Σάλος: Ελεύθερος βασικός συνεργός των νεοναζί που δολοφόνησαν τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη
Δικαστές στη Γερμανία έδωσαν εντολή να αφεθεί ελεύθερος ένας βασικός συνεργός μιας ομάδας Γερμανών νεοναζί που διέπραξε 10 φόνους με ρατσιστικά κίνητρα σε περίοδο επτά ετών, με το επιχείρημα ότι έχει εκτίσει επαρκές μέρος της ποινής στην οποία καταδικάστηκε ώστε να μην τίθεται πλέον κίνδυνος να δραπετεύσει εν αναμονή της έφεσής του.
Η εντολή για την απελευθέρωση του Ραλφ Βόλεμπεν, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών επειδή παρείχε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τους εννέα φόνους, δίδεται μία εβδομάδα μετά την καταδίκη σε ισόβια της Μπεάτε Τσέπε, μιας από τους επικεφαλής της νεοναζιστικής ομάδας.
Και οι δύο ανήκαν στην ομάδα Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), τα μέλη της οποίας δολοφόνησαν 8 Τούρκους, έναν Έλληνα (τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη) και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.
Ο γεννηθείς το 1975 στην Ιένα της ανατολικής Γερμανίας Βόλεμπεν είχε στο ενεργητικό του μια μακρά ιστορία ακροδεξιάς πολιτικής δραστηριότητας προτού ενταχθεί στην ομάδα, για την οποία ήταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένας κάποιου είδους "πνευματικός οδηγός" και «εγκέφαλος».
(Τα θύματα των τριών νεοναζί)
Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι, καθώς ο Βόλεμπεν είχε ήδη μείνει υπό κράτηση για έξι χρόνια και οκτώ μήνες κατά τη διάρκεια της δίκης του για εγκλήματα μεταξύ των οποίων ότι βοήθησε στην παροχή καταφυγίου στους δολοφόνους Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος, θα μπορούσε τώρα να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.
«Μετά την καταδίκη του Ραλφ Β. σε κάθειρξη 10 ετών την περασμένη εβδομάδα, σε αυτόν απομένει το μέγιστο ποινή τριών ετών και τεσσάρων μηνών να εκτίσει αν επικυρωθεί η καταδίκη του» σε δεύτερο βαθμό, διευκρίνισε ο Φλόριαν Γκλιβίτσκι, εκπρόσωπος του ανώτερου περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
(Οι τρεις δολοφόνοι)
«Η εναπομείνασα ποινή του δεν είναι ως εκ τούτου αρκετή πλέον σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση για να θεωρηθεί ότι υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος διαφυγής του», πρόσθεσε.
Οι φόνοι αυτοί συγκλόνισαν τη Γερμανία, μια χώρα που πιστεύεται ότι έχει αντλήσει τα διδάγματα από το παρελθόν της. Μια έκθεση γνωστοποίησε ωστόσο αργότερα ότι η αστυνομία «υποτίμησε σε πολύ μεγάλο βαθμό» τους κινδύνους της ακροδεξιάς βίας και ότι λάθη επέτρεψαν τον μη εντοπισμό του πυρήνα των νεοναζί.
Οι Μπενχαρντ και Μούντλος αυτοκτόνησαν το 2011 όταν η αστυνομία ανακάλυψε την ομάδα τους τυχαία.
Πέντε από τους 10 φόνους έγιναν στη Βαυαρία ενώ πρόκειται για τις πιο βίαιες επιθέσεις αυτού του είδους που γνώρισε η Γερμανία τα τελευταία 30 χρόνια.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)