Στα άκρα η κόντρα! Η Τουρκία μιλά για απαγωγή του Γκιουλέν και οι ΗΠΑ «παγώνουν» τα F-35

«Όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατανοεί πως δεν δύναται με αυτές τις μεθόδους να επιτύχει την ικανοποίηση των παράνομων αιτημάτων της, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας έντονα στην απόφαση επιβολής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος άρσης του κατ' οίκον περιορισμού του Aμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από το δικαστήριο.
3'

«Η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείνει αναπάντητη», κατέστησε σαφές, συμπληρώνοντας ο Τσαβούσογλου

H υπόθεση του Αμερικανού πάστορα οδηγεί και πάλι σε όξυνση τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και θα δεσμευθούν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν εκεί. Επίσης θα υποστούν κυρώσεις και εταιρίες που συνδέονται με τους δύο υπουργούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε στην απόφαση δηλώνοντας μέσω του Twitter ότι «το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στις ΗΠΑ είναι η FETO (δηλαδή η Οργάνωση του Γκιουλέν και ο ίδιος ο Γκιουλέν). Κι αυτόν δεν θα τον αφήσουμε εκεί, θα τον πάρουμε», πρόσθεσε, συνδέοντας για μια ακόμη φορά εμμέσως πλην σαφώς το αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν με την κράτηση του πάστορα που κατηγορείται για κατασκοπεία και δράση υπέρ της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των κυρώσεων έρχεται και η απόφαση του Κογκρέσου με την οποία επικυρώνεται η πρόταση να παγώσει η παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί και παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σε δηλώσεις της χαρακτήρισε απαράδεκτη την κράτηση του πάστορα.

Οι σχέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον εξακολουθούν να δοκιμάζονται διαρκώς και με το θέμα των Κούρδων στη Συρία. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, η πρόσφατη συμφωνία για αποχώρηση της πολιτοφυλακής ΥΡG των Κούρδων της Συρίας από την πόλη Μανμπίτζ δεν βαίνει όπως θα περίμενε η Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ του Σοϊλού και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ. Επίσης η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τους δύο Τούρκους υπουργούς.

«Δεν διαθέτω ούτε ένα κομμάτι ξύλο, ούτε μία πένα ούτε στις ΗΠΑ ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Τουρκίας», απάντησε ο Γκιουλ χθες. «Ίσως μια μέρα να αγοράσω έναν μικρό ελαιώνα στη γενέτειρά μου, το Γκαζιαντέπ», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτες οι αμερικανικές κυρώσεις, θα έχουν περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο»

Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία αναφορικά με τη δίκη Αμερικανού πάστορα, ο οποίος κατηγορείται ότι στήριξε την τρομοκρατία, είναι απαράδεκτες και θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, δήλωσε τέλος ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ ανέφερε επίσης ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να επιλύσει το ζήτημα με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. «Οι κερδοσκοπικές ενέργειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από την ανακοίνωση των κυρώσεων θα καταστούν άκυρες», τόνισε.

Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία εργάζεται για να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση.