Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα ιδρύσει μεταναστευτικά κέντρα κλειστού τύπου

Η Γαλλία δεν πρόκειται να ιδρύσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της, κατέστησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
4'

Εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει επειδή η Γαλλία δεν είναι «χώρα της πρώτης γραμμής», δηλαδή δεν είναι εκείνη στην οποία φτάνουν πρώτα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Ο Μακρόν τάσσεται πάντως υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων στις χώρες πρώτης αποβίβασης, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά σε εθελοντική βάση.

Ο Μακρόν χαιρέτισε ωστόσο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό βήμα» για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Κάναμε την επιλογή της συνεργασίας. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αλλά το κάναμε και βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν, αλλά υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο Μακρόν διαπίστωσε ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε «σταθερή και ενωμένη» απέναντι στην «επίθεση» που δέχτηκε σε ό,τι αφορά το εμπόριο, με αφορμή την επιβολή δασμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τού πρότεινε να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μακρόν απάντησε διφορούμενα: «ό,τι λέγεται στην αίθουσα μένει σ' εκείνην την αίθουσα».

Σχολιάζοντας τέλος την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για μια συμφωνία για το Brexit, είπε ότι αυτό δεν εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από τη δουλειά που απομένει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.

«Η συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή της χώρας πρώτης εισόδου»

O Μακρόν ανέφερε επίσης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία στο μεταναστευτικό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή της χώρας πρώτης εισόδου, η οποία ισχύει με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη αρχή του κανονισμού του Δουβλίνου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η πλησιέστερη χώρα - το πλησιέστερο λιμάνι επιλέγεται ως ο πιο ασφαλής προορισμός.

«Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι ότι υπεύθυνη είναι η χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ», ανέφερε ο Εμ. Μακρόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινίσεις για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα το πρωί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνεχίζοντας, ωστόσο, ο Μακρόν σημείωσε ότι με τη σημερινή συμφωνία, για τις χώρες «πρώτης εισόδου» θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης και θα διασφαλίζεται από την πρώτη κιόλας μέρα άφιξης των μεταναστών, ότι «χρεώνονται στην Ευρώπη». Ο Μακρόν, ανέφερε ως παράδειγμα τη Λέσβο, όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και τα οποία σήμερα, στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι υπό την ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται η εξής παράγραφος: «Στο έδαφος της ΕΕ, η μέριμνα αυτών που διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου».