«Ο Τραμπ είναι ένας εταίρος για τη Ρωσία» - Βάσει προγράμματος η συνάντηση με Πούτιν
«Θα διεξαχθεί», ξεκαθάρισε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας σε σχετική ερώτηση.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχαν ζητήσει την ακύρωση της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών.
Για το Κρεμλίνο ο Τραμπ είναι ένας «εταίρος», όχι ανταγωνιστής
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα και για μια αντίστοιχη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουάσινγκτον.
Καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η μονοήμερη σύνοδος της Δευτέρας, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών, θα αποδώσει σημαντικές πολιτικές προόδους, με δεδομένη την τεταμένη σχέση των δύο χωρών, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο, που πίεζε από καιρό για μια συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, ελπίζει ότι αυτή θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ξεπαγώματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή ανοικοδόμηση των σχέσεών τους ώστε να συνεργαστούν σε μια πραγματιστική βάση σε τομείς όπου έχουν κοινά συμφέροντα.
«Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά ας δούμε, ίσως θα υπάρξει μια συζήτηση για συγκεκριμένες επισκέψεις στην Μόσχα ή στην Ουάσινκγτον», δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ στους δημοσιογράφους σήμερα, χαρακτηρίζοντας τη σύνοδο «το κύριο γεγονός του καλοκαιριού».
«Θέλουμε εκεί να υπάρξει μια πιθανότητα ότι αυτές οι συνομιλίες να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε περαιτέρω επαφές, και ιδιαιτέρα, κανονικές επαφές στην μορφή επισκέψεων στις αντίστοιχες χώρες», τόνισε.
Παράλληλα ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η Σύνοδος, που θα διεξαχθεί στο προεδρικό μέγαρο της Φινλανδίας στο κεντρικό Ελσίνκι, θα ξεκινήσει με τους δύο ηγέτες να έχουν μια ιδιωτική συζήτηση, παρουσία μόνο των διερμηνέων.
Οι διαπραγματεύσεις έπειτα θα διευρυνθούν και θα περιλαμβάνουν μέλη και των δύο αντιπροσωπειών, επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει παράλληλες συνομιλίες στο Ελσίνκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
«Είναι πρόδηλο σε όλους ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε κρίση πρόσφατα», είπε ο Ουσακόφ, προσθέτοντας: «(Αλλά) για μας δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για εντάσεις που έχουν αναπτυχθεί».
«Ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί τον Πούτιν ανταγωνιστή. Θα έλεγα ότι εμείς θεωρούμε τον Τραμπ έναν διαπραγματευτικό εταίρο και ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν (μετά τη σύνοδο)», τόνισε.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε πριν από πολύ καιρό και σε κάποιους τομείς, όπως η διεθνής ασφάλεια, ο έλεγχος των όπλων και η μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, τα ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα συμπίπτουν.
Ο Τραμπ σκοπεύει να συζητήσει το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων με τον Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, τέλος, ότι σκοπεύει να συζητήσει τη «σημαντική μείωση» των πυρηνικών όπλων στη συνάντηση κορυφής που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην εξοχική κατοικία της τελευταίας στο Τσέκερς, ο Τραμπ ανέφερε ότι κατά την άποψή του η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».
«Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα μειώσουμε σημαντικά, εννοώ, στην ιδανική περίπτωση να τα ξεφορτωθούμε, ίσως αυτό είναι ένα όνειρο αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα που θα συζητήσω» με τον Πούτιν, είπε. «Είναι επίσης ένα πολύ ακριβό πράγμα αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτύχει ουσιαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα τον χαρακτηρίσουν υπερβολικά φιλορώσο.
«Έχουμε αυτήν την ανοησία που συνεχίζεται, είναι καθαρή ανοησία, αλλά το καθιστά πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι με τη Ρωσία επειδή, οτιδήποτε γίνεται λένε: Α, λατρεύει τη Ρωσία. Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μου αρέσει να έχω επίσης καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες χώρες», εξήγησε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν «πιο σκληρός» απέναντι στη Μόσχα από οποιονδήποτε προκάτοχό του.
«Τούτων λεχθέντων, αν μπορούμε να αναπτύξουμε μια σχέση (με την Πούτιν) θα ήταν φανταστικό, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι το «κυνήγι μαγισσών» (σ.σ. οι έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών για την παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία) στις ΗΠΑ είναι αυτό που πλήττει πραγματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Τραμπ δεν έχει δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ποιες συνθήκες που αφορούν τα πυρηνικά όπλα θα ήθελε να συζητήσει με τον Πούτιν.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας.
Για το θέμα της Κριμαίας ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «θα δούμε» τι θα γίνει, προσθέτοντας: «Αν ήξερα τι θα συνέβαινε δεν θα σας το έλεγα».