Παγκόσμια συγκίνηση για το «θαύμα» της Ταϊλάνδης: Διασώθηκαν τα 12 παιδιά κι ο προπονητής τους
Ταϊλάνδη | Ειδήσεις: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 ώρα Ελλάδος την Τρίτη (10/07/2018) η επιχείρηση απεγκλωβισμού όλων των παιδιών καθώς και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης.
Οι Αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν τη σχετική είδηση, η οποία ήρθε να σκορπίσει συγκίνηση κι ανείπωτη χαρά σε όλο τον πλανήτη, μετά και την απίστευτη περιπέτεια που έζησαν τα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους για συνολικά 18 ημέρες, όντας παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο.
Επί της ουσίας, τόσο οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας όσο και οι έμπειροι δύτες από τη Δανία και τη Βρετανία κατόρθωσαν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα και να σώσουν από βέβαιο θάνατο την ομάδα, με μια απολύτως συντονισμένη επιχείρηση.
Η χαρά άρχισε να διαδέχεται την αγωνία κατά την τρίτη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των παιδιών, λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδας, όταν οι διασώστες έβγαλαν έξω από τη σπηλιά το ένατο κατά σειρά παιδί. Μέσα σε διάστημα δύο ωρών, οι δύτες έβγαλαν και τα υπόλοιπα τρία παιδιά και στο τέλος τον προπονητή τους.
Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της ημέρας ήταν εκείνη της διάσωσης του 11ου παιδιού, που ήταν και το μικρότερο σε ηλικία και φέρεται να ήταν ο 11χρονος Τσανίν Γουιμπουνρουνγκγρουένγκ.
Ο επονομαζόμενος και «Τιτάνας» παίζει ποδόσφαιρο από την ηλικία των 6 ετών.
Ασθενοφόρα μετέφεραν τους τελευταίους μαθητές και τον προπονητή στο Γενικό Νοσοκομείο της επαρχίας Τσανγκ Ράι, προκειμένου να τους παρασχεθούν αφενός οι πρώτες βοήθειες, αφετέρου να παραμείνουν για νοσηλεία, καθώς έπειτα από 18 ημέρες εγκλωβισμού η σωματική και ψυχολογική τους κόπωση είναι μεγάλη.
Το χρονικό μιας απίστευτης περιπέτειας
Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018: Σημαίνει συναγερμός στις Αρχές της Ταϊλάνδης, έπειτα από πληροφορίες ότι τα 12 μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου «Wild Boar» (σ.σ. «Αγριογούρουνο») καθώς και ο 25χρονος προπονητής τους έχουν χαθεί μέσα σε ένα πλημμυρισμένο συγκρότητημα σπηλαίων στη βόρεια πλευρά της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ταμ Λουάνγκ.
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018: Τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στην Ταμ Λουάνγκ βρίσκουν τσάντες και σανδάλια σε απόσταση 3 χλμ. μέσα στη σπηλιά, αλλά αναγκάζονται να διακόψουν τις έρευνες, καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα μέσα στις στοές.
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018: Δύτες των Βασιλικών Ειδικών Δυνάμεων της Ταϊλάνδης προσεγγίζουν το σπήλαιο και βρίσκουν δαχτυλικά αποτυπώματα στα τοιχώματα που σχηματίζουν οι βράχοι, αλλά διακόπτουν εκ νέου τις έρευνες εξαιτίας των πλημμυρών.
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις καθηλώνουν τα ελικόπτερα στο έδαφος και αναστέλλουν κάθε προσπάθειας εύρεσης νέων εισόδων προς το σπήλαιο. Η ανησυχία των Αρχών κλιμακώνεται.
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018: Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Ταϊλάνδης μαζί με εκατοντάδες ντόπιους εθελοντές συμμετέχουν στις έρευνες για τα παγιδευμένα παιδιά και τον προπονητή τους. Έως το σούρουπο, ειδικοί και εμπειρογνώμονες από το στρατό των ΗΠΑ και της Βρετανίας φτάνουν στην Ταϊλάνδη, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση.
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018: Βαρέα οχήματα με μεγάλες αντλίες επιστρατεύονται, για την απάντληση των νερών που έχουν κατακλύσει το σπήλαιο. Όμως και πάλι οι Αρχές αναγκάζονται να διακόψουν τις επιχειρήσεις για περισσότερες από πέντε ώρες, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής.
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018: Η επιχείρηση διάσωσης στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ γίνεται και επίσημα πλέον πολυεθνική, καθώς και η Κίνα στέλνει προσωπικό και μηχανικά υποστηρικτικά μέσα, για να συνδράμει στο έργο της διάσωσης των παιδιών
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας στέλνει επίσης ειδικούς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συμμετέχοντας και αυτή στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους.
Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018: Εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένοι δύτες από τουλάχιστον έξι χώρες, υπό την καθοδήγηση των Βασιλικών Ειδικών Δυνάμεων της Ταϊλάνδης, εξακολουθούν να εργάζονται με σκοπό να προσεγγίσουν το πλημμυρισμένο σπήλαιο. Επιστρατεύονται αεροσκάφη τα οποία μεταφέρουν στην περιοχή του Ταμ Λουάνγκ ολοένα και περισσότερο εξοπλισμό. Μέχρι και αυτή την ημέρα, κανείς δεν γνωρίζει, εάν τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας ζουν ή έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στη σπηλιά.
«Είναι ζωντανοί!»
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018: Η πρώτη καλή είδηση έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες έρχεται από δύο Βρετανούς δύτες, οι οποίοι βρίσκουν τα 12 παιδιά και των προπονητή τους ζωντανούς, αλλά παγιδευμένους σε μια υπερυψωμένη θολωτή «αίθουσα» του σπηλαίου πάνω από υπερχειλισμένο μονοπάτι που οδηγεί προς την έξοδο και σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από αυτή.
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018: Οι δύτες των ταϊλανδικών Ειδικών Δυνάμεων μεταφέρουν μέσα στο σπήλαιο ιατρική βοήθεια, φρέσκο νερό, φαγητό και κουβέρτες στα παιδιά και τον προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018: Οι δύτες και τα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων προσπαθούν να βρουν με ποιο τρόπο θα απεγκλωβίσουν τα παιδιά από την πλημμυρισμένη σπηλιά. Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία μελετούν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, όταν τα παιδιά θα οδηγηθούν εκτός της σπηλιάς.
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018: Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την απάντληση νερού από το συγκρότημα των σπηλαίων, τη στιγμή που ένα πολυάριθμο πεζοπόρο τμήμα επιχειρεί να βρει ένα φυσικό άνοιγμα στη σπηλιά, όπου βρίσκονται τα παιδιά.
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018: Η πιο «μαύρη» ημέρα στην ιστορία της επιχείρησης διάσωσης: Ο Σαμάν Κουνάν, πρώην λοχίας των Βασιλικών Ειδικών Δυνάμεων της Ταϊλάνδης, ο οποίος είχε δηλώσει εθελοντής στις ομάδες των δυτών, πεθαίνει όταν ξεμένει από οξυγόνο μέσα στο πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου.
Οι Αρχές της χώρας αλλά και όλος ο πλανήτης μιλούν για τον άδικο χαμό ενός πραγματικό ήρωα.
Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018: Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να προλάβουν τις σφοδρές βροχές που προβλέπονται στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ταϊλάνδης. Ο καιρός δεν είναι «σύμμαχος» στη διάσωση των παιδιών.
Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018: Ο καιρός κάνει το «χατίρι» στους διασώστες. Μια ομάδα από 18 έμπειρους δύτες εκμεταλλεύεται τη χαμηλή στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο και 11 ώρες αργότερα οι ίδιοι βγαίνουν από τη σπηλιά με τα πρώτα τέσσερα παιδιά, τα οποία μεταφέρονται αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι. Τα χαμόγελα και η ελπίδα ζωντανεύουν...
Διαβάστε σχετικά:
Δευτέρα, 09 Ιουλίου: Οι διασώστες ξαναμπαίνου στη σπηλιά και εννέα ώρες αργότερα βγάζουν στην επιφάνεια ακόμη τέσσερα από τα παγιδευμένα παιδιά. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές επιτρέπουν στις οικογένειες των τεσσάρων παιδιών που είχαν απεγκλωβιστεί μία ημέρα νωρίτερα, να δουν τα παιδιά του διαμέσου ενός γυάλινου παραθύρου.
Διαβάστε σχετικά:
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018: Η αγωνία για τα παιδιά, τους γονείς τους και τα σωστικά συνεργεία τελειώνει με την τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης. Οι δύτες σώζουν τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά και των προπονητή τους. Μια απίστευτη περιπέτεια έχει φτάσει πλέον στο τέλος της.
Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από όλο το χρονικό των επιχειρήσεων στην Ταϊλάνδη