Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Κίνδυνος για «άτακτο» Brexit στον ορίζοντα - «Βουτιά» της στερλίνας
Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «λευκή βίβλο» σχετικά με την πολιτική της για το Brexit την προσεχή Πέμπτη, ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο - «Απαράδεκτα» τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες, τόνισε εν μέσω της κρίσης που προκάλεσαν οι τρεις παραιτήσεις υπουργών: ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ενώ είχαν προηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και ο «υπαρχηγός» του, Στιβ Μπέικερ - Ανταρσία κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού;
Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στη Βρετανία μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου». Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.
Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.
Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν «απαράδεκτα». «Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι «διαφωνούσαν» για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.
«Δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα» - Ανταρσία κατά της Μέι;
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit, διαβεβαίωσε επίσης η Μέι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση.
Υποστηρίξε επίσης ότι ο βρετανικός λαός ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, όμως η προσπάθεια της Μέι δυσχεραίνεται μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι διαφώνησαν με το σχέδιό της.
Ερωτηθείσα για μια ενδεχόμενη αμφισβήτησή της από το ίδιο της το κόμμα, η Μέι χαμογέλασε και είπε: «Καλή προσπάθεια, αλλά συνεχίζω τη δουλειά για να πετύχω αυτό που θέλει ο βρετανικός λαός».
Λίγο νωρίτερα μια πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές «υπογραφές» από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι.
«Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν το μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης», έγραψε στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.
Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922" για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι.
Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή ξέσπασμα του Τζόνσον και την απάντηση της Μέι
Τι συνέβη με την παραίτηση Τζόνσον
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε σήμερα 9 Ιουλίου το απόγευμα την παραίτησή του, λίγες ώρες αφότου παραιτήθηκε και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, διαφωνώντας με τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.
Και οι δύο υπουργοί διαφωνούσαν με την Μέι για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit .
Ο Τζόνσον είχε ακυρώσεις διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit «φιλικό προς τις επιχειρήσεις» ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.
Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός «χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών» καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός «καθαρού» διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.
«Βουτιά» της στερλίνας μετά την παραίτηση Τζόνσον
Σημαντική πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18:00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.
Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.
Πολύ άσχημα νέα για τους Βρετανούς τουρίστες που θα κάνουν ακριβές διακοπές λόγω της διαφοράς στην ισοτιμία
Σφοδρή επίθεση από Κόρμπιν
O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.
Ο Κόρμπιν, απευθυνόμενος στη βρετανίδα πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να τερματιστεί αν είναι ανίκανη να κυβερνήσει.
Ξέσπασμα Μπόρις Τζόνσον
Η Βρετανία θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με αφορμή την αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.
Ο Τζόνσον, που είναι υποστηρικτής του λεγόμενου «σκληρού» Brexit, παραιτήθηκε σήμερα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, που ήταν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευτούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή παραιτήσης του, η οποία δημοσιεύτηκε στον πολιτικό ιστότοπο Guido Fawkes, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Ο Τζόνσον σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».
Όπως επισημαίνει, δεν θα μπορούσε, εν πλήρει συνειδήσει, να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».