Νότια Κορέα: Ρεκόρ συμμετοχής σε διαδήλωση γυναικών στη Σεούλ κατά της κρυφής κάμερας

Νέα διαδήλωση με αίτημα προς τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την καταστολή της «πορνογραφίας από κρυφή κάμερα» ήταν ο λόγος που συγκεντρώθηκαν υο Σάββατο (4/8) στη Σεούλ 70.000 γυναίκες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
2'

Συνολικά 10.000 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη μηνιαία διαδήλωση, παρά τον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει τη χώρα καθώς ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37 βαθμούς. Οι κινητοποιήσεις αυτές διοργανώνονται από τον Μάιο, δεν σταματούν να κερδίζουν σε μέγεθος και έχουν γίνει οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις γυναικών στη Νότια Κορέα, όπου η ορμή του κινήματος #MeToo απελευθέρωσε τόσο τον θυμό όσο και τον λόγο.

Οι διαδηλώτριες καταγγέλλουν ένα ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο που ονομάζεται «molka»: βίντεο μαγνητοσκοπούν γυναίκες εν αγνοία τους και σε βάρος τους μέσα στις τουαλέτες, στο σχολείο, μέσα στα τραίνα, στα αποδυτήρια, σε βεστιάρια.

Σχεδόν καθημερινά ο Τύπος γράφει για τη σύλληψη ανδρών που πιάστηκαν την ώρα που μαγνητοσκοπούσαν μυστικά γυναίκες σε πολύ ιδιωτικές στιγμές της ζωής τους.

Οι ηδονοβλεψίες είναι καθηγητές, γιατροί, πάστορες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αστυνομικοί και ακόμη και ένας δικαστής. Συνήθως τιμωρούνται με πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης με αναστολή. Οι διαδηλώτριες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις και παύση της λειτουργίας ιστοτόπων που μεταδίδουν τα βίντεο αυτά.

«Οι γυναικείες τουαλέτες σε αυτή τη χώρα έχουν μολυνθεί με κρυφές κάμερες!», φώναζαν ο διαδηλώτριες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Γκουανγκουαμούν όπου πραγματοποιούνται γενικά οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Σεούλ. Καλούσαν την κυβέρνηση να «καταστείλει τις εγκληματικές αυτές ενέργειες».

Ορισμένες γυναίκες κρατούσαν πανό που έγραφαν «δεν μπορούμε πια να ζούμε έτσι», ή «Νότια Κορέα, χώρα της κατασκοπευτικής κάμερας». Οι περισσότερες γυναίκες έκρυβαν το πρόσωπό τους κάτω από τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου και τις χειρουργικές μάσκες που φορούσαν από φόβο μήπως υποστούν αντίποινα ή παρενόχληση στο Διαδίκτυο.

Οι αναφορές στην αστυνομία που κάνουν λόγο για περιστατικά με κρυφές κάμερες αυξήθηκαν από 1.100 που ήταν το 2010 σε 6.500 πέρυσι.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων