Εκλογές Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν, πήρε και Προεδρία και Βουλή - Οι πρώτες δηλώσεις του (Pics+Vid)

Εκλογές Τουρκία | Ειδήσεις: «Πήρε» και Προεδρία με τη... μία και Βουλή (με τους συμμάχους του) ο Ερντογάν – Σοβαρές καταγγελίες για νοθεία και βία από την αντιπολίτευση - Για «παραποίηση» των αποτελεσμάτων κάνει λόγο ο Ιντζέ - Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογες - Πανηγυρική ομιλία του «σουλτάνου»
16'

Οι εκλογές στην Τουρκία είναι μια απλη διαδικασία κατά την οποία κάποιοι πολιτικοί «κυνηγούν» την ψήφο του κόσμου και στο τέλος κερδίζει πάντα ο... Ερντογαν!

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μην θύμισε την α λα Λίνεκερ ποδοσφαιρική Γερμανία με ποσοστό... κατοχής, ωστόσο με το 52,39% (με το 99.93% των ψήφων καταμετρημένο) όχι μόνο ανανέωσε τη θητεία του στον προεδρικό θώκο, αλλά εξασφάλισε και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή! Με το νέο θρίαμβό του έτσι, ο «σουλτάνος» ξετυλίγει το δώρο που ο ίδιος έκανε στον εαυτό του με το δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του Προέδρου.

Έχοντας πλέον και το «πάνω χέρι» στη Βουλή, θα μπορεί να κάνει ό,τι του... καπνίσει! Και αυτό δεν είναι υπερβολή, αφού κανείς δεν μπορεί να σταθεί πια εμπόδιο στον «τυφώνα» Ερντογάν.

Ούτε ο Ιντζέ που τα πήγε εξαιρετικά, αποσπώντας ποσοστό 30,79%, ούτε ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που πήρε 8,28%, με το κόμμα του να εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Και φυσικά, ούτε η «λύκαινα» Ακσενέρ που απεδείχθη… γατάκι με 7.42%. Ποσοστό μικρότερο και από τον Ντεμιρτάς που έκανε προεκλογικό αγώνα... από τη φυλακή!

Πανηγυρική ομιλία Ερντογάν

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη νίκη του.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Οι σημερινές διπλές εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Τα αποτελέσματα

Θρίαμβο Ερντογάν με περίπου 52% δίνουν τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων. Ο βασικός του αντίπαλος Ιντζέ ακολουθεί με περίπου 30%.

Παράλληλα, με καταμετρημένες τις ψήφους του 97,78% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,41% και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 22,74%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

«Κακός χαμός» με τα αποτελέσματα

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

«Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με το live blog της Hurriyet Daily News.

Μεταδίδουν ψευδή αποτελέσματα

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων. Όμως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Βία και νοθεία

Eν μέσω περιστατικών έντασης και επεισοδίων σε εκλογικά κέντρα, όσο και υπονοιών για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, έκλεισαν οι κάλπες στις 17:00 το απόγευμα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονταν από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής (24/06/2018).

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλαχαμίτ Γκιουλ, ότι οι εκλογές διεξάγονται ομαλά και ότι «οι πολίτες ψηφίζουν με ειρήνη», οι καταγγελίες για περίεργα σκηνικά έντασης έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με την οποία κάποιοι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Σανλιούρφα.

Ειδικότερα, ο Μεχμέτ Αλή Σελέμπι, μέλος του CHP, κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία απομακρύνθηκαν διά της βίας από την περιφέρεια Σανλιούρφα.

Παράλληλα, δεν έλειψαν καταγγελίες για βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν (AKP), ο οποίος φέρεται να έριξε πολλά ψηφοδέλτια στην κάλπη. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ απεικονίζεται να κρατά πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Suruc Gap της Σανλιούρφα.

Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους εκλογικούς παρατηρητές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. «Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF. Όπως εγινε αργότερα γνωστό τα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας αφέθησαν ελεύθερα χωρίς να ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον τους λίγο μετά τις 17:00 όταν και έκλεισαν οι κάλπες.

Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Την ίδια στιγμή, επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με καταγγελίες να αναφέρουν ότι ο βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε εκλογικό κέντρο.

Τέλος, ένοπλη μάχη ξέσπασε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ “Iyi”. Οι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν από τον Mustafa Guldogan, αξιωματούχο του κόμματος.

Δείτε βίντεο από την ένοπλη συμπλοκή:

Το στοιχείο που αλλάζει σε αυτή την εκλογική διαδικασία σε σύγκριση με τις προηγούμενες είναι ότι για πρώτη φορά οι κάλπες έκλεισαν την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, κατόπιν απόφασης που έλαβε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Πού ψήφισαν οι «μονομάχοι»

Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ ψηφίζει στη Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ψηφίζουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, έριξε την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του «Καλού Κόμματος», ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ψήφισε στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Ταγίπ Ερντογάν: Πάμε σε νέο επίπεδο πολιτισμού

Στις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής (24/06/2018) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, σε σχολείο στο Σκούταρι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Εμινέ, και έγινε δεκτός με επευφημίες από δεκάδες οπαδούς του κόμματός του στο εκλογικό κέντρο, όπου ψήφιζε.

Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα.

«Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», πρόσθεσε.

Μουχαρέμ Ιντζέ: Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα

Με μια λακωνική δήλωση, ο Μουχαρέμ Ιντζέ άσκησε αργά το πρωί της Κυριακής (24/06/2018) το εκλογικό του δικαίωμα στην τουρκική πόλη Γιάλοβα, απ’ όπου κατάγεται.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας (CHP) και βασικός αντίπαλος του νυν προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα».

Ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα, απ’ όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων.

Ντεβλέτ Μπαχτσελί: Η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο

Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη που επρόκειτο να ψηφίσει στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Αμέσως μετά έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι «η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο».

«Θα παρακολουθήσω τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματος», πρόσθεσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Λίγο νωρίτερα, στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μαζί με την σύζυγό του Σελβι.

Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη. Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθκκον του ως πολίτης και πρόσθεσε: «Σήμερα εκλεγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικο κλίμα».

Τι ώρα θα ανακοινωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι

Οι προεδρικές εκλογές στη γείτονα διενεργήθηκαν μέσα σε κλίμα βαθιάς πόλωσης για σχεδόν 60 εκατ. πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε μια αναμέτρηση που φαίνεται να κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Σε αυτούς, ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν άλλα 3 εκατ. ψηφοφόροι του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατ. σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν σε δύο ψηφοδέλτια: Ένα για τον Πρόεδρο και ένα για την Εθνοσυνέλευση (Βουλή).

Τα προφίλ των υποψηφίων προέδρων

Ο «σουλτάνος» Ερντογάν

Ο νυν πρόεδρος γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1954 στην Κωνσταντινούπολη και διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία. Πατέρας τεσσάρων παιδιών καθορίζει τις τύχες της χώρας από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στην συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 και ίδρυσε το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μία πραγματική μηχανή εκλογικής νίκης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του 2002.

Ο «καθηγητής» Ιντζέ

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Γεννήθηκε ίδια μέρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (4 Μαΐου) το 1964, στο χωριό Elmalık της Γιάλοβας, είναι καθηγητής Φυσικής, ενώ εξακολουθεί να είναι βουλευτής στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του η καταγωγή των γωνιών κρατάει από τον Πόντο.

Η ακροδεξιά Mεράλ Ακσενέρ

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στην Σμύρνη και ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό την σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά), το οποίο ίδρυσε η ίδια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Συντηρητική, εθνικίστρια και μητέρα ενός γιου, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά την δεκαετία του ’90 και υπήρξε μέλος του υπερεθνικιστικού MHP, που σήμερα είναι σύμμαχος του Ερντογάν. Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση την περίοδο 1996-1997 , στα αιματηρότερα χρόνια της κουρδικής εξέγερσης στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, κινδυνεύει να της στερήσει την ψήφο των Κούρδων που αντιπροσωπεύουν το εν πέμπτον του πληθυσμού της χώρας.

Ο υπερασπιστής των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Δικηγόρος, είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ηταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.

Ο ισλαμιστής Τεμέλ Καραμολάογλου

Γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1941 στο Καχραμάνμαρας, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας (SP, ισλαμοσυντηρητικό) έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας (Refah). Σύμφωνα με την βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματός του, υπήρξε στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν, του μέντορα του Ερντογάν. Πατέρας πέντε παιδιών υπήρξε δήμαρχος της πόλης Σίβας το 1993 κατά την διάρκεια του εμπρησμού ξενοδοχείου της πόλης από ακραίους ισλαμιστές. Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους τούρκων διανοουμένων.

Ο αριστερός Ντογκού Περιντσέκ

Γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1942 στο Γκαζίαντεπ, ο Ντογκού Περιντσέκ ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan, αριστερά). Δόκτωρ της Νομικής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει φυλακισθεί επανειλημμένως, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 1980. Εγινε ευρύτερα γνωστός για την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος άρνησης του χαρακτήρα γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε.

Διαβάστε επίσης: