Ταϊλάνδη - «Μαμά, μπαμπά θα γυρίσω σπίτι»: Ραγίζουν καρδιές τα σημειώματα των εγκλωβισμένων παιδιών
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ - ΤΙΤΑΝΙΑ ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΟΞΙΑ
Δείτε το βίντεο:
«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο μικρός Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.
Την ίδια στιγμή, ραγίζει καρδιές και ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος μαζί με τα 12 παιδιά μέσα στη σπηλιά.
Στο σημείωμά του προς τους γονείς των παιδιών αναφέρει: «Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ' όλους τους γονείς».
Δραματική μάχη με το χρόνο
Τις τελευταίες ώρες, ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.
Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια πιθανότητα που απειλεί το βασικό σχέδιο διάσωσης των αγοριών μέσω των στενών σηράγγων που οδηγούν στην είσοδο.
Μάλιστα, τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15%, σύμφωνα με το CNNi ενώ η είδηση του θανάτου του 38χρονου Σαμάν Κουνάν ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.
Τα παιδιά και ο προπονητής τους κινδυνεύουν από υποξία, σύμφωνα με τους γιατρούς -μία παθολογική κατάσταση όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης- καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο σπήλαιο.
Γενικευμένη υποξία συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους όταν ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο όπου προκαλείται η ασθένεια του υψόμετρου, με πιθανές θανάσιμες επιπλοκές το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου, και το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου. Υποξία συμβαίνει επίσης σε υγιείς ανθρώπους όταν αυτοί εισπνεύσουν μείγματα αερίων με χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου, οι δύτες για παράδειγμα, ιδίως αυτοί που χρησιμοποιούν ρυθμιστή για την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν.
Ο κυβέρνησης της επαρχίας Tσιανγκ Ράι στην Ταϊλάνδη, Narongsak Osottanakorn σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για να ξεκινήσει απόψε η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών.
«Δεν μπορούν να βουτήξουν αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει: «Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το καλύτερο πλάνο. Εαν το ρίσκο είναι το ελάχιστο, θα προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε τον καιρό και το ζήτημα του οξυγόνου στη σπηλιά. Θα κάνουμε πλάνο και θα βρούμε το καλύτερο».
Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των «Αγριογούρουνων» και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει.
Ο κυβερνήτης ανέφερε πως θα υπάρξει δοκιμή, όταν καταλήξουν στο σχέδιο και πρόσθεσε πως τα αγόρια «ήδη έχουν μάθει» να κάνουν κατάδυση. Υπογράμμισε, δε, πως τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Νωρίτερα, βελγικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα ξεκινούσε σήμερα η επιχείρηση διάσωσης.
Παράλληλα, μια ομάδα κατέβηκε την Πέμπτη (05/07) σε βάθος 300 μέτρων μέσω ενός φρεατίου στον λόφο, μέχρι που έφτασε σε αδιέξοδο: η δίοδος δεν συνδεόταν με το σπήλαιο. Περίπου 200 άνθρωποι εξερευνούν τον λόφο ψάχνοντας κάποιο άλλο φυσικό φρέαρ.
Το σημείο όπου έχουν καταφύγει τα παιδιά απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου και το τελευταίο 1,7 χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.
Εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.
Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής του Πανεπιστήμιου Keele Peter Styles εξηγεί στον Guardian: «Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για απλές σπηλιές αλλά για μια σειρά συνδεδεμένων σπηλαίων.Το γεγονός ότι ένας δύτης πέθανε αποδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι μέσα από αυτά».
Ο Δρ Andrea Danese, Επικεφαλής του εργαστηρίου Stress & Development στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College London, δήλωσε: «Πολλά από τα παγιδευμένα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά συμπτώματα βραχυπρόθεσμα. Μπορεί να είναι φοβισμένα ή νευρικά, να εμφανίσουν πονοκέφαλους και πόνους στο στομάχι που σχετίζονται με την έντονη δυσφορία.
Τα περισσότερα θα αναρρώσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό (10-20%) θα αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το τραύμα, όπως η μετατραυματική διαταραχή άγχους, ή κατάθλιψη ή προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτοί οι νέοι θα επωφεληθούν από την ψυχολογική θεραπεία», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, η περιπέτεια των παιδιών φαίνεται να συγκίνησε και το δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει σχέδιο για τον απεγκλωβισμό τους.
Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανακοίνωσε μέσω του Twitter σήμερα ότι μηχανικοί που εργάζονται στις εταιρείες του κατευθύνονται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Σύμφωνα με τον Μασκ, οι εταιρείες του διαθέτουν «προηγμένους γεωραδιοεντοπιστές» κατάλληλους για «να σκάβουν τρύπες».
Οι συγγενείς των αγοριών πάντως, που παραμένουν στην είσοδο της σπηλιάς όλες αυτές τις ημέρες, δηλώνουν ότι το μόνο που πράγμα που θέλουν είναι να βρεθεί η ασφαλέστερη λύση για τα παιδιά τους.
Στο μεταξύ, συγκλονιστικά πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες απαθανατίζουν τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο και με τις οποίες θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα τα μικρά παιδιά εφόσον αποφασισθεί να απεγκλωβιστούν με αυτόν τον τρόπο.
Αυτός είναι ο δύτης που σκοτώθηκε στο σπήλαιο
Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.
Αναμένεται η νεκροψία-νεκροτομή για να διευκρινιστούν πλήρως τα αίτια του θανάτου του.
Πώς εγκλωβίστηκαν τα παιδιά στη σπηλιά
Το Σάββατο 23 Ιουνίου τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Wild Boar, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, αφού τελείωσαν την προπόνηση αποφάσισαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους να πάνε για πικ νικ στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ και το Λάος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Sun, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή για το λόγο της επίσκεψης τους στο σπήλαιο. Ο 25χρονος Ekkapol Janthawong φέρεται να οδήγησε τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας βαθιά μέσα στο Ταμ Λουάνγκ ως μέρος μιας τοπικής ιεροτελεστίας.
Η ιεροτελεστία όριζε ότι τα παιδιά θα έπρεπε να μπουν βαθιά μέσα στο σπήλαιο για να χαράξουν τα ονόματά τους στα τοιχώματα του. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της Mae Sai για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, απάντησε ότι «θα πρέπει να μελετήσουμε το θέμα προσεκτικά».
Την ώρα που εισήλθαν μέσα στο σπήλαιο, δεν υπήρχε νερό μέσα σε αυτό, ωστόσο μία ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρήσει και φράξει την είσοδο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
Survivor spoiler - διαρροή: Αυτός θα είναι ο μεγάλος νικητής!
Φωτός: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail