Εκλογές Τουρκία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την «Μητέρα των Μαχών» ανάμεσα σε Ερντογάν και Ιντζέ
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ - ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ»
Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Κυριακής (24/06) στην Τουρκία θεωρούνται μια μεγάλη εκλογική πρόκληση για τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Για την 24η Ιουνίου το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο και αν το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο.
Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.
Σε επτά προεκλογικές συγκεντρώσεις θα παραστεί σήμερα (22/06) ο Τούρκος πρόεδρος.
Στην πρώτη ομιλία που έδωσε στο Καρτάλ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησής του και δεσμέυτηκε ότι θα λειτουργήσει στην περιοχή ένα από τα αγαπημένα του καταστήματα: ένα δωρεάν τεϊοποτείο και καφενείο.
Με βάση την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).
Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που δεν λειτουργεί ακόμη. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την άφιξη του Ερντογάν στην πόλη και όχι τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κυριότερου αντιπάλου του, του Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Σμύρνη.
«Ντροπή σας! Ξεδιάντροποι!» ήταν η αντίδραση του Ιντζέ στο Twitter επειδή το κρατικό κανάλι TRT δεν μετέδωσε την ομιλία του.
Ο Ιντζέ, πρώην καθηγητής φυσικής, έχει δώσει νέα πνοή στην αντιπολίτευση και στις πύρινες ομιλίες του, χρησιμοποιώντας φρασεολογία παρόμοια με του Ερντογάν, δεσμεύεται ότι θα βάλει τέλος στη «μονοκρατορία». Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή, όμως πολλές εφημερίδες έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη συγκέντρωση της Πέμπτης. «Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφότου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του. Ακούμε διάφορους αριθμούς στα μέσα ενημέρωσης, όπως τα 3 εκατομμύρια, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε», είπε ένας εκπρόσωπος του CHP.
Ο Ιντζέ θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη μεγάλες συγκεντρώσεις, μία στην Άγκυρα απόψε και την τελευταία στην Κωνσταντινούπολη αύριο.
Ο Ερντογάν, στη δεύτερη ομιλία του σήμερα, στην συνοικία Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, εγκωμίασε το νέο αεροδρόμιο, που προς το παρόν δεν έχει όνομα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι, όταν λειτουργήσει κανονικά, θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.
«Γιατί να μην το ονομάσουμε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;», είπε στο πρακτορείο Anadolu ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει το όνομα.
Γιατί γίνονται τώρα οι εκλογές
Οι εκλογές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε τον Απρίλιο πρόωρες εκλογές. Είπε πως είναι ανάγκη η Τουρκία να «ξεπεράσει την αβεβαιότητα» σε μια εποχή που στην περιοχή επικρατεί αναταραχή και ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.
Επικριτές ωστόσο λένε πως οι εκλογές προκηρύχθηκαν πρόωρα επειδή το νόμισμα και η οικονομία της Τουρκίας πάσχουν και ο πρόεδρος ήθελε να προλάβει την καθοδική τάση. Μπορεί επίσης να ελπίζει ότι θα εκμεταλλευθεί τα εθνικιστικά αισθήματα μετά τη στρατιωτική νίκη στη Συρία, όπου οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες επικράτησαν στις μάχες με κουρδικές πολιτοφυλακές κοντά στα σύνορα στην περιοχή του Αφρίν.
Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές
Μπορεί κανείς να υποστηρίξει με επιχειρήματα πως πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει ένα αξίωμα με σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες τις οποίες οι ψηφοφόροι ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία στο περυσινό συνταγματικό δημοψήφισμα. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η εξουσία να εκδίδει διατάγματα με ισχύ νόμου, να διορίζει την κυβέρνηση και αντιπροέδρους καθώς και ανώτατους δικαστές. Αν κερδίσει, ο Ερντογάν θα συνεχίσει τα ερχόμενα χρόνια να αναδιαμορφώνει την Τουρκία και την κοινωνία της.
«Παράθυρο» Ερντογάν για κυβέρνηση συνασπισμού
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη (20/06), ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αν δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της Κυριακής.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AKP ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο, ενώ ίσως χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, καθώς ο Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται από τον πρώτο γύρο.
«Αν είμαστε κάτω από τις 300 (έδρες), τότε ίσως αναζητήσουμε να σχηματίσουμε συνασπισμό», δήλωσε ο Ερντογάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή η πιθανότητα είναι «πολύ, πολύ μικρή».
Το AKP συνασπίστηκε με το εθνικιστικό MHP πριν από τις εκλογές, ενώ και κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές, αν ο συνασπισμός του με το AKP δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία την Κυριακή.
