Τουρκία Eκλογές: Το κόμμα του Ερντογάν μόλις «διέρρευσε» το τελικό ποσοστό του «Σουλτάνου»
Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,88%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HPD) εκτιμάται ότι θα περάσει το 10%, το όριο για την είσοδό του στη βουλή.
Το AKP συγκεντρώνει προς το παρόν ποσοστό 46,01%, με καταμετρημένες τις μισές ψήφους των βουλευτικών εκλογών. Ακολουθεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με ποσοστό 20,3% ενώ το HDP λαμβάνει 9,41%, πλησιάζοντας το «κατώφλι» του 10%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις εκλογές στην Τουρκία.
Τα προφίλ των υποψηφίων προέδρων
Ο «σουλτάνος» Ερντογάν
Ο νυν πρόεδρος γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1954 στην Κωνσταντινούπολη και διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία. Πατέρας τεσσάρων παιδιών καθορίζει τις τύχες της χώρας από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στην συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος.
Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 και ίδρυσε το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μία πραγματική μηχανή εκλογικής νίκης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του 2002.
Ο «καθηγητής» Ιντζέ
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.
Γεννήθηκε ίδια μέρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (4 Μαΐου) το 1964, στο χωριό Elmalık της Γιάλοβας, είναι καθηγητής Φυσικής, ενώ εξακολουθεί να είναι βουλευτής στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του η καταγωγή των γωνιών κρατάει από τον Πόντο.
Η ακροδεξιά Mεράλ Ακσενέρ
Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στην Σμύρνη και ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό την σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά), το οποίο ίδρυσε η ίδια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Συντηρητική, εθνικίστρια και μητέρα ενός γιου, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά την δεκαετία του ’90 και υπήρξε μέλος του υπερεθνικιστικού MHP, που σήμερα είναι σύμμαχος του Ερντογάν. Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση την περίοδο 1996-1997 , στα αιματηρότερα χρόνια της κουρδικής εξέγερσης στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, κινδυνεύει να της στερήσει την ψήφο των Κούρδων που αντιπροσωπεύουν το εν πέμπτον του πληθυσμού της χώρας.
Ο υπερασπιστής των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Δικηγόρος, είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ηταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.
Ο ισλαμιστής Τεμέλ Καραμολάογλου
Γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1941 στο Καχραμάνμαρας, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας (SP, ισλαμοσυντηρητικό) έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας (Refah). Σύμφωνα με την βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματός του, υπήρξε στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν, του μέντορα του Ερντογάν. Πατέρας πέντε παιδιών υπήρξε δήμαρχος της πόλης Σίβας το 1993 κατά την διάρκεια του εμπρησμού ξενοδοχείου της πόλης από ακραίους ισλαμιστές. Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους τούρκων διανοουμένων.
Ο αριστερός Ντογκού Περιντσέκ
Γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1942 στο Γκαζίαντεπ, ο Ντογκού Περιντσέκ ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan, αριστερά). Δόκτωρ της Νομικής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει φυλακισθεί επανειλημμένως, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 1980. Εγινε ευρύτερα γνωστός για την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος άρνησης του χαρακτήρα γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε.
Διαβάστε επίσης: