Συμφωνία για το μεταναστευτικό: Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται πίσω πρόσφυγες - Τι δίνει η Γερμανία

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα (29/06) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης - Μέρκελ:Πρέπει να στηρίξουμε Ελλάδα και Ισπανία ώστε να δέχονται ξανά πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορά μας!
6'

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές, ενώ η είσοδός τους θα έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα οι τρεις χώρες έχει ως εξής:

«Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το 2018, με σκοπό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού τού βάρους.

Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα αρχίσει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

Το μήνυμα Τσίπρα για τη συμφωνία

«Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους», έγραψε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter, για τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους» έγραψε ο κ. Τσίπρας, επισυνάπτοντας μία φωτογραφία από τη συνάντηση.

Μέρκελ: Nα στηρίξουμε Ελλάδα και Ισπανία ώστε να δέχονται ξανά πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορά μας

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε πως οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από γερμανικές αρχές και οι οποίοι έχουν εισέλθει στο σύστημα Euroduc από την Ελλάδα και την Ισπανία, θα επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου».

Αυτό θα συμβαίνει μόνον αν οι αιτούντες άσυλο εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας, διευκρίνισε η Μέρκελ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει τις υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης στην Ελλάδα και την Ισπανία, με σκοπό να εγγυηθεί την οικογενειακή ενότητα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πράγματι αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στο νομικό κομμάτι της.

Εξάλλου, σχετικά με τα «ελεγχόμενα κέντρα» που συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν σε κράτη-μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, η Μέρκελ είπε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ αυτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία πάντα έδειξε προθυμία και ετοιμότητα να επιμεριστεί το προσφυγικό βάρος και προσέθεσε ότι στο ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων στηρίζεται στη βοήθεια των άλλων χωρών.

«Είμαστε ανοιχτοί» σε προτάσεις, ανέφερε η Μέρκελ, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιταλία.

Για τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε τρίτες χώρες, η Μέρκελ τόνισε ότι είναι μια σημαντική πρόταση, ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε χωρίς να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της Βορείου Αφρικής.

Καταλήγοντας, η καγκελάριος εκτίμησε ότι η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έγινε την τελευταία εβδομάδα και τόνισε ότι σήμερα κιόλας θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς της εταίρους.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συμφωνίες στο μεταναστευτικό, μέχρι το Δουβλίνο 4, λέγοντας ότι «δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά αν εφαρμόσουμε αυτά που αποφασίσαμε σήμερα θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της».