χώρα. [...] Ο γείτονας μας είναι σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία. Δεν θα υπάρχει [για μας] ούτε ΝΑΤΟ ούτε ΕΕ χωρίς επίλυση αυτού του προβλήματος. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση».
«Η βία δεν είναι λύση για ο,τιδήποτε. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, της διαμαρτυρίας είναι δημοκρατικό και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Πιστεύω, όμως, απολύτως ότι η αντίδραση της αστυνομίας είναι δικαιολογημένη, ειδικά αφού κινήθηκε πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς δε αν θα διεξαχθούν εκλογές παράλληλα με το δημοψήφισμα ο Ζάεφ απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το κόμμα του προσθέτοντας, πάντως, ότι για το καλό της οικονομίας της χώρας δεν επιθυμεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Διαβάστε επίσης: