Ο Μακρόν παρότρυνε τους Αφρικανούς να παραμείνουν και να επιτύχουν στις χώρες τους
Λέγοντας πως οι δύο ήπειροι έχουν «κοινή μοίρα», ο Μακρόν παρέθεσε λεπτομερώς το όραμά του για την αντιμετώπιση της «κρίσης των μεταναστών» που κλονίζει αυτή την περίοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία πρέπει να διευθετηθεί «μακροπρόθεσμα» στην Αφρική.
«Πρέπει να αντισταθούμε στις βραχυχρόνιες συγκινήσεις και να εργαστούμε με τις αφρικανικές κυβερνήσεις», είπε στα αγγλικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκφώνησε την ομιλία του σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο στο Λάγος.
«Η βιώσιμη απάντηση είναι να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον» στις αφρικανικές χώρες, όπως η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού ή η Νιγηρία, απ΄όπου φεύγουν οι νέοι ελλείψει «οικονομικών ευκαιριών», όπως είπε. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να τους δεχθεί, τουλάχιστον όχι όλους», ενώ «έχουμε ανάγκη οι Αφρικανοί να επιτύχουν στην Αφρική».
Ο πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη χαλιναγώγησης του δημογραφικού στις χώρες όπου οι γυναίκες «έχουν επτά, οκτώ παιδιά», και της μάχης «κατά των διακινητών», που «έχουν στενούς δεσμούς με τους τρομοκράτες» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Σαχέλ.
Απαντώντας όρθιος, με το μικρόφωνο στο χέρι, σε ερωτήσεις νέων επιχειρηματιών, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε μια αγαπημένη συνήθειά του στο εξωτερικό, η οποία δοκιμάστηκε στην Ουαγκαντούγκου και αναπαράχθηκε στο Νέο Δελχί, την Ουάσινγκτον ή την Εξ-λα-Σαπέλ.
Το πρωί, εγκαινίασε την Alliance française του Λάγος, που στεγάζεται σε μια έπαυλη που ανακαινίστηκε και διατέθηκε από τον Μάικ Αντενούγκα, έναν Νιγηριανό δισεκατομμυριούχο που απέκτησε περιουσία δραστηριοποιούμενος στους τομείς του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών.
Το δίκτυο των Alliance françaises, που περιλαμβάνει 832 σχολεία με περισσότερους από 500.000 μαθητές, «κάνει τη γαλλική κουλτούρα να πάλλεται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στη Νιγηρία, μια χώρα 180 εκατομμυρίων κατοίκων που περιβάλλεται από γαλλόφωνους γείτονες, «η θέση των γαλλικών είναι γελοία σε σχέση με εκείνην που θα έπρεπε να είναι. Το δυναμικό είναι τεράστιο», εκτίμησε ο Σαρλ Κουρντέν, διευθυντής της Alliance française στο Λάγος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στη συνέχεια με τον διάσημο Νιγηριανό συγγραφέα Ουόλε Σογίνκα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως για τις διενέξεις μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων στη χώρα του, την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και για τις πολιτιστικές ανταλλαγές Αφρικής-Ευρώπης.