Οργιάζουν οι φήμες για νοθεία
Ενόψει των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώσεις ή απλοί πολίτες έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να επιτηρήσουν τις κάλπες και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία παρατυπία.
Καθώς η ψηφοφορία προαναγγέλλεται η πιο αμφίρροπη από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, πριν από 15 χρόνια, η διαφάνεια της ψηφοφορίας είναι ένα μεγάλο διακύβευμα.
Παράλληλη καταμέτρηση
Μεταξύ των μέτρων που έχουν επικριθεί περισσότερο, περιλαμβάνεται η επικύρωση των ψηφοδελτίων και των φακέλων που δεν φέρουν τη σφραγίδα των εκλογικών Αρχών. Οι παρατηρητές θεωρούν πως το σφράγισμα των ψηφοδελτίων είναι μια ασπίδα προστασίας κατά της νοθείας.
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) εισήγαγε την τελευταία στιγμή τον κανόνα αυτόν κατά το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που διεξήχθη στις 16 Απριλίου 2017 για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
Για την ψηφοφορία της Κυριακής, περίπου τριάντα δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ενωθεί για πρώτη φορά προκειμένου να αποστείλουν δικηγόρους στα εκλογικά τμήματα. «Την Κυριακή, από τις 06:30, θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα κέντρο κρίσης», λέει η Ουλουσάν.
Ένδειξη πως οι φόβοι είναι έντονοι, τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν, από την πλευρά τους, τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «Πλατφόρμα για δίκαιες εκλογές» που θα διενεργήσει τη δική της καταμέτρηση των ψήφων με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για κινητά την οποία θα διαθέτουν οι παρατηρητές τους.
Ο στόχος, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, βουλευτής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, είναι να «προστατευθεί η ψήφος του εκλογέα όποιο κι αν είναι το κόμμα στο οποίο θα τη δώσει».
Οι έξι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών
Εξι υποψήφιοι αναμετρώνται στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής από τις οποίες θα προκύψει ένας πρόεδρος ενισχυμένος με τις υπερεξουσίες που προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο 2017.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έχουν ωστόσο δηλώσει ότι σε περίπτωση νίκης θα διατηρήσουν το ισχύον κοινοβουλευτικό σύστημα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο σημερινός πρόεδρος γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1954 στην Κωνσταντινούπολη και διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία.
Πατέρας τεσσάρων παιδιών καθορίζει τις τύχες της χώρας από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στην συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος.
Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 και ίδρυσε το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μία πραγματική μηχανή εκλογικής νίκης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του 2002.
Μουχαρέμ Ιντζέ
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1964 στην Γιάλοβα. Είναι πρώην καθηγητής Φυσικής και κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έκανε αίσθηση με την πυγμή και την μαχητικότητά του.
Επελέγη για να εκπροσωπήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), αν και στο παρελθόν απέτυχε δύο φορές να αναδειχθεί στην ηγεσία του κόμματος.
Πατέρας ενός γιου, αναδείχθηκε σε σοβαρό αντίπαλο του Ερντογάν, ικανό να του προκαλέσει δυσκολίες.
Μεράλ Άκσενερ
Η Μεράλ Άκσενερ γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στην Σμύρνη και ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό την σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά), το οποίο ίδρυσε η ίδια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.
Συντηρητική, εθνικίστρια και μητέρα ενός γιου, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά την δεκαετία του '90 και υπήρξε μέλος του υπερεθνικιστικού MHP, που σήμερα είναι σύμμαχος του Ερντογάν.
Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση την περίοδο 1996-1997 , στα αιματηρότερα χρόνια της κουρδικής εξέγερσης στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, κινδυνεύει να της στερήσει την ψήφο των Κούρδων που αντιπροσωπεύουν το εν πέμπτον του πληθυσμού της χώρας.
Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016.
Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Δικηγόρος, είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ηταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.
Τεμέλ Καραμολάογλου
Γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1941 στο Καχραμάνμαρας, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας ( SP, ισλαμοσυντηρητικό) έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας (Refah).
Σύμφωνα με την βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματός του, υπήρξε στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν, του μέντορα του Ερντογάν.
Πατέρας πέντε παιδιών υπήρξε δήμαρχος της πόλης Σίβας το 1993 κατά την διάρκεια του εμπρησμού ξενοδοχείου της πόλης από ακραίους ισλαμιστές. Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους τούρκων διανοουμένων.
Ντογκού Περιντσέκ
Γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1942 στο Γκαζίαντεπ, ο Ντογκού Περιντσέκ ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan, αριστερά). Δόκτωρ της Νομικής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει φυλακισθεί επανειλημμένως, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 1980.
Έγινε ευρύτερα γνωστός για την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος άρνησης του χαρακτήρα γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr